Το «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου παίρνουν οι νέες διατάξεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, όχι όμως και της εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και των γονέων τους. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο τις αλλαγές που προγραμματίζει για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με την καθιέρωση του διπλού μηχανογραφικού και της κλιμακούμενης βάσης εισαγωγής από τα ίδια τα πανεπιστήμια, βρίσκοντας υποστήριξη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η καθιέρωση της βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες της υπουργού Παιδείας: Οι διατάξεις αυτές αναβαθμίζουν τόσο τις σπουδές όσο και την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Υπενθυμίζω ότι η καθιέρωση της βάσης εισαγωγής αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Επίσης, η πρόβλεψη για μικρότερο αριθμό τμημάτων που θα επιλέγουν οι υποψήφιοι στα (σ.σ.αρχικά) μηχανογραφικά κατευθύνει τα νέα παιδιά σε τμήματα, τα οποία πραγματικά θέλουν να εισαχθούν. Υπενθυμίζω εδώ ότι ποσοστό 30% των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια δεν αποφοιτά ποτέ… Ακόμα, έπειτα από την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενισχύονται οι διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι θα εποπτεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από ειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από βίαιες επιθέσεις.
Αντιδράσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Οι σοβαρές αλλαγές που φέρνει ξαφνικά το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, καθώς τα παιδιά αιφνιδιάστηκαν, ενώ οι εκπαιδευτικοί θεωρούν απαράδεκτο να ανακοινώνονται τόσο σοβαρές ρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά. Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για τον νέο τρόπο εισαγωγής ούτε εάν θα εφαρμοστεί από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021.Οσον αφορά στη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι στόχος είναι «να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια να εισάγεται κανείς στο πανεπιστήμιο με εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής που απομακρύνουν και το ενδεχόμενο να αποφοιτήσει».
Σχετικά με τα δύο μηχανογραφικά τονίζει ότι «στην α’ φάση θα συμπληρώνεται το μηχανογραφικό δελτίο με περιορισμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της α’ φάσης, στη β΄ φάση, θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί και οι επιλογές τους θα περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την α’ φάση. Στόχος εδώ είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε τμήματα στα οποία επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν».