Ποια ονόματα «παίζουν» για τον ριζικό ανασχηματισμό

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
6 Min Read

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του σαρωτικού ανασχηματισμού, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί μία φυγή προς τα εμπρός για την κυβέρνηση ώστε να κλειδώσει οριστικά τη συμφωνία και να επανέλθει η κανονικότητα στο μέτωπο της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Η βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει ο εταίρος, θα είναι ωστόσο βραχεία, καθώς η πληγή του ενός τετάρτου της κοινοβουλευτικής του ομάδας που καταψήφισε τη συμφωνία, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της Αριστερής Πλατφόρμας ότι δεν αποτελεί απειλή για τη δεδηλωμένη, συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα για την ορθή και ομαλή διακυβέρνηση της χώρας.

-Advertisement-

Ως εκ τούτου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί «να γίνει Παπαδήμος», ενώ ταυτόχρονα και ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας, αποφεύγοντας το σενάριο συγκυβέρνησης για να μην επωμιστούν το πολιτικό βάρος του νέου μνημονίου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πλέον οι επιλογές του είναι περιορισμένες και το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό θα είναι θνησιγενές.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να δουν τυχόν νέες κινήσεις από τις τάξεις των διαφωνούντων και την Αριστερή Πλατφόρμα, είτε προς την κατεύθυνση της αυτονόμησης είτε προς αυτήν των παραιτήσεων, για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τον ανασχηματισμό.

Ενδεικτικά του κλίματος στο κυβερνητικό επιτελείο είναι τα όσα είπε εξερχόμενος της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», εξαιρώντας ωστόσο τους έξι βουλευτές που δήλωσαν «παρών». Πάντως, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των βουλευτών που καταψήφισαν, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο να χαθεί και τυπικά η δεδηλωμένη σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

- Advertisement -

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας προεξοφλήσει από νωρίς τις διαρροές στην επεισοδιακή ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προβεί σε πολλές επαφές για τα ονόματα που θα κληθούν να αναλάβουν το δύσκολο έργο της υλοποίησης των επώδυνων δεσμεύσεων στα επιμέρους χαρτοφυλάκια που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ανασχηματισμού.

Ο ανασχηματισμός θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεκινήσει από τα χαρτοφυλάκια των υπουργών που καταψήφισαν τη συμφωνία, καθώς όπως σημειώνουν από το Μαξίμου «δεν γίνεται να εφαρμόσουν μία πολιτική που απορρίπτουν a priori».  Έτσι, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος θεωρείται ότι ήδη βρίσκονται εκτός κυβέρνησης. Σε αυτούς προστίθενται και οι Νίκος Χουντής και Νάντια Βαλαβάνη, οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.

Σε άλλα πόστα αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει για τα εργασιακά και τα μέτρα που ψηφίστηκαν έχει εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα την επιθυμία του να αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας. Για τη θέση του έχει ήδη ακουστεί το όνομα του Σάββα Ρομπόλη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής και εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα νέα δεδομένα της συμφωνίας για το δάνειο.

Ακόμα περισσότερες είναι οι «καραμπόλες» που θα προκύψουν εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να έρθει αντιμέτωπος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς τυχόν απομάκρυνσή της από την Προεδρία της Βουλής θεωρείται πιθανό να συμπαρασύρει τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση. Ωστόσο, για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της χώρας «παίζει» και το όνομα του πρώην γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος πιθανότατα να χρειαστεί να βρεθεί στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να ανακαλέσει επαναδιορισμούς στο Δημόσιο, καθώς όπως προκύπτει από τη συμφωνία θεωρούνται μονομερείς ενέργειες που θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Αναφορικά με την καυτή πατάτα του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση με επιπρόσθετες εξουσίες στον νυν αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Μάρδα. Τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη εκτιμάται ότι θα καλύψει κάποιο υπερκομματικό πρόσωπο, πιθανότατα τεχνοκράτης.

Αμετακίνητος στο υπουργείο Εξωτερικών θα μείνει όπως όλα δείχνουν ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς το έργο του για τη διεύρυνση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας και πέραν των στενών περιθωρίων της ΕΕ θεωρείται επιτυχημένο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη να συνδράμει σε μία τόσο δύσκολη στιγμή στο κυβερνητικό έργο.

 

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1880238/pia-onomata-pezoun-gia-ton-riziko-anaschimatismo

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.