Παιχνίδι γιγάντων για το ελληνικό χρέος και επαναφορά φημών για Grexit

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
6 Min Read

Μπροστά σε ένα παιχνίδι γιγάντων με απρόβλεπτες εξελίξεις βρίσκεται η Ελλάδα. Τα στοιχεία όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ενώ οι εξελίξεις θα συνδέονται άμεσα με αποφάσεις που θα ληφθούν στο εξωτερικό, πολλές φορές χωρίς την παρουσία της ελληνικής πλευράς.

-Advertisement-

Οι δυσκολίες άρχισαν να φαίνονται από την Ουάσιγκτον και τη Σύνοδο του ΔΝΤ, συνεχίστηκαν στο Eurogroup και κορυφώθηκαν με την αποκάλυψη για τη μυστική συνάντηση για το ελληνικό χρέος.

Η ελληνική πλευρά ακόμη και με όλα τα προαπαιτούμενα ουσιαστικά κλεισμένα, δεν μπόρεσε να πάρει τα χρήματα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Μπορεί επισήμως να βρέθηκε ένας τεχνικός λόγος για την καθυστέρηση, ωστόσο το θέμα είναι πιο ουσιαστικό και δείχνει τη στάση που κρατούν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, με τη Γερμανία στην κορυφή.

Μέσα σε αυτό το παιχνίδι και στην κόντρα του ΔΝΤ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται η Ελλάδα και η ξαφνική επαναφορά του Grexit με αντάλλαγμα το κούρεμα του χρέους, μια ιδέα που είναι γνωστή και επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον κ. Σόιμπλε.

- Advertisement -

Η παρτίδα δεν έχει ακόμη τελειώσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαψεύδει πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων ή του ΔΝΤ περί της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριζε μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες μετά το Εcofin, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως Ταμείο όχι μόνον θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα καταβάλει μάλιστα και δόση πριν το τέλος του χρόνου.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν θέλει να μιλάει γι’ αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της από το Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της Ε.Ε. καταγράφει την «έκρηξη» του κ. Σόιμπλε που αναφέρθηκε στη διένεξη με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση ή όχι του ελληνικού χρέους.

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έκπληξή του μετά τις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών για τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. Ο κ. Λίπτον είχε ανακόψει προηγουμένως τις προσδοκίες των χωρών της Ευρωζώνης ότι το Ταμείο θα αποφάσιζε μέχρι το τέλος του χρόνου την παραμονή του στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έχει την εντύπωση, δήλωσε ο Σόιμπλε, ότι ο κ. Λίπτον δεν γνωρίζει τη συμφωνία του Μαΐου μεταξύ του Eurogroup και του ΔΝΤ, πράγμα που δεν είναι “τρομερό”, αφού ο κ. Λίπτον δεν είναι αρμόδιος για την Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν κατανοεί γιατί ο αναπληρωτής διευθυντής εκφέρει καν απόψεις για την Ελλάδα», αναφέρει η FAΖ.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ που προέρχονται από ευρωπαϊκές πηγές, οι επικεφαλής των θεσμών συναντήθηκαν μυστικά στην Ουάσιγκτον το Σάββατο και συζήτησαν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. Εκεί οι κ.κ. Ποουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ και φέρονται να κατέληξαν πως είναι «μη ρεαλιστικό» το σχέδιο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο 2016, ενώ δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το βασικό θέμα πλέον για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι να κλείσει μέχρι τον Νοέμβριο η επόμενη αξιολόγηση, ώστε κυβέρνηση και ΔΝΤ να βάλουν στο τραπέζι πριν εκπνεύσει η χρονιά την ελάφρυνση του χρέους ούτε θα υπάρξει συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τους φόβους αυτούς επιτείνουν περίεργα δημοσιεύματα του γερμανικού  Τύπου που φέρνουν στο προσκήνιο το Grexit, όπως της γερμανικής Die Welt που, υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!». Όπως γράφει «το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο». Και το άρθρο καταλήγει: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα – με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».

Από την άλλη πλευρά, οι Financial Times σε άρθρο γνώμης τους, με τίτλο: «Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στην ελληνική ομάδα διάσωσης», υποστηρίζουν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας ότι «σε κάποιο χρονικό σημείο, η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρωζώνη πιθανόν να αποφασίσουν ότι θα προτιμούσαν να μην έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, εάν αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν μία μείωση της αξίας του χρέους. Αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Αποβάλλοντας τον αγγελιοφόρο, επειδή το μήνυμα δεν αρέσει στην Ευρωζώνη, δεν αποτελεί μία συνετή πορεία δράσης».

Πηγή: newsbeast.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *