Με υπαρκτή την προοπτική της αμερικανικής απεμπλοκής από το Κίεβο λόγω της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Παρίσι και το Λονδίνο ενδέχεται να πάρουν την ηγεσία σε έναν νεό συνασπισμό υποστήριξης της Ουκρανίας, με βάση όρους που μένει να διευκρινιστούν. Σε μία ευαίσθτη φάση για τον πόλεμο, καθώς οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και το Κρεμλίνο δοκιμάζει νέα όπλα στην Ουκρανία, φαίνεται πως διεξάγονται συζητήσεις για την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών ή μισθοφόρων.
Ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και ιδιωτικών αμυντικών εταιρειών στο ουκρανικό έδαφος έχουν επανενεργοποιηθεί, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές. Οι ευαίσθητες συζητήσεις ξεκίνησαν εκ νέου, με την προοπτική μιας πιθανής αμερικανικής απεμπλοκής από την υποστήριξη του Κιέβου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, διατυπώνοντας αυτή την υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, το θέμα όμως φαίνεται πως επανέρχεται στο προσκήνιο με φόντο την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Το θέμα ενδέχεται μάλιστα να τεθεί το αργότερο στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη Le Monde, κατά την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στη Γαλλία.
«Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα με στόχο τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια», δήλωσε βρετανική στρατιωτική πηγή στη Le Monde.
Ο Μακρόν δεν απέκλεισε ότι «θα χρειαστεί να γίνουν επιχειρήσεις στο έδαφος, όποιες κι αν είναι αυτές, για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις» προσθέτοντας πως «η δύναμη της Γαλλίας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε». Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναγνωρίσει σε συνέντευξή του ότι ναι μεν υπάρχει μεγάλη σύγκλιση για τους στόχους και την κατάσταση στην Ουκρανία με το Βερολίνο, αλλά οι δυο χώρες αποκλίνουν στρατηγικά.
Η Γαλλία επιτρέπει τη χρήση πυραύλων
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό επιβεβαίωσε επίσης την άνευ όρων υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Γαλλία εξουσιοδότησε τους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσουν τη Ρωσία, «σε πνεύμα αυτοάμυνας».
Ερωτηθείς εάν η υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, απάντησε: «Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή». «Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία τόσο έντονα και για όσο χρειαστεί. Γιατί; Επειδή διακυβεύεται η ασφάλειά μας. Κάθε φορά που ο ρωσικός στρατός προχωρά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, η απειλή πλησιάζει κατά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατού, αναμένοντας τη διακοπή των προμηθειών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν άναψε το «πράσινο φως» στο Κίεβο για τη χρησιμοποίηση πυραύλων ATACMS με μεγαλύτερη εμβέλεια πληγμάτων στο ρωσικό έδαφος.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα στο δημοσίευμα της Le Monde ότι Μακρόν και Στάρμερ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων, ή ιδιωτικών δυνάμεων ασφαλείας, στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο, αλλά ορισμένοι «θερμοκέφαλοι» σκέφτονται αυτή την επιλογή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας
«Εσείς και εγώ δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Νωρίτερα, βέβαια, τέτοιες ιδέες είχαν ακουστεί από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και διάφορα αντεπιχειρήματα εκφράστηκαν κατά αυτής της ιδέας» πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου σε μια συνάντηση στο Παρίσι που συγκέντρωσε εκπροσώπους περίπου 20 δυτικών χωρών, ότι τέθηκε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. Διευκρίνισε ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν καταλήξει σε συναίνεση, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν πρέπει να αποκλειστεί στο μέλλον.
«Ο Πεσκόφ απείλησε στη συνέχεια ότι η ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία ‘’θα ήταν γεμάτη με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες’’, ίσως και ανεπανόρθωτες» υπενθυμίζει το πρακτορείο TASS.
Τα έξυπνα όπλα του Κρεμλίνου
Το Κρεμλίνο εν τω μεταξύ εκτόξευσε 500 drones πάνω από τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα και δημιούργησε δύο εργοστάσια για να κατασκευάζει «εκατοντάδες την εβδομάδα». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα είχε γίνει στόχος σχεδόν 500 μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και τουλάχιστον 20 πυραύλων και παραπονέθηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη χώρα ως «πεδίο δοκιμών» για τα πυρομαχικά της.
Η πρώτη χρήση από τη Ρωσία του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik στο Ντνίπρο την Πέμπτη συγκέντρωσε την παγκόσμια προσοχή, ο Ζελένσκι ωστόσο τόνισε επίσης τις αυξημένες επιθέσεις με drone Shahed (Geran-2). «Η Ουκρανία δεν είναι πεδίο δοκιμών για όπλα. Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Όμως η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της να σκοτώσει τον λαό μας, να σκορπίσει φόβο και πανικό και να μας αποδυναμώσει», είπε ο Ζελένσκι.
Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει δύο εργοστάσια για την κατασκευή των drones Shahed, που ονομάζονται Geran-2 από τη Μόσχα, στο Ταταρστάν, περίπου 800 – μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία. Η παραγωγή ανέρχεται σε «εκατοντάδες την εβδομάδα», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Κίεβο.
Τα drones εκτοξεύονται συχνά στην Ουκρανία μόλις είναι έτοιμα, και ενώ είναι πιο εύκολο να καταρριφθούν ή να εξουδετερωθούν σε σύγκριση με τους πυραύλους υψηλής ταχύτητας, δοκιμάζουν την αεράμυνα της χώρας και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά με μια κεφαλή 50 κιλών όταν φτάσουν τους στόχους τους.
Τον Οκτώβριο, 2.023 drones Shahed εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία, αριθμός-ρεκόρ σύμφωνα με τον στρατό του Κιέβου. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός των επιθέσεων παραμένει με τις επιθέσεις στο Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις να αποτελούν σχεδόν νυχτερινό χαρακτηριστικό, κουράζοντας τον άμαχο πληθυσμό που ξυπνά από προειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών.
Η Ρωσία τροποποιεί συνεχώς τα drones για να προσπαθήσει να τα κάνει πιο θανατηφόρα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο στρατός της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα βίντεο με μια θερμοβαρική κεφαλή, η οποία δημιουργεί ένα νέφος πυρκαγιάς περίπου 2.000 βαθμών Κελσίου όταν πυροδοτείται και θεωρείται ιδιαίτερα θανατηφόρο εάν εκραγεί μέσα σε κτίρια.
newsbomb.gr