«Πρέπει να πείσουμε όσους είναι δύσπιστοι, όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Εκεί έχουμε στρέψει την προσπάθεια μας». Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ότι μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει.
Η κ. Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους εμβολιασμούς των εφήβων, σημείωσε πως γίνεται συζήτηση και αναμένεται επίσημη απόφαση από την επιτροπή. Εφόσον δοθεί «πράσινο φως», αυτό μπορεί να ξεκινήσει άμεσα επιχειρησιακά.
«Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες»
«Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Τα στοιχεία καταδεικνύουν και οι επιστήμονες προειδοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μπορεί, ταυτόχρονα, να λειτουργούν σαν αναμεταδότες του ιού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο κίνδυνο για την κοινότητα. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλουν τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και ταυτόχρονα το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», προσέθεσε η ίδια.
Αναφερόμενη στο μέτρο των 150 ευρώ προς τους νέους που θα εμβολιστούν σημείωσε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που πρότεινε σπονδυλωτά μέτρα και «ακολουθεί μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού». «Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «Κάρτα Ελευθερίας», μια επιβράβευση και ταυτόχρονα ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18-25 ετών να εμβολιαστούν. Ήδη, μάλιστα, υπήρξαν επιχειρήσεις που συντάχθηκαν με αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας στους νέους, αντίστοιχες παροχές στο πλαίσιο της δικής τους δραστηριότητας. Ο Πρωθυπουργός επικρότησε το παράδειγμά τους και ενθαρρύνει περισσότερες επιχειρήσεις να δράσουν ανάλογα», σημείωσε παράλληλα.
Επίσης αναφορικά με την χαλάρωση μέτρων στην ψυχαγωγία υπογράμμισε: «Την Τρίτη ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που αφορά το νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και την σταδιακή αποκατάσταση της ελευθερίας των εμβολιασμένων πολιτών. Καθιερώνεται έτσι από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα η δυνατότητα λειτουργίας αμιγών και μικτών χώρων. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όσοι έχουν έχουν rapid ή μοριακό τεστ. Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή μεικτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των τεστ σε μικτούς χώρους -σε ψηφιακή ή έγχαρτη μορφή- και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν. Οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για το αν είναι αμιγείς ή μικτές. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες».
Παπαευαγγέλου: Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό παιδιών από 15 έως 17 ετών
Εξελίξεις αναφορικά με τον εμβολιασμό των εφήβων είχε προαναγγείλει και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 1 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ. Η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως οι ειδικοί θα εισηγηθούν άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών. «Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι», εξήγησε.
ethnos.gr