Πανελλαδικές 2020: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικών – Πώς να το συμπληρώσετε – Όλες οι αλλαγές

Τι θα ισχύσει τη φετινή χρονιά για τις μεταγραφές  - Δείτε πότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
9 Min Read

Ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων και λήγουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

-Advertisement-

Οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών αναμένεται να ανακοινωθούν στις 10 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από σήμερα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

- Advertisement -

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

panelladikes

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

 όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

 όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.

Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα

Διπλή κίνηση στην πορεία των βάσεων αναμένεται να καταγραφεί στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και λόγω κορωνοιού αλλά και λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας μαθημάτων

Σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα στην Νεοελληνική Γλώσσα έχουμε συσσώρευση χαμηλών βαθμολογιών ,σε μαθηματικά , φυσική και βιολογία παρατηρείται έλλειψη μεσαίων βαθμολογιών από το 13-16 και τάση για χαμηλές ή αντίθετα καλές βαθμολογίες καθώς κάμψη στις βαθμολογίες των Ανθρωπιστικών Σπουδών με πτωτική τάση σε σχολές , όπως η Νομική και η Ψυχολογία

Όπως λένε βαθμολογητές στο protothema.gr κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων μαθημάτων είναι η συσσώρευση γραπτών σε χαμηλές βαθμολογίες ενώ αντίθετα υπάρχουν αρκετά καλές βαθμολογίες υποψηφίων οι οποίοι προφανώς ενδιαφέρονται για τις περιζήτητες σχολές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές και αντίστοιχη πτώση στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Η καραντίνα, ασχολούνται «ωφέλησε» τους καλούς μαθητές που διάβασαν ακόμα περισσότερο ενώ κάποιοι άλλοι μαθητές χαλάρωσαν.

Τα «ρετιρέ» όπως αποκαλούνται οι περιζήτητες σχολές αναμένεται να έχουν ανοδική τάση ενώ αντίθετα θα «μαζευτούν» οι βάσεις, όπως λένε χαρακτηριστικά καθηγητές στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα, από στοιχεία που αφορούν σε μεγάλο αριθμό γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας υπάρχει συσσώρευση βαθμολογιών μεταξύ του 11-14 και εμφανής έλλειψη βαθμολογιών πάνω από 16. Ο συνδυασμός της Νεοελληνικής Γλώσσας με την Λογοτεχνία φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους.

«Σημαντική θα είναι η επίπτωση των βαθμολογιών της Νεοελληνικής γλώσσας σε όλα τα πεδία» λέει ο Γιάννης Βαφειαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος. Ο κ. Βαφειαδάκης εκτιμά ότι το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θα παίξει τον ρόλο που έπαιζαν τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας που καταργήθηκε για εφέτος, , προκειμένου να ξεχωρίσουν οι καλά διαβασμένοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ τα θέματα που επιλέχθηκαν εφέτος ήταν πολύ καλά, στο σύνολό τους και βοήθησαν τους μαθητές να δείξουν τι γνωρίζουν ενώ οι ερωτήσεις να ξεχωρίσουν οι καλά διαβασμένοι μαθητές.

Χαρακτηρίζει την έλλειψη μεσαίων βαθμολογιών επίπτωση από τον κορωνοιό , όπου οι καλοί μαθητές προετοιμάστηκαν και οι μέτριοι επηρεάστηκαν από την κατάσταση. «Γκρέμισμα» σχολών στην επαρχία , κυρίως στο 1ο επιστημονικό πεδίο , αναμένει ο κ. Βαφειαδάκης, ο οποίος κάνει λόγο για σχολές με ενδιαφέροντα γνωστικά αντικείμενα, που αναμένεται να έχουν χαμηλές βάσεις καθώς οι περισσότεροι γονείς θα προτιμήσουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

vaseis

Κοινό χαρακτηριστικό στα Μαθηματικά, τη Βιολογία και τη Φυσική, σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογητές , είναι ότι θα λείψουν οι βαθμολογίες από 13 έως 16.

Σε ότι αφορά στα Μαθηματικά, σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν λίγο καλύτερες βαθμολογίες από τις περσινές χαμηλές βαθμολογίες. Και σε αυτό το μάθημα λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες και ελάχιστα είναι τα άριστα γραπτά. Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στην Βιολογία, με έλλειψη δηλαδή μεσαίων βαθμολογιών , ωστόσο , όπως προκύπτει η βαθμολογία στη βιολογία καθυστέρησε να ξεκινήσει, λόγω κάποιων διευκρινιστικών οδηγιών που δόθηκαν .

Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει μία μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Aπό την εικόνα από τα βαθμολογικά κέντρα αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική και η Ψυχολογία και έντονη πτώση στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται στασιμότητα στις περιζητήτες υψηλόβαθμες σχολές ενώ όπως εκτιμά ο κ. Βαφειδάκης αναμένεται πτώση στις σχολές από 15,5 και κάτω.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι η επίπτωση του κορωνοιού και της απομάκρυνσης από την μελέτη είναι ορατή σε αυτό το πεδίο. Σε ότι αφορά στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου πεδίου μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι θα υπάρχει στασιμότητα στην πορεία των βάσεων. Βασικό συστατικό βέβαια είναι και η συνεκτίμηση των γραπτών της Χημείας που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη Παρασκευή. Σε ότι αφορά στην βαθμολογία, από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι οι βαθμολογίες είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες περσινές . Με τη βάση την εικόνα των γραπτών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει πτωτική τάση και στις Ιατρικές σχολές ενώ ότι στις σχολές από 16 και κάτω προβλέπεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων. Στις οικονομικές σχολές αναμένεται να έχουμε αυξομειώσεις

Μετεγγραφές

Τις αντιστοιχίες των τμημάτων μεταξύ των Πανεπιστημίων της χώρας καθόρισε υπουργείο Παιδείας. Με βάση αυτές τις αντιστοιχίες των Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, θα γίνουν οι μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Θυμίζιουμε ότι από την ερχόμενη ακαδημαική χρονιά θα ισχύσει ο «κόφτης» των μετεγγραφών ο αιτών θα πρέπει να έχει μία βάση να ζητήσει μετεγγραφή που καθορίζεται στα 2750 μόρια από την βάση εισαγωγής. Στόχος του υπουργείου είναι να περιορισθεί ο αριθμός των μετεγγραφών από τα τμήματα της Περιφέρειας σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έφθαναν να έχουν μετά τις μετεγγραφές, διπλάσιο αριθμό φοιτητών από αυτό που εισήχθησαν σε αυτές. Αναλυτικά οι αντιστοιχίες.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *