Πετρέλαιο: Προς τα που βαδίζει η αγορά του «μαύρου χρυσού» μετά την εκτίναξη 8% στην τιμή του

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε -μετά το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο- καθώς οι φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να αποφασίσει να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου σε αντίποινα για ένα πυραυλικό μπαράζ κράτησαν την αγορά σε εγρήγορση.

Το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο κατά 5% χθες (3.10.2024), καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν αν θα υποστηρίξουν πιθανές επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις με το Ισραήλ και πιστεύει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου WTI που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (West Texas Intermediate) βρισκόταν κοντά στα 74 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε κατά περίπου 8% αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τις αρχές του περασμένου έτους, καθώς η κλιμάκωση των εχθροπραξιών αύξησε την πιθανότητα να διαταραχθεί ο εφοδιασμός πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και το Ιράν, καθώς και οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης στο Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη βρίσκονται αντιμέτωποι τον τελευταίο χρόνο, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μια ολοκληρωτική σύγκρουση που θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες.

- Advertisement -

Υπάρχουν «φόβοι ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει τις δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, ώστε να χτυπήσει το Ιράν εκεί που πονάει – στην τσέπη του», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στην Ασία της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. Ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί, το πετρέλαιο πιθανότατα δεν έχει τιμολογήσει πλήρως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είπε.

Το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού το Ισραήλ ενίσχυσε την επίθεσή του κατά της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο. Η G7 κάλεσε τις χώρες της περιοχής «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση».

Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εφοδιασμού σε αργό πετρέλαιο. Το Ιράν αντλεί τους τελευταίους μήνες περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, καθιστώντας το τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Η Citigroup έχει εκτιμήσει ότι ένα μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά. Εάν το Ισραήλ έπληττε μικρές υποδομές, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια.

Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να αυξήσει το διακύβευμα στοχεύοντας ενεργειακές υποδομές σε γειτονικά κράτη ή διαδρομές εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου Στενού του Ορμούζ. Η Clearview Energy Partners δήλωσε ότι μια διακοπή των ροών μέσω του στενού πλωτού δρόμου στο στόμιο του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να οδηγήσει το αργό 13 έως 28 δολάρια το βαρέλι υψηλότερα.

Ένα μεγάλο άλμα στις τιμές του πετρελαίου, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα επιτόκια μετά την υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών.

Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω. Τα δικαιώματα αγοράς του Brent, τα οποία επωφελούνται από την άνοδο των τιμών, είχαν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο έναντι των αντίθετων δικαιωμάτων πώλησης εδώ και ένα χρόνο, από το κλείσιμο της Πέμπτης χθες. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα έχει επίσης εκτοξευθεί.

Πέρα από την κρίση, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε το σχέδιο να αρχίσει να αποκαθιστά μέρος της κλειστής παραγωγικής ικανότητας από τον Δεκέμβριο, ενώ η Λιβύη επανεκκίνησε την παραγωγή μετά την άμβλυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Υπάρχουν ενδείξεις στη φυσική αγορά ότι το σκηνικό παραμένει αδύναμο και δεν είναι σαφές αν ένα μεγάλο πακέτο κινεζικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κατανάλωση του μεγαλύτερου εισαγωγέα στον κόσμο.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *