Παγόβουνο μιάμιση φορά σαν την Εύβοια είναι έτοιμο να αποκολληθεί από την Ανταρκτική (pics/video)

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Η μεγάλη ρωγμή στη βορειότερη κρηπίδα πάγου της Ανταρκτικής με την ονομασία “Larsen C” μεγάλωσε ξαφνικά το Δεκέμβριο και τώρα μόλις 20 χιλιόμετρα πάγου συγκρατούν το παγόβουνο των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ή πέντε εκατομμυρίων στρεμμάτων, αν προτιμάτε).

-Advertisement-

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Η συγκεκριμένη κρηπίδα πάγου έχει πάχος 350 χιλιομέτρων και επιπλέει στη θάλασσα συγκρατώντας τη ροή των παγετώνων που την τροφοδοτούν. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που υπάρχει στον κόσμο, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 55.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το πρώτο τμήμα Larsen A χάθηκε το 1995. Το 2002 ακολούθησε η κρηπίδα πάγου Larsen B, η οποία είχε το μέγεθος του Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές παγετώνων, το γεγονός αυτό δεν είχε ξανασυμβεί από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2,5 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια, αρκετές φορές πιο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι ερευνητές του βρετανικού προγράμματος «Μίδας» λένε ότι η επικείμενη αποκόλληση του παγόβουνου από την Larsen C είναι ένα γεωλογικό και όχι κλιματικό συμβάν καθώς η ρωγμή υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Πιστεύεται, βέβαια, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιτάχυνε την αποκόλληση του παγόβουνου, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι δεν έχουν άμεσες αποδείξεις για να το υποστηρίξουν.

Ανησυχούν, ωστόσο, για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποκόλληση στην υπόλοιπη κρηπίδα πάγου, μήπως καταρρεύσει θεαματικά όπως συνέβη με τη Larsen B το 2002.

H κατάρρευση της κρηπίδας πάγου Larsen B το 2002 (πηγή βίντεο: ΝΑSA)

Επιπλέοντας στον ωκεανό το παγόβουνο δεν θα επηρεάσει τη στάθμη των θαλασσών. Αλλά αν καταρρεύσει ολόκληρη η κρηπίδα πάγου , τότε οι παγετώνες που την τροφοδοτούν μπορεί να εισχωρήσουν στον ωκεανό. Κι αυτός ο πάγος, που δεν επιπλέει, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στάθμη των θαλασσών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν καταλήξει στη θάλασσα όλος ο πάγος που συγκρατεί η κρηπίδα Larsen C, τότε η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει κατά 10 εκατοστά!

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Βέβαια, όλα αυτά, αφορούν στο μέλλον. Λίγα πράγματα είναι βέβαιο ότι θα συμβούν πέραν της επικείμενης αλλαγής στην παγωμένη ακτογραμμή της Ανταρκτικής.

«Η συνέπεια (της αποκόλλησης του παγόβουνου) ίσως να είναι η κατάρρευση της κρηπίδας πάγου τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες», λέει ο καθηγητής Άντριαν Λάκμαν, του Πανεπιστημίου του Σουώνσι, επικεφαλής του προγράμματος «Μίδας». «Είναι απλώς ένα μεγάλο γεωγραφικό γεγονός που θα αλλάξει εκεί το τοπίο».

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *