Δύσκολη η αποστολή, μεγάλη η πρόκληση. Την δέχτηκε και αντεπεξήλθε. Πώς ο Πάουλο Μπέντο πέρασε και το δεύτερο τεστ στον πάγκο του Ολυμπιακού, κερδίζοντας χρόνο και ηρεμία για τις επόμενες κινήσεις του.
Ένα δίμηνο βαρβάτο. Με πίεση, τρικλοποδιές, δύσκολες αποφάσεις αλλά και το επιθυμητό αποτέλεσμα στο τέλος της διαδρομής. Με τον Πάουλο Μπέντο να κερδίζει απανωτά στοιχήματα.
Για κάθε προπονητή που κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού υπάρχουν ενστάσεις. Για το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα, τις επιλογές προσώπων στην ενδεκάδα, το σύστημα, τις αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα. Ενστάσεις που γίνονται φωνές από τα βάθη της κολάσεως όταν στραβώνει το αποτέλεσμα ή κουρνιάζουν στη γωνιά τους όταν δικαιώνεται ο προπονητής.
Ο νυν τεχνικός των Πειραιωτών δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όπως δεν έγινε ούτε με τεχνικούς του κορυφαίου επιπέδου όπως ο Ερνέστο Βαλβέρδε ή ηγετικές προσωπικότητες όπως ο Μίτσελ. Ο Ολυμπιακός κουβαλά εκατομμύρια οπαδούς, οι γνώμες ενδεχομένως και εκατοντάδες χιλιάδες. Και φυσικά αδύνατον να ικανοποιήσει τους πάντες ο άνθρωπος που κάνει τις επιλογές από την άκρη του πάγκου.
Όμως συνιστά ποδοσφαιρική αδικία το να μην αναγνωρίσει κανείς τι έχει πετύχει ο Πάουλο Μπέντο στο πρώτο του τρίμηνο στο τιμόνι του Ολυμπιακού. Όχι γιατί ως αποτέλεσμα είναι κάτι εντυπωσιακό, ή έξω από τα συνηθισμένα, αλλά για τον τρόπο, τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε.
ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Δεν είναι ανάγκη να θυμηθούμε επιγραμματικά τι συνέβη στο Λιμάνι το καλοκαίρι που πέρασε. Καταστάσεις που έφεραν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οπαδούς, παίκτες, διοίκηση, ακόμη και τους ρεπόρτερ που καλύπτουν την ειδησεογραφία της ομάδας και πολλές φορές αδυνατούσαν να δώσουν λογικές εξηγήσεις στην συχνότητα και βαρύτητα των εξελίξεων.
Στις 11 Αυγούστου και εν μέσω μιας εκρηκτικής κατάστασης, ο Πάουλο Μπέντο αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόσκληση – πρόκληση του Ολυμπιακού.
Αναρωτηθείτε κάτω από ποιες συνθήκες ανέλαβε την αποστολή ο Πορτογάλος τεχνικός και τι τον περίμενε, τη στιγμή μάλιστα που ο χρόνος αποτελούσε έναν αμείλικτο εχθρό.Περιθώρια; Μηδέν. Αυτά είχε ο Μπέντο. Άμεσος στόχος να σωθεί ευρωπαϊκά η χρονιά μέσω της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League και να ξεκινήσει χωρίς βαθμολογικές απώλειες την εγχώρια κούρσα για τον τίτλο του πρωταθλητή.
ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ: ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ
Ο Μπέντο δεν είχε την πολυτέλεια να μαθαίνει την ομάδα του, να κατανοεί που βρίσκεται και να οριοθετεί τους στόχους πριν ριχτεί στη μάχη. Ήταν αναγκασμένος να περνά μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία κερδίζοντας παιχνίδια.
Όταν το ρόστερ του Ολυμπιακού βρισκόταν υπό κατασκευή μέχρι τις 31 Αυγούστου, ας αναλογιστεί ο οποιοσδήποτε πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν αυτό για τον άνθρωπο που έψαχνε να βρει γιατρικό, χωρίς να ξέρει ακριβώς ποιες πρώτες ύλες έχει στην διάθεση του.
Δεν λύγισε κάτω από το βάρος των περιστάσεων και έβγαλε εις πέρας την πρώτη υποχρέωση: ο Ολυμπιακός μπήκε στους ομίλους του Europa League, κέρδισε το εκτός έδρας με την Γιούνγκ Μπόις και ξεκίνησε νικηφόρα στην Super League κόντρα σε Βέροια και Ηρακλή.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΣΤ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Για τον Πορτογάλο τεχνικό η συνέχεια έκρυβε ακόμη περισσότερα ζόρια. Ο Ολυμπιακός από τα τέλη Σεπτέμβρη έμπαινε σε ένα πρόγραμμα – φωτιά και το μενού είχε συνεχόμενα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε έδρες αφιλόξενες, άγνωστες αλλά και τρία ντέρμπι στην δική του!
Με τον Παναθηναϊκό να περιμένει στην κορυφή της ανηφόρας, όταν και θα γινόταν ο απολογισμός των πεπραγμένων ενός διμήνου που έκρυβε όλες τις απαντήσεις όσον αφορά τη συνέχεια της σεζόν για τους “ερυθρόλευκους”.
Μόνο ιδανικά δεν μπήκε στην δοκιμασία ο Ολυμπιακός. Κολλητές ήττες από ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ έφεραν καντάρια γκρίνιας για τον Μπέντο και τις αδυναμίες που παρουσίαζε το σύνολο του στον αγωνιστικό χώρο. Το ντέρμπι με την ΑΕΚ έμοιαζε με κρας τεστ για τον Πορτογάλο τεχνικό, που όχι μόνο αποδείχτηκε γερό σκαρί αλλά με αφετηρία αυτό το ματς πήρε για τα καλά τα γκέμια στα χέρια του και οδήγησε τους Πειραιώτες με ασφάλεια.
Στο ρεπορτάζ της 23ης Σεπτεμβρίου με τίτλο “Θα παίξει μπάλα και ο Μπέντο“, διαβάζατε για τα ζόρια της 2ης εξεταστικής του 47χρονου τεχνικού και τον τρόπο που τα αποτελέσματα και η διαχείριση του ρόστερ θα διαμόρφωναν τους… βαθμούς στον έλεγχο του.
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τα ντέρμπι, πέρασε από έδρες όπως η Νέα Σμύρνη και το Περιστέρι, ρέφαρε την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ παίρνοντας 4 βαθμούς στα δύο ματς με την Αστάνα. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα – φωτιά του τελευταίου διμήνου, φιγουράρει πρώτος και στο +7 από τους διώκτες του στο πρωτάθλημα, ενώ του αρκεί ακόμη και μια ισοπαλία με την Γιουνγκ Μπόις στις 24 Νοέμβρη για να συνεχίσει σε ευρωπαϊκά μονοπάτια στο δεύτερο μισό της σεζόν.Από θέμα αποτελεσμάτων, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ζητήσει κάτι παραπάνω από τον Μπέντο. Ισχύει το ίδιο στο θέμα διαχείρισης του ρόστερ; Για να δούμε. Σε αυτό το διάστημα λοιπόν ο Πορτογάλος πιστώνεται την επαναφορά του Φορτούνη στην κανονικότητα. Πέρασε ένα διάστημα άβολο ο παίκτης, όμως επανήλθε στα γνωστά του στάνταρ.
Ο Μαρτίνς προσαρμόστηκε πλήρως, πήρε την σκυτάλη από τον Καμπιάσο και κάνει “παπάδες” στο χορτάρι. Ο Μιλιβόγεβιτς διανύει την καλύτερη του περίοδο με τα ερυθρόλευκα. Ο Φιγκέιρας από “παλτό” μετατράπηκε σε κανονικό ποδοσφαιριστή. Πρώτα ο Ρέτσος, μετά ο Μανθάτης και πιο πίσω ο Ανδρούτσος έχουν ενεργό ρόλο στην ομάδα. Ο Ιντέγε σκοράρει με μεγαλύτερη άνεση από πέρσι, ο Σεμπά είναι σαφώς πιο ουσιαστικός.
Ένας ακόμη Έλληνας, ο Μπουχαλάκης, έχει μπει στο κάδρο. Ας μην τους πιάσουμε έναν έναν όμως. Μέσα από την εικόνα της ομάδας και τα αποτελέσματα, ο Μπέντο έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα σύνολο που βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι του, έστω και μέσα από συνεχόμενα ματς. Η απάντηση στο ερώτημα της διαχείρισης, σε μικρό ή υπερθετικό βαθμό, είναι θετική.
ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ
Σε ένα ρόστερ 30 παικτών σίγουρα δεν μπορούν όλοι να έχουν ίδια βαρύτητα στα πλάνα ενδεκάδας ή του ροτέισον. Έτσι παίκτες όπως οι Ντομίνγκες, Ρομαό, Μαρίν, Σιόβας έχουν μείνει πιο πίσω, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο Καρντόσο παλεύει, ψάχνει τα πατήματα του αλλά και ένα γκολ που θα του δώσει άλλη ψυχολογία. Ο Πάρντο δυσκολεύτηκε να δεχθεί τον αποκλεισμό του από την ευρωπαϊκή λίστα, όμως εσχάτως δείχνει να συνέρχεται.
Υπάρχουν και παιδιά όπως οι Ζντιέλαρ, Βούρος, Τσιμίκας που δεν βρίσκονταν μέχρι σήμερα στα πλάνα του προπονητή τους. Αλλά σε ρόστερ 30 παικτών είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν και τέτοιες περιπτώσεις. Στην θέση τους θα μπορούσαν να είναι τρεις διαφορετικοί. Κουβέντα θα γινόταν όποιο κι αν ήταν το όνομα. Δυστυχώς δεν μπορούν να παίξουν όλοι. Στο χορτάρι είναι 11 και άλλοι 7 στον πάγκο.
Ο Μπέντο έχει κερδίσει πλέον χρόνο και ηρεμία. Η αλήθεια είναι ότι τώρα μπορεί με περισσότερη άνεση να επανεξετάσει περιπτώσεις παικτών που έχει στην διάθεση του, ως προς την χρησιμότητα τους. Μπορεί πιο εύκολα να αποφασίσει να τους δώσει χρόνο συμμετοχής. Να σχηματίσει μια ακόμη πιο σφαιρική άποψη για τον κάθε ένα, να καταλήξει για την προοπτική που θα έχει μέσα στη σεζόν.
Κάτι που θα τον ωφελήσει ενόψει Γενάρη, όσον αφορά την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόστερ. Χωρίς την δαμόκλειο σπάθη των αποτελεσμάτων να στέκεται απειλητικά πάνω από τον λαιμό του, ο Μπέντο έχει την ευχέρεια να σχηματίσει λεπτομερή άποψη για τα ερωτηματικά του ρόστερ και με ανάλογη ασφάλεια να καταθέσει τις προτάσεις του στην διοίκηση με φόντο την χειμερινή μεταγραφική περίοδο.