ΠΑΣΟΚ: Οι δελφίνοι που διεκδίκησαν την εξουσία από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου έως σήμερα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
13 Min Read

Την αρχηγία ουδείς εμίσησε… Όλα δείχνουν ότι και αυτή η μετεκλογική περίοδος στο ΠΑΣΟΚ, δεν θα περάσει αναίμακτα καθώς το 12,8% στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δημιουργεί προβληματισμό και δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματος και στόχος πυρών γίνεται ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

-Advertisement-

Στο ΠΑΣΟΚ, που δεν έπιασε τον πολιτικό στόχο της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές, η κριτική προς την ηγεσία έχει προσλάβει το τελευταίο 24ωρο χαρακτήρα ανοικτής αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος, με κάποια από αυτά πρωτοκλασάτα, τάσσονται απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, βάζοντας τον στο… κάδρο για το χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές και θέτουν, είτε δημόσια είτε σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις, στο «τραπέζι» θέμα ηγεσίας.

Ήδη τα πρώτα ονόματα ως πιθανοί αντικαταστάτες του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν αρχίσει να ακούγονται στα πολιτικά «πηγαδάκια» και όπως όλα δείχνουν έπεται και συνέχεια και μάλιστα άκρως ενδιαφέρουσα.

- Advertisement -

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δίνη της αμφισβήτησης του αρχηγού του. Το είχε κάνει και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης  με τη Φώφη Γεννηματά και άλλοι πολλοί στο παρελθόν. Κάποιες απ’ αυτές τις αμφισβητήσεις έχουν μείνει στην ιστορία… 

Στην πάροδο των χρόνων πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ διεκδίκησαν την αρχηγία του κόμματος.

Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι πάλι άλλοι, άλλοι έφτασαν στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιαν κι άλλοι έχασαν στις λεπτομέρειες.

Ας θυμηθούμε τους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ ανά τα χρόνια…

1996: Κώστας Σημίτης – Άκης Τσοχατζόπουλος

Λίγοι ίσως θυμούνται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ιστορικό και άκρως προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παρ’ ολίγο να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως κάποια στιγμή και πρωθυπουργός, χάνοντας δύο φορές από τον Κώστα Σημίτη.

Τη μία μάλιστα με μόλις 11 ψήφους!

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στις 15 Ιανουαρίου 1996 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υπέβαλλε την παραίτησή του από το Ωνάσειο, όπου νοσηλευόταν βαριά άρρωστος.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να εκλέξει τον αντικαταστάτη του.

Οι υποψήφιοι ήταν τέσσερις: Άκης Τσοχατζόπουλος, Κώστας Σημίτης, Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Στο πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης έλαβαν από 53 ψήφους και πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Σημίτης επικράτησε με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου και ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Για 11 ψήφους ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν έγινε πρωθυπουργός!

Από τον Ιανουάριο του 1996, ο Κώστας Σημίτης ήταν πρωθυπουργός. Δεν ήταν, όμως, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε φύγει από τη ζωή (23.06.1996) και στις 30 Ιουνίου 1996 θα γινόταν η πιο μεγάλη μάχη του ΠΑΣΟΚ για την αρχηγία.

Ήταν τότε που ο Άκης Τσοχατζόπουλος διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που διοργανώθηκε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το χρίσμα του προέδρου του κόμματος κι έχασε – για δεύτερη φορά – από τον Κώστα Σημίτη.

Συγκεκριμένα, από τους 5.111 συνέδρους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 2.732 ψήφισαν τον Κώστα Σημίτη, 2.234 τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ υπήρξαν 27 άκυρα και 28 λευκά.

«Ή με εκλέγετε ή παραιτούμαι και από πρωθυπουργός», ήταν το δίλημμα που έθεσε στους 5.111 συνέδρους ο Κώστας Σημίτης προκαλώντας ένταση. 

Έτσι, τον Ιούνιο του 1996 ο Κώστας Σημίτης ανέλαβε και την προεδρία του κινήματος, επικρατώντας του Άκη Τσοχατζόπουλου.

2004: Το «δαχτυλίδι» Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου

Τα επόμενα χρόνια, η συνύπαρξη «εκσυγχρονιστών» και «προεδρικών» ήταν κάπως δύσκολη όμως, οι δύο εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ το 1996 και το 2000 αντίστοιχα, υπό την ηγεσία του Κώστα Σημίτη, συνετέλεσαν στο να μην επέλθει η διάσπαση.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Όλα αυτά μέχρι το 2004, όπου ο Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ παραδίδοντας το «δαχτυλίδι» της αρχηγίας του κόμματος στον Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν από τις εκλογές.

Στις 8 Φεβρουαρίου, κόντρα σε κάθε καταστατική διαδικασία, ο Γιώργος Παπανδρέου θα εκλέγονταν αρχηγός μέσα από την πρώτη ανοιχτή στους πολίτες, διαδικασία.

Να ειπωθεί στο σημείο αυτό ότι ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία.

2007: Βενιζέλος – Παπανδρέου

Στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία με 41,87% και 152 έδρες και δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 38,1% και 102 έδρες.

Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Μερικά λεπτά αργότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ανακοίνωσε από το Ζάππειο Μέγαρο την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου. Επίσης υποψήφιος ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ του 2007 πραγματοποιήθηκαν στις 11 Νοεμβρίου.

Νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επανεκλέχθηκε με 55,91% των ψήφων, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. 

Ακολουθούν οι βουλευτικές εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό 43,92% και 160 έδρες στην Βουλή, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πρωθυπουργός της Ελλάδας ορκίστηκε ο Γιώργιος Παπανδρέου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταφέρει τελικά να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Μαρτίου 2012, από ανοιχτή εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 236.151 ψηφοφόροι.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος, καθώς ήταν ο μόνος ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών βάσει καταστατικού.

Τρία χρόνια αργότερα και μετά από εσωκομματικές πιέσεις παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου στις 5 Ιουνίου 2015.

Είχαν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές του Γενάρη του 2015, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ πήρε πολύ χαμηλό ποσοστό και εξελέγη έβδομο, με μόλις 4,68% των ψήφων και 13 βουλευτές.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιούνιο.

2015: Φώφη Γεννηματά – Νίκος Ανδρουλάκης

Στις 14 Ιουνίου 2015 η Φώφη Γεννηματά εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από εκλογές στις οποίες συμμετέχουν 52.388 μέλη και φίλοι του κινήματος. Στις εκλογές συμμετέχουν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Δύο χρόνια μετά στις 12 Νοεμβρίου 2017, γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς (ΚΙΝΑΛ), έπειτα από πρόταση της Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Οι υποψήφιοι είναι εννέα, μεταξύ των οποίων – εκτός της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη – ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Μανιάτης και άλλοι. 

Επειδή κανείς από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές στις 19 Νοεμβρίου 2017, μεταξύ της Γεννηματά και του Ανδρουλάκη.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, η οποία επικράτησε του Νίκου Ανδρουλάκη με ποσοστό 56,75%.

Τον Οκτώβριο του 2021 έφυγε από τη ζωή Φώφη Γεννηματά μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το 2021 όταν και επικράτησε του Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστό 67,88%.

Πολιτικός καύσωνας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στο σήμερα, η δυσαρέσκεια στο κόμμα σιγοβράζει από την Κυριακή των ευρωεκλογών, καθώς το κόμμα δεν καρπώθηκε τα οφέλη της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της πτώση της ΝΔ κατά 12 μονάδες. 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Πρωτοκλασάτα στελέχη βάλλουν κατά του προσώπου του Νίκου Ανδρουλάκη, επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και θέτουν ευθέως ζήτημα ηγεσίας.

Τον χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε η Νάντια Γιαννακοπούλου που ζήτησε «να πέσουν στο τραπέζι όλα» χωρίς εξαιρέσεις για να πάει μπροστά το κόμμα.

Η επόμενη μέρα σημαδεύτηκε από την επιστολή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον Γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ο οποίος έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας και ζητεί άμεσες και συντεταγμένες διαδικασίες μέσω της σύγκλησης των κομματικών οργάνων ώστε το κόμμα να γυρίσει σελίδα.

«Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

Άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη που απάντησαν ότι το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών θα τηρηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό.

«Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες», υποστήριξαν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολούθησε μπαράζ στελεχών του ΠΑΣΟΚ να τάσσονται υπέρ της πρότασης Κωνσταντινόπουλου.

Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «η κάθε συνταγμένη πρόταση που οδηγεί στην ενδυνάμωση του κόμματος είναι καλοδεχούμενη».

Ακολούθως ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο» και πως «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία», μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και τώρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».

Δήλωση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ έκανε και η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, η οποία εξέφρασε προβληματισμό για την περιορισμένη άνοδο που σημείωσε το κόμμα στις ευρωεκλογές. 

Ο Νίκος Παπανδρέου, ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (συγκέντρωσε 123.294 σταυρούς) με άρθρο του στο Πρώτο Θέμα ανέφερε ότι:

«Η τρίτη θέση συνιστά ήττα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το υποδεκάμετρο. Δεν γίνεται πολιτική ανατροπή με βάση μικροπολιτικές αναλύσεις για λίγα δεκαδικά ψηφία».

Ήδη, από το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών 2024 δεν δίστασε να δηλώσει ότι «Δεν πανηγυρίζουμε» δείχνοντας σαφή πρόθεση για επανεξέταση της στρατηγικής και του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος.

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα» και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Ο αναβρασμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις προσεχώς χωρίς να είναι ακόμα εμφανές πού θα οδηγήσουν.

Την ίδια ώρα, ήδη αναδεικνύονται οι «δελφίνοι» που μπορεί να δώσουν το παρών στην εκλογική κούρσα, αν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί.

Ποιοι θα σταθούν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη;

Ακούγονται ονόματα όπως αυτό του Παύλου Γερουλάνου, της Μιλένας Αποστολάκη, του Παύλου Χρηστίδη, του Μιχάλη Κατρίνη.

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμα πρόσωπα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, που θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά αλλά και ο νεαρός βουλευτής και πρώην γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καύσωνας αναμένεται να περάσει την Δευτέρα ή τη Τρίτη αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεχιστούν…

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *