ΠΑΣΟΚ: Φουρτούνες για τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά: Οι δηλώσεις Ανδρουλάκη, Γερουλάνου και η προειδοποίηση του Νίκου Παπανδρέου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Διαφωνίες και διαξιφισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και σφοδρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία προκαλεί το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών και το σενάριο μόχλευσης συμμαχιών με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παρότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες βρίσκονται εν αναμονή των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε επικεντρωθεί όλο το τελευταίο διάστημα στην ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, η συζήτηση μεταφέρεται στο πεδίο αναζήτησης των επικρατέστερων σεναρίων για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών του 2027.

Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται δημοσκοπικά, τουλάχιστον ετούτη την ώρα, ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον διακηρυγμένο στόχο για νίκη στις κάλπες του 2027, ωστόσο αρκετά στελέχη τοποθετούνται δημοσίως για το πως θα κινηθούν εφόσον είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε από την περασμένη Δευτέρα ζήτημα κυβερνητικών συνεργασιών για να αποκλείσει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο που συμπεριλαμβάνει κυβερνητικό «γάμο» με τη Νέα Δημοκρατία. Τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και εξήγησε ότι αν το ΠΑΣΟΚ έρθει πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, τότε θα αναζητήσει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς. Χθες, ο Παύλος Γερουλάνος όταν ρωτήθηκε αν το κυβερνητικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ περνάει μέσα από συνεργασίες με κόμματα που βρίσκονται αριστερότερα απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση -και αυτό το εκπροσώπησα και ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- η οποία όμως έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, μεταρρυθμιστικό, εθνικό, πατριωτικό εννοώ. Ένα πρόσημο το οποίο συνάδει με τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ».

- Advertisement -

Ο κ. Γερουλάνος ρωτήθηκε και για το αν Θα χωρούσαν όλοι σε αυτό, δηλαδή οι κ.κ. Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου και Φάμελλος. Και τόνισε μιλώντας στο Action 24: «Θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται ένα τέτοιο κλίμα, πολιτικό αν θέλετε διακύβευμα. Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία». Και ο Μιχάλης Κατρίνης κινήθηκε σε σχετικό κλίμα, υποστηρίζοντας με συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά».

Στην επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ πέρασε τάχιστα η Νέα Δημοκρατία, που διαπίστωσε ότι:«Η πυξίδα του ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον ξεκάθαρα ως συνοδοιπόρους του τα κόμματα της δραχμής». Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Μετά τον κ. Ανδρουλάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος είπε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ACTION 24, ότι το κυβερνητικό αφήγημα του κόμματός του περνάει μέσα από τη συμπόρευση με κόμματα της κεντροαριστεράς. Ερωτηθείς μάλιστα για το εάν θα χωρούσαν σε μια τέτοια συμπόρευση ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Βαρουφάκης, η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Φάμελλος, απάντησε χαρακτηριστικά πως «βεβαίως χωράνε όλοι». Σύμφωνα δε, με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «είναι εδώ και αρκετό καιρό σαφές ότι το μοναδικό αφήγημα που ασπάζονται όσοι στηρίζουν μια τέτοια σύγκλιση είναι η ανατροπή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας προ ημερών τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματική αντιπολίτευσης είχε υποστηρίξει επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης μάς είπε στην πραγματικότητα ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του μισού ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κ. Πολάκης, αλλά και του άλλου μισού ΣΥΡΙΖΑ που έχει όλα τα πρωταγωνιστικά στελέχη της καταστροφικής διακυβέρνησης 2015-2019, είτε το ΚΚΕ που είναι γνωστές οι θέσεις του για την πορεία της χώρας μας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, ή τη Νέα Αριστερά, που είναι επίσης γνωστές οι θέσεις της, αλλά και η δράση των στελεχών της όταν ήταν όλοι μαζί ένα κόμμα».

Για τα περί «δραχμής», το ΠΑΣΟΚ απαντά χαρακτηρίζοντας τα σχόλια πρόχειρη προπαγάνδα που δεν αφορά στο κόμμα τους. Μάλιστα με δική τους ανακοίνωση χθες θύμισαν ότι «Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά μαζί με όσους περιγράφει στην ανακοίνωση της, ενέπαιζε τον ελληνικό λαό ότι εκείνη τη δύσκολη στιγμή, υπήρχαν δήθεν εύκολες λύσεις». Στην ανακοίνωση-απάντηση στη Νέα Δημοκρατία η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ότι «όσο και αν θέλει να το απωθήσει από τη μνήμη του ο κ. Μητσοτάκης, πρωτοστάτησε το 2010 με την τότε ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στα Ζάππεια» και επικαλείται πρόσφατη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία επισήμανε ότι: «Αν η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, θα είχαμε βγει 5 χρόνια νωρίτερα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Το ΠΑΣΟΚ – υπογραμμίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- έβαλε και κράτησε τη χώρα στο ευρώ και το έπραξε με συνέπεια, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Και συνέχισε την επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου με την εξής «προτεραιότητα»: Η πολιτική της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της κατάρρευσης του κράτους δικαίου και της ασέβειας απέναντι στους θεσμούς πρέπει να κλείσει τον κύκλο της. Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ εγγυάται αυτό ακριβώς: την πολιτική αλλαγή.»

Ο Νίκος Παπανδρέου

Απέναντι σε όποια συζήτηση για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται πάντως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου. «Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%», δήλωσε και κάλεσε «να επιστρέψουν στο σπίτι τους» όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για την Κουμουνδούρου τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη», και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την προσωπική του φίλη, Λούκα Κατσέλη «που είναι από τα στελέχη που φοβήθηκαν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ότι αυτό έγινε από πολλούς τα χρόνια της κρίσης. Για την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση υποστήριξε ότι «είναι συμβολική, άρα δεν έχει σημασία τη θέση που θα καταλάβει στις ψηφοφορίες» κι ότι «μπορεί να διεισδύσει στο χώρο του Κέντρου». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας τον Κώστα Τασούλα δείχνει ότι «φοβάται να μην χάσει δεξιά ή το κάνει είτε από αδυναμία είτε από την αλαζονεία της εξουσίας». Έτσι –πρόσθεσε- αφήνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ, στον οποίο μπορεί να διεισδύσει με την πρόταση Γιαννίτση.

Μεϊμάρογλου κατά Γερουλάνου και Κατρίνη

Την αντίθεσή του με δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά εκφράζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Γιάννης Μεϊμάρογλου.

«Πληροφορούμαι με κατάπληξη τις δηλώσεις βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί ύπαρξης σχεδίου κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα που προήλθαν από τις διασπάσεις του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις αυτές ουδέποτε έχουν συζητηθεί στα εκλεγμένα από το Συνέδριο όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ΚΠΕ και ΠΣ) και δεν απηχούν παρά τις προσωπικές επιθυμίες εκείνων που τις εκφράζουν», διευκρινίζει ο κ. Μεϊμάρογλου που στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στήριξε την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.

Με τη δήλωσή του, που έκανε προφανώς με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη, ο κ. Μεϊμάρογλου επισημαίνει ότι «σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων, τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος και δίνουν ρόλο και υπόσταση στα κόμματα της Αριστεράς, δυόμισι χρόνια πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές» και υπογραμμίζει:

«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που γίνονται οι δηλώσεις αυτές, στελέχη των κομμάτων αυτών επιχειρούν να απαξιώσουν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επικείμενη προεδρική εκλογή. Σταθερή πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αποκλειστικά, η προβολή της εναλλακτικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας και η διεκδίκηση της νίκης στις εθνικές εκλογές”.

protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *