Πέντε Ατομικές Βόμβες Ανά Δευτερόλεπτο: Οι Ωκεανοί Απορρόφησαν Θερμότητα Ρεκόρ το 2019

Σαν κάθε άτομο στον πλανήτη να έχει 100 πιστολάκια μαλλιών στραμμένα στους ωκεανούς, 24 ώρες το 24ωρο.

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Οι ωκεανοί ανά τον κόσμο απορρόφησαν θερμότητα ρεκόρ τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με νέα μελέτη που μας επιφυλάσσει κι άλλα άσχημα νέα για τον πλανήτη. Πόσο είναι το ρεκόρ;

«Μιλάμε για θερμότητα ίσα με πέντε ατομικές βόμβες, κάθε δευτερόλεπτο, μέρα νύχτα, 365 μέρες τον χρόνο», λέει ο John Abraham, καθηγητής μηχανικής που ειδικεύεται στις θερμικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο St. Thomas στη Μινεσότα και συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης, την οποία συνέταξε διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Είναι ένας καθαρός υπολογισμός της θερμοκρασίας των ωκεανών, η καλύτερη μέτρηση υπερθέρμανσης του κόσμου.

Ένας άλλος τρόπος να περιγραφεί η θερμότητα που οι άνθρωποι αποβάλλουν στους ωκεανούς μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι αν φανταστούμε κάθε άτομο στον πλανήτη να έχει 100 πιστολάκια μαλλιών στραμμένα στους ωκεανούς 24 ώρες το 24ωρο, σύμφωνα με τον Abraham.

- Advertisement -

«Ή αλλιώς, άπειρη ενέργεια», συμπληρώνει.

Η έρευνα της ομάδας δίνει αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και μάλιστα γρήγορα. Από το 1987 ως το 2019, οι ωκεανοί θερμαίνονταν τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ’ ότι μεταξύ 1955 και 1986.

Όταν οι ωκεανοί θερμαίνονται, ο πάγος λιώνει πιο γρήγορα και το νερό καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο. Έτσι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Και πιο ζεστοί ωκεανοί σημαίνει ότι περισσότερο νερό εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα, πράγμα που δημιουργεί περισσότερη υγρασία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πιο έντονες καταιγίδες.

«Κάνει τους τυφώνες πιο δυνατούς και τη βροχόπτωση πιο έντονη. Είναι σαν να παίρνει ο καιρός αναβολικά», λέει ο Abraham.

Οι ωκεανοί απορροφούν 90% της θερμότητας που εκλύουν οι άνθρωποι στην ατμόσφαιρα, έτσι η θερμοκρασία τους είναι ένας πιο ακριβής τρόπος να μετρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, σε σχέση με τη θερμοκρασία ατμόσφαιρας. Η θερμοκρασία ατμόσφαιρας μπορεί να είναι πιο δροσερή κάποιες χρονιές, αλλά το νερό είναι πιο πυκνό από τον αέρα και αργεί περισσότερο να θερμανθεί και να κρυώσει. Δίνει μια πιο σταθερή μέτρηση για το πόσο θερμαίνεται η γη.

Για να δουν πόσο θερμαίνονται οι ωκεανοί, οι επιστήμονες βασίζονται σε ένα δίκτυο με περισσότερες από 3.800 σημαδούρες, που όλες μαζί απαρτίζουν το λεγόμενο σύστημα Argo. Είναι διάσπαρτες στους ωκεανούς ανά τον κόσμο, φτάνουν σε βάθη 2.000 μέτρων και κάνουν τακτικές μετρήσεις θερμοκρασίας και αλατότητας. Δίνουν στους ερευνητές μια πολύ ακριβή μέτρηση των θερμοκρασιών των ωκεανών. Από τις μετρήσεις είναι προφανές ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται με ταχύτητα ρεκόρ.

«Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις που θα είναι καταστροφικές», συμπληρώνει ο Abraham. «Αλλά δεν είναι αργά να κάνουμε κάτι. Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο και πιο ακριβό θα είναι, αλλά μπορούμε να δράσουμε ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση».

Κεντρική φωτογραφία: Σε αυτή τη φωτογραφία της 24ης Αυγούστου του 2018 ένας άντρας και ο γιος του βρίσκονται μπροστά στα κύματα που σκάνε στα βράχια στη νοτιοανατολική ακτή του Οάχου, καθώς ο τυφώνας Λέιν πλησιάζει τη Χονολουλού. Κάποιες από τις πιο εμβληματικές παραλίες της Χαβάης θα μπορούσαν σύντομα να βυθιστούν διότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και μπορεί να σκεπάσουν τις παραλίες με τη λευκή άμμο και τους πολύβουους δρόμους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE US.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *