Πενήντα επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2016 εξασκώντας το επάγγγελμά τους, κυρίως στις εμπόλεμες ζώνες, έναντι 67 που είχαν σκοτωθεί το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Στην έκθεσή της, η οργάνωση που μάχεται για την ελευθεροτυπία, χαρακτηρίζει τη Συρία “μία κόλαση” και αναφέρει ότι 19 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, 10 στο Αφγανιστάν, εννέα στο Μεξικό, επτά στο Ιράκ και πέντε στην Υεμένη. Σχεδόν όλοι είχαν ως έδρα τους την χώρα όπου βρήκαν τον θάνατο.
Επιπλέον, εννέα μπλόγκερς και οκτώ εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν φέτος τη ζωή τους, ανεβάζοντας έτσι σε 74 τον συνολικό αριθμό των εκπροσώπων του Τύπου που σκοτώθηκαν “επειδή εκτελούσαν την αποστολή τους της ενημέρωσης”.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι η μείωση των θανάτων ενδεχομένως να είναι το αποτέλεσμα της “τρομοκρατίας” που ασκείται από τους “διώκτες της ελευθερίας του Τύπου”, όπως τους αποκαλεί, οι οποίοι κλείνουν αυθαιρέτως μέσα ενημέρωσης και φιμώνουν τους δημοσιογράφους.
Σε χώρες όπως το Μεξικό, η πρακτική αυτή έχει αναγκάσει τους δημοσιογράφους να αυτολογοκρίνονται ώστε να μην πέσουν θύματα δολοφονίας, αναφέρει η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της. Στο Αφγανιστάν και οι δέκα δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους έγιναν σκοπίμως στόχοι δολοφονικής ενέργειας εξαιτίας του επαγγέλματός τους. Επτά, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε επίθεση αυτοκτονίας. Επέβαιναν σε ένα μίνιμπας του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Tolo TV. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
H Υεμένη, όπου περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2015 στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία καθεστωτικές δυνάμεις και τους αντάρτες Χούτι, είναι ένα ακόμη θερμό σημείο όπου πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους.
Παρότι ο αριθμός των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων φέτος ήταν μκρότερος από το 2015, η οργάνωση αποδίδει τη μείωση “στο γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν χώρες που ήταν υπερβολικά επικίνδυνες, ειδικά τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και το Μπουρούντι”.
Τουλάχιστον 780 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία εξαιτίας του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Η οργάνωση κάνει έκκληση στον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διορίσει έναν ειδικό εκπρόσωπο για την προστασία των δημοσιογράφων.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ