Μάχη με τον χρόνο δίνουν τεχνίτες και συντηρητές, προκειμένου να σώσουν από την κατάρρευση, το ιστορικό σπίτι του πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά στην Κηφισιά.
Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Τατοΐου για δεκαετίες είχε παραμείνει στην τύχη του, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψη να του έχει φερθεί με τον χειρότερο τρόπο.
Στο μικρό νεοκλασικό των 100 περίπου τ.μ, ο Παύλος Μελάς έζησε μοναδικές στιγμές οικογενειακής ευτυχίας με τη σύζυγό του Ναταλία, αδελφή του επίσης μεγάλου Έλληνα Ίωνα Δραγούμη και τα δυο παιδιά τους Μιχάλη (Μίκης) και Ζωή (Ζέζα).
Η κατοικία ξεκίνησε να χτίζεται το 1894, έτος γέννησης του γιου του Μιχάλη και θεωρείται τυπικό παράδειγμα κατοικίας στο πνεύμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1897 ενώ τον σχεδιασμό του είχε κάνει ο ίδιος ο Παύλος Μέλας.
Το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς κήρυξε την κατοικία του Παύλου Μελά ως Εθνικό Μνημείο. Την ίδια περίοδο και το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε το οίκημα διατηρητέο νεότερο μνημείο και αποφασίσθηκε η άμεση εκτέλεση εργασιών στερέωσης, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του.
Το 2012 εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η πλήρης μελέτη αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά.
Ωστόσο από τότε μέχρι την περασμένη Δευτέρα (24.02.2020) που ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσής του παρέμενε στα συρτάρια των υπουργείων με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα.
Το θέμα με σχετικές φωτογραφίες από τις εργασίες αποκάλυψε το kifisianews.gr, το οποίο αναφέρει πως εκτός από το το Υπουργείο Πολιτισμού στις εργασίες συμμετέχει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ποιος ήταν ο Παύλος Μελάς
Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη.
Στάθηκε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή της Μακεδονίας.
Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας στις 29 Μαρτίου του 1870.
Ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Ηπειρώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά και της Ελένης Βουτσινά, κόρης εύπορου Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου της Ηπείρου, όπου ακόμα σώζονται τα ερείπια του οικογενειακού πύργου. Η οικογένεια του μετακινήθηκε στην Αθήνα το 1874.
newsit