Σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «δεν έχει λήξει ο συναγερμός»
Σε λίγο περισσότερα από 20 προσδιόρισε τα κρούσματα του κορωνοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο του εγκλεισμού ισχύει μόνο για τις Στρατιωτικές Σχολές όπου δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα της νόσου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. ΥΕΘΑ τόνισε πως μέχρι τώρα τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν σποραδικά και λίγα στις Ένοπλες Δυνάμεις, πεδίο που δεν προσφέρεται για ασκήσεις ανεύθυνης αντιπολίτευσης.
Παράλληλα επανέλαβε πως η κατάταξη νεοσύλλεκτων της επόμενης ΕΣΣΟ θα γίνει στις αρχές Ιουνίου και όχι το Μάϊο για λόγους «αραίωσης», ενώ σε όλους τους στρατευσίμους θα διανέμεται συσκευασία με γάντια και αντισηπτικό καθώς και φυλλάδιο με οδηγίες προφύλαξης. «Στόχος η ειδική αυτή συσκευασία αυτοπροστασίας να διανεμηθεί σε όλους τους οπλίτες που υπηρετούν στις μονάδες», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι οι στρατεύσιμοι περιορίζονται για λόγους προφύλαξης, ενώ σχετικά με την αναστολή αδειών τόνισε ότι το διάστημα που χάνεται τώρα, θα αφαιρεθεί στο τέλος της θητείας η οποία έτσι θα λήξει νωρίτερα. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργούν κι εμείς οφείλουμε να λάβουμε όλα τα μέτρα», επισήμανε ο υπουργός Άμυνας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας για τον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού, λέγοντας πως «δεν πρέπει να σπαταληθεί η προσπάθεια», ενώ αναφέρθηκε στη συνδρομή του στρατού. Όπως είπε έχουν διατεθεί δεκάδες στελέχη και σπουδαστές σε πολλές δομές του υπουργείου Υγείας, 24 σπουδαστές στον ΕΟΔΥ, άλλοι 10 στις κοινές ομάδες δειγματοληψίας, τέσσερις νοσηλευτές στην Ξάνθη, 9 στην Καστοριά και άλλοι στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, ενώ υπάρχει ήδη συμφωνία με το υπουργείο Υγείας να εκχωρηθεί το ΝΙΜΙΤΣ όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης σε πτέρυγα για να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού. «Έχουμε ενεργοποιήσει το 441 εργοστάσιο στην αποθήκη βάσεως όπου έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικών, εκ των οποίων 1000 φιάλες έχουν διατεθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ στο 700 στρατιωτικό εργοστάσιο άρχισε η παραγωγή για 50.000 μάσκες άμεσα και στη συνέχεια άλλες 100.000», επεσήμανε ο κ. ΥΕΘΑ.
Σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «δεν έχει λήξει ο συναγερμός», σημειώνοντας ότι απέτυχε ο εκβιασμός και η απόπειρα οργανωμένης εισβολής από την Τουρκία. «Δεν έτυχε, πέτυχε με την προσπάθεια θωράκισης του Έβρου που εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου. Αρχές Σεπτεμβρίου εισήχθη στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για ενιαίο φορέα επιτήρησης συνόρων. Όταν προέκυψε η ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία έκαναν μεγάλο αγώνα κι έφεραν αποτέλεσμα. Ήδη ο φράχτης επεκτείνεται και ενισχύεται σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων. Στόχος είναι οι δυνάμεις να είναι καλύτερα εξοπλισμένες και ό,τι ήθελε προκύψει. Στο τραπέζι είναι και η ενίσχυσή του προσωπικού εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας που πιέζονται από την κρίση με τον κορωνοϊό», ανέφερε τέλος ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.