Ένα από τα πολλά στοιχεία που κάνουν ιδιαίτερο το βουνό της Όθρυς και που προκαλούν τουλάχιστον οργή τα σχέδια για την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών στις κορυφές της, είναι τα πάνω από πενήντα σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα του βουνού. Κάποια έχουν εξερευνηθεί και είναι η χαρά των σπηλαιολόγων. Μερικά από αυτά είναι η Νεροσπηλιά, το Τετράστομο, η Τιτανοσπηλιά, το ανοιχτό σπήλαιο «ΚΥΔΩΝΙΤΣΑΣ», το Μικρό Νεροσπηλιάς. Δείτε περιγραφές και λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ Αλμυρού: https://www.eosalmyrou.gr/othris/spilaia
Το 2016 συνεργείο της εταιρείας «Aerial» επισκέφτηκε την Όθρυ μαζί με σπηλαιολόγους από την Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Χείρων», που έχει έδρα τον Βόλο, και τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο. Ο επιστημονικός συνεργάτης της «Aerial» γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος μίλησε στο ethessalia τόσο για την επίσκεψη στα σπήλαια της Όθρυος, όσο και στις λίμνες Ζερέλια, που αποτελούν επίσης ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της περιοχής:
«Στην Όθρυ λόγω της σύστασης των πετρωμάτων, όπου κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος, υπάρχει μεγάλος αριθμός σπηλαίων. Για την ακρίβεια πάνω από πενήντα εντοπίζονται μόνο στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού και τα περισσότερα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον», τόνισε και κατέληξε: «Στα γυρίσματα επισκεφτήκαμε την Τιτανοσπηλιά και τη Νεροσπηλιά. Η πρώτη έχει μέσα έναν από τους μεγαλύτερους θαλάμους στην Ελλάδα με σταλαγμίτες.
Το νερό πέφτει από ύψος 30 μέτρων κι έχει σχηματίσει τους μεγαλύτερους σταλαγμίτες στη Θεσσαλία. Ανάλογου ενδιαφέροντος είναι η Νεροσπηλιά, απ’ όπου διέρχεται ένας μεγάλος υπόγειος ποταμός. Το νερό κυλάει κάτω από το έδαφος και το μήκος του φτάνει το ενάμιση χιλιόμετρο περίπου. Ξεκινάει από την περιοχή του Μέγα Λάκκου, που είναι ψηλά στην Όθρυ. Μετά την έξοδο του σπηλαίου, το ποτάμι συνεχίζει την πορεία του και τα νερά καταλήγουν σ’ ένα πολύ όμορφο φαράγγι, της Νεροσπηλιάς…»
Για τις λίμνες Ζερέλια μέχρι πρότινος επικρατούσε η άποψη ότι ήταν κρατήρες ηφαιστείου ή ότι είχε καταρρεύσει ο θάλαμος ενός σπηλαίου. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Γεωλογίας Βαγγέλη Λάγιου έδειξε ότι δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη. Η ερευνητική ομάδα έκανε αυτή την ανακάλυψη το 2012, ενώ πρέπει να πούμε επίσης ότι ο μετεωρίτης λίγο πριν πέσει στο έδαφος πριν από χιλιάδες χρόνια έσπασε σε δύο κομμάτια και δημιούργησε τις κυκλικές λίμνες, που αποτελούν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο.
Η αλήθεια είναι ότι η ανάδειξη της Όθρυς είναι το ζητούμενο. Γενικότερα η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση δεν έχουν σεβαστεί την Όθρυ και δεν έχει αξιοποιηθεί ανάλογα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα την αφήσουμε στα επικίνδυνα χέρια των κερδοσκόπων! Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις. Το πιο απλό είναι να δημιουργηθούν μονοπάτια που να διέρχονται μέσα από περιοχές με έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον και να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες, που θα βοηθούσαν τους επισκέπτες. Υπάρχουν τόσο όμορφα μέρη στην Όθρυ και είναι κρίμα να μην αναδεικνύεται και να εγκαταλείπεται.
Στέφανος Σταμέλλος

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.