Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες ότι η απόφαση για το χρέος μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή και μάλιστα να μην ληφθεί καν στο Eurogroup της 24ης Μάιου, αλλά να «τραβήξει» σε χρόνο ίσως και μέχρι τον Ιούνιο. Γι’ αυτό και χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη να μιλά για «μικρό καλάθι» και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει ότι «με την πολιτική που ακολουθείται μπορούμε να πούμε ότι σε τρία χρόνια μπορούμε να βγούμε από την δίνη των μνημονίων».
Η στάση του Βερολίνου με αλλεπάλληλες δηλώσεις ανώτερων στελεχών, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί ρύθμισης του χρέους από το 2018 και μετά, περιορίζει το κλίμα ευφορίας, που καλλιέργησε το Eurogroup της Δευτέρας, με το οποίο δόθηκε η εντύπωση ότι επίκειται για άμεση ελάφρυνση. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τώρα ότι τα πράγματα θα είναι αρκετά περίπλοκα με τη συγκεκριμένη απόφαση, ιδίως με δεδομένο ότι η «αποχή» του ΔΝΤ από τις τελευταίες διεργασίες δεν βοηθά στην προώθηση μίας ουσιαστικής και δυναμικής παρέμβασης για την απομείωση του χρέους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή τον λεγόμενο αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη» και κυρίως το νέο πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η συνταγή που εξετάζει είναι πολλούς μικρούς φόρους σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να μην γίνονται εύκολα «αντιληπτοί», άρα να είναι και… εύπεπτοι.
Παράλληλα επιχειρεί να τονώσει την αίσθηση ότι η οικονομία αναθερμαίνεται, λόγω και της πολιτικής σταθερότητας, που φέρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ξεκινούν και οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό.
Την αλλαγή στη σύνθεση του υπουργικού σχήματος τη σηματοδότησε περίπου ανοιχτά η κυρία Γεροβασίλη, η οποία μάλιστα έδωσε τροφή για σενάρια διεύρυνσης του σχήματος με υπουργούς και υφυπουργούς προερχόμενους από την ευρύτερη κεντροαριστερά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης προσώπων εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
protothema.gr