Ο Χαρίρι έγινε δεκτός, με «τιμές πρωθυπουργού», στην προεδρία μερικές ώρες μετά την άφιξή του, γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, στη Γαλλία, προερχόμενος από το Ριάντ, απ΄όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου.
Στην κορυφή της εξωτερικής σκάλας του προεδρικού μεγάρου ο Μακρόν αγκάλιασε τον Χαρίρι προτού πάρουν θέση, χαμογελαστοί, για φωτογραφίες ενώπιον μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων.
Τον 47χρονο πρωθυπουργό του Λιβάνου συνόδευσαν η σύζυγός του Λάρα και ο μεγαλύτερος γιος τους σε γεύμα με τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ. Η Μπριζίτ Τρόνιε επέλεξε για την περίσταση ένα σκούρο μπορντό μίνι φόρεμα το οποίο συνδύασε με ίδιου χρώματος γόβες που είχαν ιδιαίτερο τακούνι.
Από την άλλη η σύζυγος του Χαρίρι επέλεξα να φορέσει ένα μαύρο κουστούμι σε στυλ καμπάνας το οποίο συνδύασε με λευκό πουκάμισο και ψηλοτάκουνες μαύρες γόβες.
Το τηλεφώνημα του Μακρόν στον πρόεδρο του Λιβάνου
Προτού υποδεχθεί τον Χαρίρι, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος τον «ευχαρίστησε για τις ενέργειες της Γαλλίας υπέρ του Λιβάνου», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Ο Αούν επιβεβαίωσε επίσης πως ο Σάαντ Χαρίρι «θα βρίσκεται στη Βηρυτό στις 22 Νοεμβρίου για την επέτειο της ανεξαρτησίας», όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα η προεδρία.
«Η παραίτηση του δεν αναγνωρίζεται»
Ο Μακρόν δήλωσε χθες πως πρόκειται για μια «φιλική πρόσκληση για συζήτηση μαζί του και υποδοχή του πρωθυπουργού μιας φίλης χώρας». Διευκρίνισε πως ο Χαρίρι θα γινόταν δεκτός στο προεδρικό μέγαρο «ως πρωθυπουργός» του Λιβάνου, γιατί «η παραίτησή του δεν αναγνωρίζεται στη χώρα του, εφόσον δεν έχει υποβληθεί».
Κάτοχος της σαουδαραβικής υπηκοότητας ο Χαρίρι επικαλέστηκε, προκειμένου να δικαιολογήσει την παραίτησή του, «έλεγχο» της Χεζμπολάχ –μέλος της κυβέρνησης και την οποία υποστηρίζει το Ιράν– στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες από Reuters
πηγή newsit