Πανελλαδικές 2020 – Κορωνοϊός: Οι νέοι κανόνες και οι 8 συμβουλές

Μια «ανάσα» πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις - Διαβάστε συμβουλές για τους υποψηφίους

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν σε πέντε ημέρες, με τους μαθητές να ρίχνονται στη μάχη για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και θα ολοκληρωθούν στις 26/6 και 30/6 αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται, με την «αντίστροφη μέτρηση» να έχει ήδη ξεκινήσει, και με τους ειδικούς να συμβουλεύουν ηρεμία, πρόγραμμα στη μελέτη και ευχάριστα διαλείμματα.

Το διάστημα προ των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι υποψήφιοι πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, διατροφής και -περιορισμένων- επαναλήψεων, προκειμένου να διαχειριστούν το άγχος της περιόδου.

- Advertisement -

Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες των Πανελλαδικών 2020, όπως ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, οι υποψήφιοι θα πρέπει να δουλέψουν πάνω σε μια αποδοτική στρατηγική για το πώς θα χειριστούν τα δύσκολα θέματα κάθε μαθήματος.

Οι συνθήκες στην εποχή μετά το lockdown εξαιτίας του Covid-19 επιτάσσουν αλλαγές και στη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων έχει μετακινηθεί ημερολογιακά κατά μία εβδομάδα, σε σχέση με την καθιερωμένη, ενώ η ύλη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχει μειωθεί αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία μέχρι τις 11 Μαρτίου, ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία.

Οι νέοι κανόνες διεξαγωγής στις πανελλήνιες 2020

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων.

Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Παράλληλα, όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα, ενώ τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Οι οκτώ συμβουλές

1-Δημιουργούμε ασφαλές περιβάλλον με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε καλά, όπως καθηγητές, γονείς και φίλοι
2-Δεν ξενυχτάμε ποτέ το βράδυ πριν την εξέταση
3-Δεν «αναστστωνόμαστε» από φήμες για SOS θέματα την τελευταία στιγμή
4-Διατηρούμε ισορροπημένη διατροφή
5-Δεν κάνουμε ανασφαλείς σκέψεις, όπως «δεν θα τα καταφέρω»
6-Ελέγχουμε το άγχος μας: «Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά η πορεία της ζωής μου εξαρτάται από άλλους παράγοντες», ή «Θα κάνω την καλύτερη προσπάθεια που μπορώ», είναι σκέψεις που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας
7- Οι επιδόσεις δεν είναι ή του ύψους ή του βάθους – Υπάρχουν αξιόλογες λύσεις στο Μηχανογραφικό
8-Οι «εξετάσεις» που έχουμε δώσει στη ζωή είναι ήδη πολλές και θα έρχονται πάντα νέες – Παύουμε να επαναλαμβάνουμε ότι οι Πανελλαδικές είναι κάτι το φοβερό

Επιτυχόντες οι 8 στους 10

Μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των αριθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, καθώς «λείπει» ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τον αριθμό των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, ο οποίος ανέρχεται στις 82.159 (ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα κυμανθεί περίπου στις 18.000.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 θα είναι οι υποψήφιοι συνολικά που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970 (αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς), μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου οι 8 στους 10 υποψηφίους θα είναι και επιτυχόντες.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *