Πεθαίνοντας στο νοσοκομείο Λαμίας – Μηνυτήρια αναφορά για 20 θανάτους στα επείγοντα, δημοσιεύει το Documento

LamiaNow News
By LamiaNow News 4 Comments
12 Min Read

Μηνυτήρια αναφορά για 20 θανάτους στα επείγοντα λόγω υποστελέχωσης, αλλά και ΕΔΕ, δίκες και αλληλοκαρφώματα γιατρών

Θάνατοι ασθενών, ένορκες διοικητικές εξετάσεις (ΕΔΕ) σε βάρος γιατρών, έρευνες της Δικαιοσύνης, αλληλοκαρφώματα γιατρών. Είναι μόνο μερικά από όσα περίεργα και κυρίως άκρως ανησυχητικά συμβαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει αρνητικά τη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει με τη λειτουργία του και πόσο ασφαλές είναι για τη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος ενός 49χρονου καθηγητή Πληροφορικής τον Αύγουστο του 2022, για τον οποίο διενεργείται ΕΔΕ από τη διοίκηση του νοσοκομείου και έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν γιατροί διάφορων ειδικοτήτων που είχαν αναλάβει το περιστατικό. Μεταξύ αυτών παθολόγος του νοσοκομείου, η οποία κατέθεσε πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας για τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documentο. Είναι ακόμη μία μηνυτήρια αναφορά γιατρού του νοσοκομείου στην οποία καταγγέλλονται σημεία και τέρατα σχετικά με τη λειτουργία του και ακόμη μία περίπτωση θανάτου ασθενή για την οποία έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Στη μηνυτήρια αναφορά, η οποία κατατέθηκε μετά την κλήση της στο πλαίσιο της ΕΔΕ, η γιατρός ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει περίπου 20 θανάτους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στην «υποστελέχωση» και σε «ουσιαστικά προβλήματα τα οποία αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Είναι χαρακτηριστικό ότι αγροτικοί γιατροί καλούνται να καλύψουν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό δίχως να διαθέτουν την πείρα που απαιτείται, την ώρα που πάνω από 65 γιατροί έχουν εγκαταλείψει το νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών εργασίας.

- Advertisement -

Επίσης η παθολόγος υπογραμμίζει ότι «υπάρχει αδιαφορία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)» στο να ελέγχουν τα «διασωληνωμένα περιστατικά στα ΤΕΠ». Στην περίπτωση, για παράδειγμα, του θανάτου του 49χρονου καθηγητή Πληροφορικής που έλαβε διαστάσεις στα ΜΜΕ η παθολόγος επισημαίνει ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να τον διασωληνώσουν».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι αναπάντητες αναφορές της παθολόγου

Η μηνυτήρια αναφορά της παθολόγου κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2022 ενώπιον του εισαγγελέα πρωτοδικών Λαμίας μέσω των δικηγόρων Βασίλη Καπερνάρου και Βασίλη Φαρμάκη και μεταξύ άλλων κοινοποιούνταν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο γραφείο του υπουργού Υγείας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η παθολόγος υπηρετεί στο ΤΕΠ Παθολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας από τον Αύγουστο του 2018. Οπως υπογραμμίζει στη μηνυτήρια αναφορά, για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι και τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2022 είχε υποβάλει προς τον διοικητή του νοσοκομείου, τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και στο επιστημονικό συμβούλιο περί τις 21 αναφορές.

Σε αυτές περιέγραφε «δυσλειτουργίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών» αλλά και μια σειρά «προβλήματα» τα οποία εγκυμονούσαν «κινδύνους για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία».

Ενδεικτικά, μόνο τον Απρίλιο του 2022 η παθολόγος υπέβαλε πέντε αναφορές προς τη διοίκηση, με τις οποίες ενημέρωνε επανειλημμένα για «προβλήματα που αντιμετώπιζε ως μόνιμη εφημερεύουσα» αλλά και για κάτι που ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Γιατροί χρησιμοποιούσαν τους κωδικούς της «εν γνώσει της διοίκησης προκειμένου να εκδίδουν πιστοποιητικά θανάτου και εξιτήρια σε ασθενείς», δίχως η ίδια να το γνωρίζει. Εκτός από αυτά κατήγγειλε «προβλήματα» που «δημιουργούσε η μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου» του νοσοκομείου καθώς και τη «δυσλειτουργία του ΤΕΠ, η οποία ελλοχεύει κίνδυνο για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία».

Οι έγγραφες αναφορές της συνεχίστηκαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022. Μεταξύ των όσων κατήγγειλε ήταν «έλλειψη προσωπικού στο ΤΕΠ», η οποία καλυπτόταν υποτίθεται με μετακινήσεις αγροτικών ιατρών, «έλλειψη πνευμονολόγων» αλλά και «δυσαρμονία στη συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τα διασωληνωμένα περιστατικά».

Παρά τις συνεχείς αναφορές, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έπραξε τίποτε για να τα λύσει, όπως υποστηρίζει η παθολόγος. «Καμία λύση, καμία ευθύνη δεν ανελήφθη από τη διοίκηση. Δεν έγινε ποτέ κάτι για να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά» ανέφερε στη μηνυτήρια αναφορά η παθολόγος.

Στα ΤΕΠ 20 θάνατοι και «αδιαφορία της ΜΕΘ»

Στη μηνυτήρια αναφορά η παθολόγος περιγράφει μια κατάσταση αλαλούμ στη ΜΕΘ. Οπως καταγγέλλει, γιατροί της εντατικής «αρνούνται πεισματικά να σπεύσουν στα ΤΕΠ, να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν περιστατικά» και «δίνουν τηλεφωνικά οδηγίες». Η παθολόγος αναφέρεται σε «20 θανάτους» ασθενών που φέρονται να έχουν συμβεί στα ΤΕΠ, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «αδιαφορία της ΜΕΘ».

«Υπάρχει αδιαφορία από πλευράς της ΜΕΘ να ελέγχει τα διασωληνωμένα περιστατικά στο ΤΕΠ και να τα θεωρεί διασπορά της στο νοσοκομείο, όπως γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 20 θάνατοι στα ΤΕΠ. Δεν ήρθαν να τα εκτιμήσουν ποτέ…» επισημαίνει, ενώ όπως αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2022 υπέβαλε έγγραφη αναφορά στον διοικητή του νοσοκομείου, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Εφυγαν 65 ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί

Εντυπωσιακά είναι όσα καταγγέλλονται σχετικά με τους γιατρούς που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια από το νοσοκομείο Λαμίας. Ειδικότερα, συνολικά 65 γιατροί, ειδικευόμενοι και μη, έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καταγγέλλουσα φέρεται να μην «έχει να λάβει κανονική άδεια από το 2019», κάτι που σημαίνει ότι της οφείλονται 88 ημέρες κανονικής αδείας.

«Εφυγαν 65 ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί. Μείναμε πολύ λίγοι, ουσιαστικά το μισό της δύναμης του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου. Τι έκαναν οι αρμόδιοι για να σταματήσουν τα φαινόμενα που οδήγησαν στην υποστελέχωση;» αναρωτιέται στη μήνυσή της η παθολόγος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδοχειρουργού ο οποίος κατά την παθολόγο ήταν «εγνωσμένης αξίας επιστήμονας». Ωστόσο στο νοσοκομείο «δεν χειρούργησε ποτέ κανένα παιδί επειδή οι αναισθησιολόγοι δήλωναν αδυναμία αναισθησίας παιδιών λόγω έλλειψης εμπειρίας». Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν «είχε αντικείμενο», καθώς δεν «γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε νάρκωση».

Για τον θάνατο του 49χρονου καθηγητή

Στη μηνυτήρια αναφορά η παθολόγος κάνει εκτενή αναφορά στο περιστατικό του 49χρονου καθηγητή Πληροφορικής ο οποίος τον Αύγουστο του 2022 πέθανε στα επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, εισήχθη με υψηλό πυρετό το πρωί της 20ής Αυγούστου και παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να διασωληνωθεί, παρέμεινε για περίπου δέκα ώρες στα επείγοντα προτού μεταφερθεί στη Γενική ΜΕΘ. Για το περιστατικό ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης είχε διατάξει ΕΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο διενεργών την προκαταρκτική εξέταση ζήτησε από την καταγγέλλουσα παθολόγο να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό.

Η ιατρός αναφέρει ότι ο ασθενής «πέρασε την πόρτα της ΜΕΘ ζωντανός με απεικονίσεις και διάγνωση – περιστατικό ολοκληρωμένο», ενώ, όπως επισημαίνει, «χάθηκε πολύτιμος χρόνος» αλλά δεν είναι η ίδια «υπεύθυνη γι’ αυτό».

«Δεν ευθύνομαι εγώ που εκ της ΜΕΘ αρνήθηκαν οι ανωτέρω (αναφέρει συγκεκριμένους γιατρούς) να σπεύσουν να εκτιμήσουν και να διακομίσουν το περιστατικό αλλά ζητούσαν πρώτα να γίνουν αξονική και απεικονίσεις. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, πλην δεν είμαι εγώ η υπεύθυνη. Επραξα τα δέοντα και τον παρέδωσα ζωντανό, όχι αργοπορημένα αλλά όταν μου επέτρεψαν να τον μεταφέρω στη ΜΕΘ ολοκληρωμένα με αξονική τομογραφία όπως μου ζήτησαν. Είναι οξύμωρο να κατηγορηθώ εγώ για ολιγωρία, όταν παρακάλεσα πολλάκις να δεχτούν στη ΜΕΘ το περιστατικό…».

Επίσης εκείνη τη μέρα ο «απινιδωτής του αξονικού τομογράφου δεν δούλευε», παρά το γεγονός ότι ο διοικητής την επόμενη μέρα είπε στα ΜΜΕ ότι λειτουργούσε. Ακόμη, όπως καταγγέλλει, την ώρα του περιστατικού έλαβαν χώρα «σκηνές πανδαιμονίου» με τους γιατρούς να διαφωνούν σε υψηλούς τόνους, με αποτέλεσμα μία γιατρός να λιποθυμήσει.

Η 14χρονη που έσβησε σε κοντέινερ εκτός ΤΕΠ

Ακόμη ένα συγκλονιστικό γεγονός που έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Λαμίας ήταν και ο θάνατος 14χρονης από κορονοϊό τον Δεκέμβριο του 2021. Το Documento είχε αποκαλύψει όσα κατήγγειλε σε μήνυση που είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας ο καρδιολόγος και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Ο καρδιολόγος στρεφόταν κατά του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας παιδιατρικής κλινικής Ιωάννας Γριβέα. Πρόκειται για τη γιατρό που διενήργησε την ΕΔΕ για τον θάνατο της 14χρονης με εντολή του Σερέτη, με την οποία αποδίδονται ευθύνες μεταξύ άλλων και στον μηνυτή καρδιολόγο. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται τις όποιες ευθύνες και παρέθετε στη μήνυσή του μια σειρά από γεγονότα, πράξεις και παραλείψεις συναδέλφων του κατά τη νοσηλεία της μαθήτριας στο νοσοκομείο.

Οπως κατήγγειλε, επί σχεδόν τέσσερις ώρες το 14χρονο κορίτσι βρισκόταν «αφημένο στην τύχη του σε κοντέινερ εκτός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου», δίχως «παρουσία και παρακολούθηση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Κατά τον ίδιο, οι παιδίατροι του νοσοκομείου δεν αξιολόγησαν «ορθά και έγκαιρα τη σοβαρότητα του περιστατικού», με αποτέλεσμα να πάρει στα χέρια του τα αποτελέσματα των εξετάσεων του παιδιού με καθυστέρηση.

Ο καρδιολόγος κατήγγειλε ακόμη ότι συνάδελφοί του φέρονται να καθυστέρησαν να πάνε στα επείγοντα ώστε να προχωρήσουν στη διασωλήνωση της 14χρονης, ενώ κάποιοι από αυτούς, αν και γνώριζαν ότι είχε αδειάσει κρεβάτι στη ΜΕΘ στο ίδιο κτίριο αλλά τρεις ορόφους πιο πάνω, ουδέποτε τη μετέφεραν.

Η δίκη για τον θάνατο του 9χρονου Δημήτρη

Την ίδια ώρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας εκδικάζεται η υπόθεση ενός αγοριού που έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Λαμίας τον Ιούλιο του 2017. Ο 9χρονος Δημήτρης Κατσούνος είχε χτυπήσει κάνοντας ποδήλατο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με έντονους πόνους. Εισήχθη στην παιδοχειρουργική κλινική ενώ η διάγνωση των γιατρών ήταν οξεία κοιλία. Λίγα 24ωρα μετά ο 9χρονος εμφάνισε ζαλάδες και έκανε εμετούς. Οι θεράποντες ιατροί του χορήγησαν καθαρτικά και του έκαναν υποκλυσμούς. Υστερα από δύο ημέρες υποβλήθηκε σε ερευνητική λαπαροτομία και εντοπίστηκε διάτρηση στομάχου.

Το παιδί μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση εντεροκτομής – σκωληκοειδεκτομής και λίγο μετά οδηγήθηκε σε θάλαμο νοσηλείας, χωρίς όμως να βελτιώνεται η κλινική εικόνα του. Στις 26 Ιουλίου 2017, δηλαδή την τέταρτη μέρα από τον τραυματισμό και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Λαμίας, οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Οπως και έγινε, αλλά πλέον ήταν αργά. Το αγόρι εισήχθη σε ΜΕΘ. Ωστόσο οι γιατροί διαπίστωσαν πολυοργανική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός του νοσοκομείου Λαμίας που εξέτασε και χειρούργησε τον άτυχο 9χρονο κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ ο τότε διοικητής της 5ης ΥΠΕ, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας και ο διάδοχός του κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως, κατ’ εξακολούθηση, καθώς παρέλειψαν να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο

πηγή Documentonews.gr

Share This Article
4 Comments
  • οταν βρεθηκα στην πνευμονολογικη-παθολογικη διαπίστωσα ότι τα μεταλλικά στάντ που αναρτώνται οι ορροί, (όλα σχεδόν) , δεν έχουν ροδάκια από κάτω, είναι σπασμένα και περισσεύουν σίδερα κατακόρυφα που γρατσουνάνε το δάπεδο. Είδα νοσηλευόμενη που ήθελε να πάει τουαλέττα και έπεσε γιατί το στάντ μάγκωνε στο πάτωμα.
    Το κόστος επισκευής είναι γελοίο θα έλεγα αφού τα ροδάκια κάνουν 1-2 ευρώ το καθένα.
    Που είναι οι τεχνικοί , συντηρητές κλπ
    Ποιός φταίει ??
    Η διοίκηση ασφαλώς.
    Μείνανε εργαζόμενοι μόνον αυτοί με τα φακελλάκια πιά……..

  • Υ.Γ κάποια στιγμή θα σβήσουν τα φώτα και επειδή η λαμια είναι μικροί σας περιμένουμε κύριοι της διοίκησης
    και του υπολοίπου συναφιου.

  • Υπάρχουν και άλλα πολλά που θα βγούνε με τον καιρό .
    Εντωμεταξύ κάποιοι με όλα αυτά χαϊδεύουν την ακατάλληλη διοικηση που σε μεγάλο έφτασε εδώ που έφτασε το Γ.Ν Λαμιας και αντί να λογοδοτήσουν τα βάζουν με τους εργαζόμενους.
    Υ.Γ εκλογές έρχονται κύριοι και θα λογοδοτησετε για αυτό το κατάντημα του νοσοκομείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *