Έκλεισε οριστικά (;) ο δρόμος συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι με την απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Τα στελέχη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών αποφάνθηκαν ότι η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο και αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν για τη σύνταξη των ψηφοδελτίων, ειδικότερα στις (πολλές) περιοχές που δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται ότι έχει επίσης αποφασίσει να προχωρήσει προς το παρόν με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, αφού στην προχτεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε καμία αναφορά σε εκλογική διαδικασία, αλλά μια αόριστη μνεία για τη διενέργεια συνεδρίου εντός του 2017, αν η πολιτική συγκυρία το επιτρέψει.
Ουσιαστικά τα μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε συγκρουσιακές διαδικασίες και να επενδύσουν το επόμενο διάστημα στην ώσμωση των κομματικών χώρων προκειμένου να μετεξελιχθεί ο φορέας συνεργασίας τους σε κόμμα. Μάλιστα στην απόφαση λανσάρουν για πρώτη φορά το ακρωνύμιο ΔΗΣΥ, που ενδεχομένως να είναι και το όνομα του νέου κομματικού μηχανισμού, αν κάποια στιγμή αποφασιστεί η διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων.
Ο στόχος
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν χτες ότι, μέχρι την άνοιξη του 2017 και παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ να καταφύγει σε εκλογές λόγω του πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται η χώρα και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη η παράταξη και να μην ομφαλοσκοπεί.
Στόχος της νέας προσπάθειας ώσμωσης και συσπείρωσης, όπως λέει η απόφαση, είναι «μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, να δοθεί ζωτικός χώρος ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης, εκπροσώπησης σε όλους όσοι πιστεύουν στην ανασύνθεση, ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Η πρωτοβουλία στην κοινωνία, εκεί που από την αρχή απευθυνθήκαμε και ήδη υπάρχει ανταπόκριση».
Μάλιστα, δεν λείπουν και τα καρφιά προς το Ποτάμι, αφού επισημαίνεται ότι «το εγχείρημα ποτέ δεν αφορούσε μόνο συνεννοήσεις κορυφής, που άλλωστε επιβεβαιώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι έκρυβαν πίσω από τις αμφιθυμίες και τις καθυστερήσεις, υστεροβουλίες και σκοπιμότητες που μας κόστισαν» και ξεκαθαρίζουν: «Συνεχίζουμε με όσους αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει».
Το Ποτάμι, χωρις να κατονομάζεται στην απόφαση, αντιμετωπίζεται ως δυνάμει «εχθρός»: «Είμαστε σίγουροι ότι οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες που αγκαλιάζουν την προσπάθεια, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την Κεντροαριστερά, για να ρυμουλκήσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ως καθοδηγούμενο πολιτικό συμπλήρωμα ή ως κυβερνητική τσόντα ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι η κοινή ρητορική Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη αξιοποιείται στο έπακρο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που εμμένει ότι η σκληρή αντιπολιτευτική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την έχει καταστήσει παρακολούθημα της Ν.Δ. Τα κυβερνητικά στελέχη, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν αναφέρονται καθόλου στο Ποτάμι που κάνει κόντρα ρελάνς με τη Ν.Δ., για το ποιο κόμμα είναι πιο νεοφιλελεύθερο, αλλά επιχειρεί να αποδομήσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, γιατί αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να υποδεχτεί απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση τη λογική αυτήν, η απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επαναλαμβάνει τις ίσες αποστάσεις με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και τη σκληρή κριτική γιατί δεν επιδιώκουν την εθνική συνεννόηση και προχωράει ένα βήμα παρακάτω: «Σε αυτές τις συνθήκες χρέος μας η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Η δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» επισημαίνεται.
Όπως αποφασίστηκε στην τρίωρη συνεδρίαση, θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα η οργανωτική ώσμωση ΠΑ ΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και των άλλων Κινήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να οργανωθεί ένα οδοιπορικό «και διάλογος με την κοινωνία για την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα και τις προτάσεις μας για την εθνική ανασυγκρότηση».
Βάση του διαλόγου αποτελούν τα 50 βήματα για την έξοδο από την κρίση (Συνδιάσκεψη ΔΗΣΥ), το πόρισμα της επιτροπής θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και οι προτάσεις για την Ανάπτυξη που κατατέθηκαν στη ΔΕΘ.
Πρωτοβουλίες
Σύμφωνα με την απόφαση, «σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κλαδικό επίπεδο ανά περιφέρεια δημιουρ- γούνται Ομάδες Πρωτοβουλίας της ΔΗΣΥ με τη συμμετοχή πολιτών του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, ενώ σε επίπεδο νομού θα λειτουργεί Συντονιστικό Όργανο ΔΗΣΥ αποτελούμενο από τον γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπο των Κινήσεων και τα εκ του νομού προερχόμενα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ.
Συστήνεται ακόμα Συντονιστικό Οργανωτικό Γραφείο της ΔΗΣΥ με σταθερή λειτουργία για την οργανωτική υποστήριξη και τον συντονισμό όλων των δράσεων και τη δημιουργία Μητρώου των Δικτύων Πρωτοβουλίας, που θα αποτελέσει και τη βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Στην απόφαση, δε, αναφέρεται γενικά και αόριστα η ανάπτυξη δικτύων και τονίζεται πως «η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις, στο Συνέδριό μας».
Στην απόφαση δεν γίνεται καμία αναφορά για διαδικασίες εκλογής νέου επικεφαλής της ΔΗΣΥ και το ερώτημα είναι αν το θέμα, μετά και το ναυάγιο της συνεργασίας με το Ποτάμι, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες ή θα επανέλθει κάποια στιγμή ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.
Στο μεταξύ, στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επικρατεί προβληματισμός από το γεγονός ότι, παρά την αποσυσπείρωση που αντιμετωπίζει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά της έχουν κολλήσει κάτω από το 5% βλέποντας την πλάτη της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Και όπως λένε, η Ν.Δ. δεν εισπράττει φθορά από τη συζήτηση για τα θαλασσοδάνεια του παρελθόντος, ενώ αυτό βλάπτει το ΠΑΣΟΚ. Πάντως οι εκτιμήσεις είναι ότι με σωστή προετοιμασία η ΔΗΣΥ μπορεί να αντέξει την πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και έχουν ήδη αρχίσει την πορεία προς τον λαό…