Στροφή πολιτικής που αναπόφευκτα συνδέεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο παρουσιάζονται έτοιμες να κάνουν οι τράπεζες.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «insider.gr», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σκοπεύουν να παγώσουν τη δανειοδότηση για την κατασκευή γηπέδων.
Κάτι που, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλεται στην αμφιβολία για το αν μπορούν τη σημερινή εποχή να αποφέρουν έσοδα τέτοια, που να εγγυώνται απόσβεση.
Ενώ λοιπόν τα πλάνα της ΑΕΚ για την «Αγιά-Σοφιά» και της κυβέρνησης για την έδρα του Παναθηναϊκού στο Γουδή βασίζονται σε χρηματοδότηση από τράπεζες, δημιουργείται εύλογος προβληματισμός, σε περίπτωση που όντως ισχύει η συγκεκριμένη απόφασή τους.
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει
«Φρένο στην χρηματοδότηση των γηπέδων στην Αθήνα βάζουν οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον τραπεζικό αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο.
Ο λόγος είναι ότι, όπως εξηγούν στο insider.gr παράγοντες της τραπεζικής και κατασκευαστικής αγοράς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρούν ότι πλέον τα γήπεδα δεν φέρνουν έσοδα, καθώς σπάνια μπορούν να γεμίζουν.
Παράλληλα, σχεδόν μηδενικές είναι και οι πωλήσεις που σημειώνουν οι εμπορικοί χώροι εντός των γηπέδων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γηπέδου Καραϊσκάκη, όπου ελάχιστοι είναι πλέον τα καταστήματα που λειτουργούν.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί τον έντονο προβληματισμό, καθώς στην χώρα μας σχεδιάζεται η κατασκευή των γηπέδων τόσο της ΑΕΚ όσο και του Παναθηναϊκού.
Και τα δυο γήπεδα για να κατασκευαστούν χρειάζονται τραπεζική χρηματοδότηση, ωστόσο αυτό δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί από την στιγμή που οι τράπεζες δεν εξασφαλίζονται για την τοποθέτηση των χρημάτων τους, όπως υποστηρίζουν.
Επίσης άνθρωποι τόσο του τραπεζικού όσο και του κατασκευαστικού κλάδου ανέφεραν στο insider.gr ότι -σε αυτή τη συγκυρία- τα γήπεδα των 30.000 ή 40.000 θέσεων στην χώρα μας είναι αδύνατον να γεμίσουν, λόγω και της οικονομικών συνθηκών. Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την απόσβεση της επένδυσης.
Έτσι, ενώ θα “έβλεπαν” τη χρηματοδότηση ενός γηπέδου της τάξης των 15.000 με 18.000 θέσεων, πολύ δύσκολα θα ενέκριναν τη χρηματοδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία γηπέδων 30.000 ή 35.000 θέσεων».
sportfm.gr