Πανσέληνος και γιορτές… αύξησαν τις αυτοκτονίες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Στο… ολόγιομο χριστουγεννιάτικο φεγγάρι και στην έλλειψη της εορταστικής οικογενειακής θαλπωρής αποδίδει η αστυνομία την αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας.

Στο… ολόγιομο χριστουγεννιάτικο φεγγάρι και στην έλλειψη της εορταστικής οικογενειακής θαλπωρής, αποδίδουν μεταξύ άλλων αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την μεγάλη αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών που καταγράφηκαν τα Χριστούγεννα.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας επιχείρησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους την ώρα που οι δικοί τους άνθρωποι γιόρταζαν τις άγιες ημέρες. Το τριήμερο 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψαν οχτώ αυτοκτονίες.

«Για να φτάσει στο σημείο κάποιος να εκδηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας συντρέχουν πολλοί λόγοι. Η πανσέληνος συμβάλλει στη συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση των ανθρώπων και επηρεάζει κυρίως άτομα που είτε έχουν ψυχικές διαταραχές είτε είναι υπερβολικά ευαίσθητα. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν αυτό οφείλεται σε ψυχαναγκασμό γιατί κάποιοι έχουν στο μυαλό τους πράγματα –πολλά εκ των οποίων ανυπόστατα- που έχουν διαβάσει για την πανσέληνο ή αν οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους», λέει αστυνομική πηγή.

Το τριήμερο των Χριστουγέννων οι έξι από τους οχτώ γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους στο Facebook και οι δύο στο Instagram. Ανάμεσα στα άτομα που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ήταν ένας πυροσβέστης σε ασταθή ψυχολογική κατάσταση, δύο ανήλικα κορίτσια με ερωτική απογοήτευση, μία δημόσιος υπάλληλος που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δύο άνεργοι. Οι μισοί από τους ανθρώπους αυτούς εισήχθησαν με εισαγγελική παραγγελία σε ψυχιατρική κλινική.

Με την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των ημερολογιακών κύκλων της πανσελήνου είχε ασχοληθεί πριν από μερικά χρόνια μια ιατρική ομάδα ψυχιάτρων και άλλων επιστημόνων του νοσοκομείου του Νιούκαστλ Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας.  Από τους 91 ψυχικά ασθενείς που παρακολούθησαν επισταμένα για δώδεκα μήνες διαπίστωσαν ότι ο αριθμός αυτών που υφίσταται ψυχολογικές κρίσεις με έντονες βίαιες τάσεις, τις βραδιές με πανσέληνο, είναι διπλάσιος σε σχέση με τις άλλες ημέρες.

Ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν με επιφυλάξεις είναι ότι ενδεχομένως η εξήγηση αλλαγής συμπεριφοράς να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και η πανσέληνος επηρεάζει το νερό του σώματος, όπως επηρεάζει και τις παλίρροιες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται κάποια πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.

 

πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *