Peter Handke – Olga Tokarczuk: Οι δύο νικητές του Νόμπελ Λογοτεχνίας (pics)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read
Ανακοινώθηκαν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2018 και του 2019

Το μεσημέρι της Πέμπτης (10/10), η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε τον νικητή όχι μόνο του φετινού, αλλά και του περσινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο είχε ματαιωθεί λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Αρνό, φωτογράφο και σύζυγο της ποιήτριας και πρώην μέλους της Ακαδημίας Καταρίνα Φρόστενσον.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 18 γυναίκες τον κατηγόρησαν στο πλαίσιο της γιγάντωσης του κινήματος #MeToo για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη με την κατηγορία του βιασμού. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο έχει προκαλέσει εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στον θεσμό.

View image on TwitterView image on Twitter

Σε μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων την 57χρονη ποιήτρια και πεζογράφο Όλγκα Τοκάρτσουκ (Olga Tokarczuk) και στον 77χρονο, κορυφαίο Αυστριακό δραματουργό, πεζογράφο και μεταφραστή στα γερμανικά μεταξύ άλλων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη Πέτερ Χάντκε (Peter Handke) απονεμήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

View image on Twitter

Ο Πέτερ Χάντκε είναι Αυστριακός συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας και έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα. Παράλληλα έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.

Βραβευμένος με πολλές διακρίσεις, το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ το 1999.

ap_99042602738.jpg

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε το 1962 στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κύριο επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, έχει αναδειχθεί σε μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων.

Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ.

ap_18142770427650.jpg

Η Σουηδική Ακαδημία είναι μία από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας. Ιδρύθηκε το 1786 από τον βασιλιά Γουσταύο Γ’. Στόχος της είναι η προαγωγή της σουηδικής γλώσσας. Από το 1901, τα ισόβια μέλη της λαμβάνουν κάθε χρόνο την απόφαση για το ποιος θα είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, προς τιμήν του δωρητή Άλφρεντ Νόμπελ.

ethnos

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *