Τμήμα ενδοθηλίου κερατοειδούς από τον νεότερο δότη που έχει καταγραφεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, ηλικίας μόλις 84 ημερών, μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία σε ενήλικη γυναίκα, στην Α Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος του ΕΟΜ, το παιδί είχε γεννηθεί υγιές αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύθηκε αρχικά στη ΜΕΘ Νεογνών και στη συνέχεια στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, όπου και κατέληξε πριν 15 ημέρες.
«Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, την Τετάρτη, και είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ελήφθη μόσχευμα από τόσο μικρό σε ηλικία δότη. Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε και μεταμοσχεύτηκε σε ενήλικη ασθενή που έπασχε από νόσο του επιθηλίου. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το περιστατικό θα δημοσιευτεί σε οφθαλμολογικό περιοδικό», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής Οφθαλμολογίας, Νικόλαος Ζιάκας, η ομάδα του οποίου πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.
Ο κ Ζιάκας, διευκρίνισε ότι όταν ο δότης είναι μικρότερος των δύο ετών μπορεί να ληφθεί μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς και να μεταμοσχευθεί σε ενήλικα.
Σημειώνεται, ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδών στην Ελλάδα, η οποία χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, αλλά και τη συνεργασία με το περιφερειακό γραφείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας, έχουν κατορθώσει να μειώσουν κατά πολύ τη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα κερατοειδούς, προσφέροντας αφενός ποιότητα ζωής στους λήπτες και αφετέρου εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Η δωρεά οργάνων και κερατοειδών δίνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα: ότι η ζωή συνεχίζεται», αναφέρουν τα στελέχη του ΕΟΜ, τονίζοντας ότι «η ενημέρωση, η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις κλειδιά για να νικηθούν η προκατάληψη και τα ταμπού, που πηγάζουν απ’ την άγνοια».