Πέθανε ο «πατέρας» της Μαφάλντα, ο σπουδαίος σκιτσογράφος Quino

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, ο Αργεντίνος σκιτσογράφος Quino, ο δημιουργός της Μαφάλντα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο (Joaquín Salvador Lavado).

-Advertisement-
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1932 στην πόλη Φουενγκιρόλα της Ισπανίας. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αργεντινή μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα της Αργεντινής. Πρωτοσχεδίασε το κόμικ Μαφάλντα σε μία αργεντίνικη εφημερίδα το 1964 και αμέσως σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η έκδοση του κόμικ συνεχίστηκε μέχρι το 1973. Η Μαφάλντα είχε επιλεχθεί ως εκπρόσωπος για την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF.

 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
-Advertisement-
=Advertisement=

Οι ιστορίες της Μαφάλντα χαρακτηρίζονται από την ενήλικη αντίληψη της πρωταγωνίστριας μαζί με μια παιδική αφέλεια και περιέργεια. Συχνά αναρωτιέται και προβληματίζεται για μεγάλα προβλήματα του κόσμου όπως ο πόλεμος και η πείνα -οι ιστορίες είναι γραμμένες το 1960-’70 και έτσι κυριαρχούν ο Ψυχρός πόλεμος και ο πόλεμος του Βιετνάμ στις ειδήσεις που ακούν οι ήρωες-, άλλες φορές ειρωνεύεται τα προβλήματα της χώρας, τις κακές υποδομές και την κακή οικονομία -που συχνά μοιάζουν με παρόμοια διαχρονικά προβλήματα ανά χώρες και ανά εποχές, ενώ συχνά απλά προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει να φάει την σούπα της μητέρας της.

- Advertisement -
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Μαφάλντα υπήρξε πολύ δημοφιλής στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Στη Βόρεια Αμερική δεν διαδόθηκε τόσο, ίσως επειδή μερικοί την έβλεπαν παραπλήσια του Τσάρλι Μπράουν, ή και ίσως επειδή έχει μία ιδιαίτερη αργεντίνικη οπτική που δεν γίνεται κατανοητή από Βορειοαμερικανούς.

naftemporiki.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *