Πακιστανοί Μουσουλμάνοι χτίζουν εκκλησία για τους Χριστιανούς γείτονές τους

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Στη βορειοανατολική επαρχία Punjab του Πακιστάν, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι συγκέντρωσαν χρήματα για να βοηθήσουν τους φτωχούς χριστιανούς γείτονές τους να χτίσουν
μια εκκλησία. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε λίγο πριν το Πάσχα από μια ομάδα μουσουλμάνων από ένα χωριό στο Faisalabad, κέντρο κλωστοϋφαντουργίας του Πακιστάν.

-Advertisement-

«Υπάρχει ένα μικρός χριστιανικός πληθυσμός στο χωριό – μόνο 20 οικογένειες – οι οποίοι δεν έχουν πουθενά  να προσευχηθούν» δήλωσε ο πάτερ Aftab James, τοπικός ιερέας, στο Πρακτορείο Anadolu. «Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, η πρωτοβουλία λήφθηκε από τους μουσουλμάνους αδελφούς μας», είπε.

Σύμφωνα με τον Aftab James, οι χριστιανοί του χωριού έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το σπίτι κάποιου – ή κάποιο άλλο μέρος – για να προσευχηθούν τις άγιες μέρες. «Μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης, ωστόσο, προσφέρθηκαν να μας χτίσουν ένα εκκλησάκι ως δώρο», είπε. «Είμαστε ευγνώμονες στους μουσουλμάνους αδελφούς μας για αυτή την υπέροχη χειρονομία. Μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι», είπε ο ιερέας.

Η τοπική χριστιανική κοινότητα είναι πλέον πολύ ενθουσιασμένη που θα έχουν σύντομα μια εκκλησία στο χωριό. «Πριν έπρεπε να νοικιάσουμε ή να δανειστούμε ένα σπίτι για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις,» είπε ο Faryad Masih, ένας Χριστιανός εργάτης, στο Πρακτορείο Anadolu. «Τώρα, όμως, σύντομα θα έχουμε το δικό μας εκκλησάκι», είπε.  «Στην αρχή δεν το πίστευα όταν Μουσουλμάνοι ηγέτες της κοινότητας είπαν ότι θα μας χτίσουν ένα εκκλησάκι», θυμάται. «Αλλά προς έκπληξή μου, οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν εντός ενός μήνα από την αρχική ανακοίνωση» είπε εμφανώς ενθουσιασμένος ο Faryad.

- Advertisement -

«Το όνειρο που έχει εδώ και καιρό η κοινότητά μας γίνεται τώρα πραγματικότητα», είπε. Οι Χριστιανοί, η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα του Πακιστάν, αντιπροσωπεύουν περίπου το 3 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας των περίπου 180 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι περισσότεροι από αυτούς κατοικούν στο Punjab, τη μεγαλύτερη επαρχία του Πακιστάν, όπου απασχολούνται κυρίως στους τομείς της καθαριότητας, της υγείας και της εκπαίδευσης. Σχεδόν το 60 % της χριστιανικής κοινότητας του Πακιστάν είναι προτεστάντες, ενώ οι υπόλοιποι είναι καθολικοί. Οι Χριστιανοί της χώρας εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση και τη Γερουσία του Πακιστάν, καθώς και στις εθνικές και επαρχιακές συνελεύσεις.

Η τοπική κοινωνία έχει ήδη μαζέψει 150.000 πακιστανικές ρουπίες (περίπου $ 1.500) έναντι του συνολικού κόστους της κατασκευής της εκκλησίας, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 700.000 ρουπίες ($ 7,000). Ο Mian Ejaz, ένας από τους μουσουλμάνους που βοηθάνε στην εύρεση των κονδυλίων, είπε στο Πρακτορείο Anadolu ότι θα χρειαστεί τελικά να μαζέψουν και επιπλέον χρήματα για να τελειώσουν το εκκλησάκι, το οποίο θα περιλαμβάνει μια αίθουσα προσευχής μεσαίου μεγέθους και ένα ακόμη δωμάτιο.

«Είχαμε τέσσερα τζαμιά στο χωριό, αλλά κανέναν τόπο λατρείας για τους Χριστιανούς, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι φτωχοί και δεν έχουν τα κεφάλαια για να χτίσουν τη δική τους εκκλησία», είπε ο Ejaz, ο οποίος χρηματοδοτεί επίσης τα τέσσερα τζαμιά του χωριού.

Ως εκ τούτου, είπε ο Ejaz, οι Μουσουλμάνοι ηγέτες της κοινότητας είχαν αποφασίσει να κάνουν ένα δώρο για το Πάσχα στους Χριστιανούς ομολόγους τους, με τη μορφή μιας εκκλησίας. Την ημέρα που άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή της εκκλησίας τον Μάρτιο, μια μαζική βομβιστική επίθεση έκοψε στα δύο ένα δημόσιο πάρκο στην πρωτεύουσα της επαρχίας Lahore σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού Χριστιανών που γιόρταζαν το Πάσχα.

«Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι το Πακιστάν δεν είναι χώρα εξτρεμιστών – που είναι μόνο μια μικρή μειοψηφία – αλλά μια χώρα ανθρώπων που πιστεύουν στην ανεξιθρησκία και την αρμονία», δήλωσε ο Ejaz. «Επιπλέον, ο χριστιανικός κόσμος κάνει πολλά για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες, οπότε θα πρέπει να τους το ανταποδώσουμε», είπε αναφερόμενος στα ρεύματα των μουσουλμάνων προσφύγων που τώρα προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Πηγή

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *