Για σεξιστική και πατερναλιστική προσέγγιση κάνουν λόγο οι επικριτές του σχεδίου δράσης του οργανισμού για το αλκοόλ
Για την αμερικανική εφημερίδα «New York Post», ο διεθνής οργανισμός συμβουλεύει τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να μην πίνουν αλκοόλ – ανεξάρτητα από το αν θέλουν να αποκτήσουν απογόνους.
Η πρόταση του ΠΟΥ για το σχέδιο δράσης σχετικά με το αλκοόλ από το 2022 έως το 2030 προτρέπει τις χώρες να δώσουν «κατάλληλη προσοχή στην πρόληψη» της κατανάλωσης σε ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων και των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Ο Ματ Λάμπερτ, επικεφαλής του Portman Group, του ρυθμιστικού φορέα κοινωνικής ευθύνης για το αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγόρησε τον διεθνή οργανισμό λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι του έχουν «ξεπεράσει τα όριά τους». «Ανησυχούμε εξαιρετικά για τον ΠΟΥ που καλεί τις χώρες να αποτρέψουν τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από το να πίνουν αλκοόλ στο τελευταίο του σχέδιο δράσης», τόνισε ο Λάμπερτ. «Εκτός από το να είναι σεξιστικό και πατερναλιστικό, και ενδεχομένως να περιορίζει τις ελευθερίες των περισσότερων γυναικών, ξεπερνά κατά πολύ την αρμοδιότητά του και δεν έχει τις ρίζες του στην επιστήμη», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις χώρες της Δύσης, περίπου το 30% των γυναικών καταναλώνουν αλκοόλ πριν ή κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών έσπευσε να επικρίνει δριμύτατα το σχέδιο του διεθνούς οργανισμού επισημαίνοντας και αυτή ότι είναι σεξιστικό.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το «Πρόγραμμα Δράσης» του ΠΟΥ για το αλκοόλ 2022- 2030 προτείνει ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία δεν πρέπει να καταναλώνουν οινόπνευμα. Ο ερευνητής που ασχολείται με το θέμα του αλκοόλ, Κόλιν Άνγκους, επισημαίνει ότι αυτό το μέτρο είναι «δυσανάλογο» με τον κίνδυνο που ελλοχεύει το αλκοόλ για την υγεία των εμβρύων.
Η ηλικία τεκνοποίησης γενικά θεωρείται ότι ξεκινά στα μέσα της εφηβείας και φθάνει μέχρι την ηλικία των 50 ετών περίπου, όταν οι γυναίκες αρχίζουν να περνούν στην φάση της εμμηνόπαυσης. Ο Κόλιν Άνγκους από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Mail» ότι θα εκπλαγεί αν τελικά εγκριθεί το σχέδιο του διεθνούς οργανισμού. Από την πλευρά της, η Χάνα Ορντ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου «Adam Smith», χαρακτήρισε την κίνηση «γελοία και σεξιστική».
«Η πρόταση ότι πρέπει να αποτρέψουμε ενεργά ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών από το ποτό, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ισορροπία των κινδύνων της κατανάλωσης αλκοόλ και των περιορισμών στην προσωπική ελευθερία που βλέπουμε σε οποιαδήποτε σχεδόν χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Κόλιν Ανγκους. «Υπάρχουν συγκεκριμένα ηθικά ζητήματα γύρω από το γεγονός ότι, η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει επιζήμια επίδραση σε κάποιον άλλο εκτός από αυτόν που το καταναλώνει – το αγέννητο παιδί». «Και η υψηλότερη περίοδος κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ είναι οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν πολλές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν ακόμη ότι είναι έγκυες», προσθέτει.
Για το λόγο αυτό, οι επικεφαλής υγείας συνιστούν στις γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες να μην καταναλώνουν αλκοόλ.
Η πρόταση του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για το Αλκοόλ του οργανισμού, καλεί τις χώρες να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωσή του στην υγεία των μωρών που θα φέρουν στον κόσμο. «Μία από τις πιο δραματικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία σχετίζεται με τις διαταραχές στην ανάπτυξη του εμβρύου. Τα συμπτώματα που μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά που εκτίθενται στο αλκοόλ στη μήτρα, μπορεί να περιλαμβάνουν προβληματική ανάπτυξη, προβλήματα εκμάθησης και και συμπεριφοράς στη μετέπειτα ζωή τους».
Για την ερευνήτρια Χάνα Ορντ, «Ο περιορισμός των δικαιωμάτων των γυναικών να καταναλώνουν αλκοόλ με το επιχείρημα ότι μπορεί σε κάποια φάση της ζωής τους να κάνουν παιδιά είναι γελοίο, σεξιστικό και αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη – και αγνοεί τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην ανδρική γονιμότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κόλιν Άνγκους, ο οποίος υποστήριξε ότι, εκτός από την εγκυμοσύνη, οι κίνδυνοι κατανάλωσης αλκοόλ για άνδρες και γυναίκες ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιοι.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Central South στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαική Επιθεώρηση Πρόληψης για την Καρδιά το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι πατεράδες που κατανάλωναν αλκοόλ τους τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη του μωρού τους, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με καρδιακές παθήσεις.