Με την 24ωρη Γενική Απεργία της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου και το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως στις 11:00 η ΓΣΕΕ θα δώσει, όπως ανακοινώνει, «μια ηχηρή απάντησή σε όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους συνεχίζουν να καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία».
Στο πλευρό των ελληνικών συνδικάτων τάσσεται και ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών συνδικάτων που καλεί τους υπουργούς οικονομικών του EUROGROUP να μην επιβάλλουν άλλες, όπως τις χαρακτηρίζει, καταστροφικές μεταρρυθμίσεις ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Luca Visentini χαρακτηρίζει τις νέες απαιτήσεις των δανειστών παράλογες. «Καλώ τους Υπουργούς του Eurogroup να μην ωθήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους σε περαιτέρω εξαθλίωση», σημειώνει ο ευρωπαίος συνδικαλιστής.
Τα βασικά θέματα που περιλαμβάνουν οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι:
– Κατάργηση της απαίτησης να εγκρίνει το Υπουργείο Εργασίας τις ομαδικές απολύσεις
– Αύξηση του ανώτατου ορίου των διαπραγματευόμενων ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% του εργατικού δυναμικού σε μια επιχείρηση
– Αλλαγές στην νομοθεσία ώστε να καθίσταται ευκολότερη η απόλυση συνδικαλιστών και δυσκολότερη η διαδικασία κήρυξης απεργιών
– Νέες διατάξεις για τους εργοδότες αναφορικά με το lock-out
Επιπλέον οι πιστωτές αντιστέκονται στην πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ που επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων.
«Τα μέτρα αυτά έρχονται και στο Δημόσιο- εκφράζει την ανησυχία της η ΑΔΕΔΥ- Το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι δήθεν το Δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι δανειστές απαιτούν μόνιμο σύστημα απολύσεων χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με εργαλείο την αξιολόγηση μεθοδεύουν απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση αλλά και νέες μειώσεις, ενεργοποιώντας και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης».
Πηγή: protothema.gr