Παράθυρο για νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ κι αλλαγές στις Πανελλαδικές

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read
«Συζητάµε για τέσσερα µαθήµατα, έξι ώρες το κάθε µάθηµα, µε λελογισµένη αύξηση της ύλης» υπογράµµισε ο υπ. Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόµενο αλλαγών ο υπουργός Παιδείας, τόσο στο νέο σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ -που έχει ήδη εξαγγείλει- όσο και στην εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές του 2020, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα Λατινικά θα είναι µόνο µάθηµα επιλογής για τους µαθητές της Γ’ Λυκείου. Οι τελικές ρυθµίσεις σχετικά µε το νέο εξεταστικό σύστηµα, τις οποίες περιµένουν µε αγωνία οι µαθητές, που φοιτούν κυρίως στη Β’ αλλά και στην Α’ Λυκείου, θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου σύµφωνα µε τα λεγόµενα του υπουργού.

Αναφερόµενος στην εξεταστέα ύλη, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «εδώ και έναν χρόνο επεξεργαζόµαστε τα προγράµµατα σπουδών και την ύλη για τη Γ’ Λυκείου του 2020. Οι επιστηµονικές ενώσεις κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Εχουµε πάρει την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προχωράµε σε αποδοχή µε κάποιες τροποποιήσεις ενδεχοµένως. Συζητάµε για τέσσερα µαθήµατα, έξι ώρες το κάθε µάθηµα, µε λελογισµένη αύξηση της ύλης. Κάθε αύξηση της ύλης δεν είναι υποχρεωτικά αποστήθιση».

Ο υπουργός αναφερόµενος στο θέµα των Λατινικών υπογράµµισε ότι «θα αντικατασταθούν για τη Γ’ Λυκείου µε την Κοινωνιολογία, και τα Λατινικά γίνονται κατ’ επιλογήν µάθηµα στη Γ’ Λυκείου. Θα µπορούν να επιλέξουν τα παιδιά ανάµεσα στα Λατινικά, στις ξένες γλώσσες και στο σχέδιο. Τα προαιρετικά µαθήµατα δεν εξετάζονται για την είσοδο στα πανεπιστήµια, αλλά για το απολυτήριο πρέπει να λαµβάνονται υπ’ όψιν».

Για τα πανεπιστήµια είπε ότι θα λειτουργήσουν νέες σχολές και τµήµατα όπως είναι η Νοµική Πάτρας, το αγγλόφωνο τµήµα στη Φιλοσοφική Αθήνας, ξενόγλωσσο τµήµα στα Τρίκαλα, το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη λειτουργίας θα γίνει για κάποια από φέτος και για άλλα από τον Σεπτέµβριο του 2020. Οσον αφορά στις θέσεις «ελεύθερης εισαγωγής στα ΑΕΙ» εκτίµησε ότι θα είναι χιλιάδες, αλλά δεν δέχτηκε να µιλήσει για συγκεκριµένο αριθµό. Για το µάθηµα των Θρησκευτικών δήλωσε ότι «τα νέα βιβλία χρειάζονται χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, καθώς η συγγραφή ενός νέου βιβλίου απαιτεί περίπου 1,5 χρόνο» και υπογράµµισε ότι «βρισκόµαστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή του βιβλίου των Θρησκευτικών. Με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος». Στο µεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έδωσε χθες προς διαβούλευση το σχέδιο νόµου για την κατάργηση του ΤΕΙ ∆υτικής Μακεδονίας και για τη συνέργεια µε το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας. Σύµφωνα µε το σχέδιο ιδρύονται οι εξής Σχολές:

  • Οικονοµικών Επιστηµών, µε έδρα την Κοζάνη,
  • Θετικών Επιστηµών, µε έδρα την Καστοριά,
  • Γεωπονικών Επιστηµών, µε έδρα τη Φλώρινα,
  • Επιστηµών Υγείας, µε έδρα την Κοζάνη

Η Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας µετονοµάζεται σε Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών. Η ακαδηµαϊκή τους λειτουργία αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

 

- Advertisement -

ethnos.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *