Μόνιμη άρνηση που εξελίχθηκε στην «ανακάλυψη» του ποδοσφαίρου της Αμερικής και από εκεί στο πιο επίπονο τελευταίο γκολ.
Η συμπλήρωση των 45 χρόνων από την ημέρα που ο τεράστιος Πελέ υπέγραψε στην Νιου Γιορκ Κόσμος, κάνει την χώρα να νιώθει ευλογημένη αλλά και… ποδοσφαιρική. Όταν χόρεψαν «σάμπα» οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Κανείς δεν περίμενε τι θα πρόσφερε η αφόρητη πίεση του Κλάιβ Τόι στον προσκολλημένο στην Σάντος, Πελέ και η κατάληξη της μετάβασης του «soccer» στο «football». Σαν σήμερα, στις 3 Ιουνίου του 1975, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών αποφασίζει να αναβάλλει το «αντίο» που είχε πει στον χώρο του αθλήματος ένα χρόνο πριν, και υπογράφει συμβόλαιο με την Νιου Γιορκ Κόσμος για τον άγνωστο ποδοσφαιρικό κόσμο της Αμερικής.
Η απόφασή του, να κάνει το ποδόσφαιρο των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοφιλή, θα δει μία ολόκληρη ομάδα να στήνεται γύρω από την αρέσκεια του και στο τελευταίο του παιχνίδι, θα «αναγκαστεί» να βάλει φινάλε στα 1284 τέρματα, στα δίχτυα της αγάπης του. Ένα βραζιλιάνικο «βήμα» για μία μεγάλη στιγμή της χώρας.
Ο έρωτας στην Σάντος και η επιστροφή!
Με θητεία 18 χρόνων και δίχως να έχει αλλάξει χρώματα στην ζωή του, ο Πελέ ήταν «ερωτευμένος» με την Σάντος. Ήταν τόσο πολύ που απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση για μεταγραφή στην Αμερική από τον Κλάιβ Τόι το 1971, όταν απλώς τον ρώτησαν πως θα του φαινόταν. Ο στόχος του, ήταν να «κρεμάσει» τα παπούτσια του εκεί από όπου άρχισε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών, με την Εθνική Βραζιλίας να είναι η μόνη που… μπόρεσε να του αλλάξει χρώμα εμφάνισης. Το 1974, το «μαύρο διαμάντι» αποφασίζει να σταματήσει την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα, τερματίζοντας την καριέρα του, ως ποδοσφαιριστής της βραζιλιάνικης ομάδας.
Τα 720 γκολ σε 748 αναμετρήσεις ήταν αρκετά για τον 34χρονο, τότε, Πελέ ώστε να πει το «αντίο» στο ποδοσφαιρικό κοινό, χωρίς ωστόσο να έχει προβλέψει την τεράστια πίεση θα ασκούσαν οι ιθύνοντες της Νιου Γιορκ Κόσμος. Ένα χρόνο μετά, η Αμερική υποδέχεται τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της εποχής και ένα εκ των κορυφαίων της ιστορίας του αθλήματος. To «soccer» έχει αρχίσει να ισοφαρίζει τα υπόλοιπα αθλήματα σε ακροαματικότητα.
Μία ομάδα φτιαγμένη για… εκείνον!
Με τα ισχυρά πρόσωπα της NASL (το σημερινό MLS) να θέλουν πάση θυσία να αλλάξουν την κάκιστη εικόνα των γηπέδων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι κινήσεις τους, για να φέρουν τον Πελέ στο βόρειο κομμάτι της Αμερικής, ήταν μοναδικές και ασυναγώνιστες. Οι 300… θεατές (!) στα ντέρμπι της εποχής έκαναν τις επαφές μεταξύ του «κροκόδειλου» και του αμερικάνικου συλλόγου αρκετά πιο έντονες. Μάλιστα, ο Τόι είχε αναφέρει ότι απέσυρε τον αριθμό «10» ώστε να τον λάβει ο Πελέ ενώ τα χρώματα άλλαξαν σε πράσινο και κίτρινο για την πρώτη εμφάνιση, ώστε να θυμίζουν Βραζιλία και σε λευκή για την δεύτερη, όπου θύμιζε την Σάντος. Φυσικά, όλα αυτά ήταν αρκετά για να πείσουν τον Βραζιλιάνο «μάγο» να πει το μεγάλο «ναι» μετά από 76 μέρες συνεχών διαπραγματεύσεων.
Το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την μεγαλύτερη διαφήμισή του, καθώς πέντε μέρες αργότερα, θα γίνει το επίσημο ντεμπούτο του έμπειρου μεσοεπιθετικού. Το φιλικό στο Ντάλας απέναντι στην Τορνέιντο σύλλεξε σχεδόν 300 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και 22 χώρες είχαν στραμμένα τα μάτια τους στην πρώτη εμφάνιση του Πελέ μακριά από την χώρα του. Ένα γκολ στο τελικό 2-2, ήταν αρκετό για να μάθει στον κόσμο της Αμερικής ότι το πραγματικό «football», ήταν το δικό τους «soccer». Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι αρκετά σημεία του γηπέδου ήταν ξερά, με αποτέλεσμα να πρέπει να βαφτούν με πράσινο σπρέι ώστε να φαίνεται ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα στους δέκτες του CBS.
Ο επαναστάτης των ΗΠΑ και το χειρότερο φινάλε των γκολ!
Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο είχε «ανθίσει» για τα καλά και η προσθήκη του Φραντς Μπεκενμπάουερ στην ομάδα του Πελέ, είχε κάνει το άθλημα ένα από τα πιο δημοφιλή της χώρας, με την επιμονή για την διοργάνωση του Μουντιάλ στα γήπεδα των ΗΠΑ να είναι μόνιμη (τελικά έγινε αποδεκτή το 1994). Σε ηλικία 37 ετών, ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θα πει για δεύτερη φορά «αντίο» στο άθλημα, όμως αυτή την φορά θα είναι οριστικό. Με 37 γκολ σε 64 αναμετρήσεις και συνολικά 1283 τέρματα σε όλη του την καριέρα, είχε να δώσει μία τελευταία παράσταση την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου του 1977. Αυτή ήταν σε φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στην νυν και στην πολυαγαπημένη του, πρώην ομάδα, που δεν ήταν άλλη από την Σάντος. Πλήθος κόσμου από παντού, ήταν έτοιμο να δακρύσει μαζί με τον τρίτο σκόρερ όλων των εποχών. Η μελαγχολία αλλά και η συγκίνηση ήταν απίστευτη ενώ η επιλογή να αγωνιστεί από ένα ημίχρονο στην κάθε ομάδα, κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη την αναμέτρηση.
Αυτό που κατάφερε να επισκιάσει τα πάντα, ήταν το 1.284ο και τελευταίο γκολ της καριέρας του. Δεν θα ήταν τόσο μοναδικό, αν δεν είχε αγγίξει τα δίχτυα της Σάντος, σκοράροντας ως ποδοσφαιριστής της Νιου Γιορκ Κόσμος. Ένα απίθανο μακρινό σουτ θα σταματήσει στην δεξιά γωνία των Βραζιλιάνων και τα συναισθήματα θα αρχίσουν να ανακατεύονται σαν μίξερ μέσα του. Με τα λευκά της Σάντος δεν μπόρεσε να σκοράρει και στην λήξη του παιχνιδιού, τα χέρια του θα υποδεχτούν τις σημαίες των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, λέγοντας το δικό του «ευχαριστώ» για όσα του πρόσφεραν αυτές οι δύο χώρες. Φυσικά, η «αυλαία» της παρουσίας του στην Αμερική, δεν έκανε το πρωτάθλημα να χαθεί, αφού οι ομάδες ακολούθησαν το παράδειγμα της Κόσμος και συνέχισαν να φέρνουν κορυφαία ονόματα ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Βέβαια, ο σύλλογος της Νέας Υόρκης, παρότι αποτελούσε μίας από τις δυνάμεις της εποχής, θα διαλυθεί το 1985 αφού τα μεγάλα ποσά που είσπραττε δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.
Ο κόσμος του σημερινού ποδοσφαίρου αλλά και ολόκληρο το MLS νιώθει ευγνώμων που αυτό το «μαύρο διαμάντι» πάτησε το πόδι του στα γήπεδα της χώρας και κατάφερε να θέσει τις βάσεις για την σημερινή του μορφή. Το θέαμα που πρόσφερε ο Πελέ, συνδυάστηκε άψογα με τον αριθμό «10» και ο ίδιος, κατάφερε να γίνει να διδάξει στους Αμερικάνους ποιο είναι το πραγματικό «football».
πηγή: Sport-FM