Η Φέρχεντ, πρώην επικεφαλής του ομίλου Financial Times, διορίστηκε επικεφαλής του BBC Trust, του οργάνου που εποπτεύει το BBC, στις 9 Οκτωβρίου 2014 και η θητεία της επρόκειτο να είναι τετραετής και επομένως θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της και να επιβλέψει τη μεταρρύθμιση του ομίλου η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του BBC Trust από ένα νέο, 14μελές διοικητικό συμβούλιο.
Ωστόσο η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία επιθυμεί ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου να προκύψει μέσω μιας διαδικασίας επιλογής, της ζήτησε να υποβάλει ξανά αίτημα για τη θέση αυτή, μολονότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον της είχε δηλώσει τον Μάιο ότι μπορούσε να παραμείνει.
“Η πρωθυπουργός με ενθάρρυνε έντονα να συμμετάσχω” στη διαδικασία επιλογής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Φέρχεντ. “Όμως μετά από ώριμη σκέψη, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να το κάνω”, πρόσθεσε, θεωρώντας “προτιμότερο” τον τερματισμό της συνεργασίας της με το BBC. Η 55χρονη Φέρχεντ, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής του BBC, τόνισε ότι θα συνεχίσει την καριέρα της στον ιδιωτικό τομέα.
Ο νέος “χάρτης” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που θα παρουσιαστεί αύριο από την κυβέρνηση, εγγυάται στο BBC ότι θα έχει έσοδα από τηλεοπτικά τέλη για τα επόμενα 11 χρόνια τουλάχιστον και θα μπορεί να διορίζει ανεξάρτητα τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του. Το BBC σήμερα χρηματοδοτείται μέσω του τηλεοπτικού τέλους ύψους 145,50 λιρών που καταβάλουν σε ετήσια βάση όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση. Το συνολικό ποσό από τα τέλη ανέρχεται στα 3,7 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Πηγή: www.thetoc.gr/