Πέθανε ο καταγόμενος από την Υπάτη, Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, γιος του «Καπετάν Ακρίτα»

LamiaNow News
By LamiaNow News 1 Comment
5 Min Read

Πλήρης ημερών έφυγε στα 98 του χρόνια από τη ζωή ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν, επί δεκαετίες η «ψυχή» της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μαζαράκη – Αινιάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον Μακεδονικό Αγώνα και διακρίθηκε ως «Καπετάν Ακρίτας».

-Advertisement-

Ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν, έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Όπως αναφέρει το μουσείο σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, «από τη θέση του γενικού γραμματέα κυρίως, υπήρξε η ψυχή της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για πάνω από 40 χρόνια. Ευπατρίδης, ευγενής, ακατάβλητος, συχνά αντισυμβατικός, γεμάτος γνώση, ζωντάνια και χιούμορ, στάθηκε για όλους εμάς στο μουσείο, δάσκαλος, εμπνευστής και στήριγμα. Του χρωστάμε πολλά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Ο Ι. Κ. Μαζαράκης – Αινιάν, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον Μακεδονικό Αγώνα και διακρίθηκε ως «Καπετάν Ακρίτας». Κατά την Κατοχή εργάστηκε στο δίκτυο πληροφοριών θαλάσσης του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και κατατάχτηκε εθελοντής στην ΙΙΙ ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (Ρίμινι). Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1947. Διετέλεσε νομάρχης Καστοριάς από το 1962 και παραιτήθηκε τον Απρίλιο 1967. Το 1977-1979, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ, διηύθυνε το ελληνικό γραφείο Τύπου στις Βρυξέλλες. Γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) από το 1979, υπήρξε πολυγραφότατος στον τομέα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η σχέση του με την Υπάτη

- Advertisement -

Ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, ήταν εγγονός της Υπαταίας Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη (1838-1892).  Ήταν Ελληνίδα βουκολική ποιήτρια του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1838. Η καταγωγή της ήταν από ηρωική και λόγια οικογένεια της Yπάτης Φθιώτιδας. Πατέρας της ήταν ο Γεώργιος Αινιάν, πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας, ήρωας της επανάστασης και πολιτικός. Έμεινε ορφανή σε μικρή ηλικία και μεγάλωσε στο πλευρό του θείου της Δημητρίου, ο οποίος ως πρωτεργάτης της επανάστασης κατά του Όθωνα αναγκάστηκε να καταφύγει στα βουνά. Η μικρή Αγανίκη συμμεριζόμενη την τύχη του θείου της τον ακολούθησε, μεγαλώνοντας σε χωρικό περιβάλλον. Όταν τα πράγματα ησύχασαν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στο Αρσάκειο, δείχνοντας μεγάλο ζήλο για τα γράμματα. Αποφοίτησε σε ηλικία 17 χρονών και στράφηκε στην σπουδή των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και των Γάλλων ποιητών και πεζογράφων. Παντρεύτηκε το 1860 τον Ιωάννη Μαζαράκη από την Κύθνο. Έγραψε πολλά ποιήματα, τα οποία εν ζωή δεν δημοσίευσε ποτέ, αλλά και τα κράτησε μυστικά.

Το αντίο των Αινιάνων της Υπάτης

Ο Ιωαννης Κων Μαζαρακης-Αινιαν, μια σημαντικη και εξέχουσα προσωπικότητα, έφυγε πριν λίγο από κοντά μας.Εγγονος της Υπαταιας ποιήτριας Αγανικης Αινιάνος-Μαζαρακη, γιος του Μακεδονομάχου στρατηγού Κωνσταντίνου Μαζαρακη- Αινιάν (καπετάν Ακρίτα) , γεννημένος το 1923, υπηρέτησε ως αξιωματικός του Ελληνικού στρατού σε διάφορες θεσεις όπως στην ΙΙΙ ελληνική ταξιαρχία «Ρίμινι» και συνδέθηκε με το Συμμαχικό Στρατηγείο στη διάρκεια της κατοχής. Το 1962 έγινε νομάρχης Καστοριάς και παραιτήθηκε το 1967 . Κατά τη μεταπολίτευση υπηρέτησε σε διάφορες κρατικές θέσεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. (πρώην διευθυντής γραφείου τύπου στις Βρυξέλλες 1976-79) και από το 1980 και έπειτα ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών μελετών και βιβλίων, ενώ συμμετειχε στη διοίκηση του Εθνικού Στρατιωτικού Μουσείου. Για τριάντα πέντε χρόνια πρόσφερε της υπηρεσίες του ως Γενικός Γραμματέας
της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος ενώ επί σειρά ετών ήταν διευθυντής του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου (Παλιά Βουλή) και Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Πολυγραφότατος ασχολήθηκε με γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας όπως :
Το νέο μακεδονικό ζήτημα σήμερα,
Διάγραμμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας,
Η ιστορία της ελληνικής σημαίας,
Η Φιλική Εταιρία,
Τα ακρόπρωρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου,
Τα ελληνικά τυπογραφεία του αγώνα 1821-1827,
Αγώνες του νεώτερου ελληνισμού
Από την πόλη της Υπάτης, τη γενέθλια γη της οικογένειας των Αινιανων στέλνουμε στους οικείους του και ιδιαίτερα στους γιους του Κωνσταντίνο , Αλέξανδρο και Φίλιππο ,
τις συλλυπητηριες ευχές μας και τις
προσευχες μας για την αιώνια ανάπαυση ενός διακεκριμένου ανθρώπου που θα θυμόμαστε πάντα.
Share This Article
1 Comment
  • Ελαφρη το,χωμα,ηταν,δευτερος πατερας,οταν,ειμουν,στο,εθνικο,ιδρυμα,καστοριας,σπουδεος,αρχοντας,κυριος,σταθηκε,διπλα μου,σε,δυσκολες,στιγμες,ευγνωμοσυνη,και,ενα,μεγαλο,ευχαριστω,για,οσα,καλα,πηρα,απο,αυτον,τον,υπεροχο,ανθρωπο,,,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *