“Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας”: Ο ρόλος της στην κοινωνία και η πάλη κατά της κακοποίησης / Της Μαρίας Ζούνη

newsroom lamia Add a Comment
5 Min Read

  Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη γιορτή η οποία θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.  Οι ρίζες της εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη το 1857 όταν χιλιάδες γυναίκες που εργάζονταν σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1909 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ και διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο κατά την διάρκεια δευτέρου Συνεδρίου του Γυναικείου Τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (26 και 27 Αυγούστου 1910).

  Μια γιορτή που καθιερώθηκε για να μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα των γυναικών στην ιστορία αλλά και τον αγώνα που δίνει καθημερινά στη σύγχρονη κοινωνία, προκειμένου να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε όλους τους ρόλους που καλείται να παίξει ταυτόχρονα ως μητέρα, σύζυγος, κόρη, εργαζόμενη, συνάδερφος, νοικοκυρά. 

     Ικανή, πολύπλευρη και μαχητική, αγωνίζεται πότε σιωπηλά και πότε δυναμικά διεκδικώντας την θέση που της αξίζει σε μια κοινωνία που ακόμα χαρακτηρίζεται από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αστείρευτη πηγή δύναμης και δημιουργίας έχει διαπρέψει στην τέχνη και στον πολιτισμό, έχει διακριθεί στην επιστήμη της, έχει μεγαλουργήσει σχεδόν σε όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής. Από την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου έως την συμμετοχή της σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έχει αποδείξει την ικανότητά της να επιτυγχάνει και να υπερβαίνει όλα τα εμπόδια.

Μεγαλώνει παιδί με ειδικές ανάγκες. Έμαθε να φροντίζει ανοϊκό ασθενή. Παλεύει με ανίατη ασθένεια και όμως χαμογελάει. Ίσως να μην κατάφερε να αποκτήσει δικό της παιδί αλλά η αγκαλιά της χωράει όλα τα παιδιά του κόσμου. 

        Ωστόσο παρά τα επιτεύγματα και την συνεισφορά της στην κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται κακοποίηση, ρατσιστική συμπεριφορά, οικονομική εκμετάλλευση και εκφοβισμό. Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παγκοσμίως πέφτουν θύματα βίας, είτε στο οικογενειακό είτε στο εργασιακό περιβάλλον, η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές όπως σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική. Μορφές βίας που κλονίζουν την ψυχική και σωματική της υγεία, την ασφάλεια, την αυτοπεποίθησή της αλλά και την ελευθερία της.

   Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση από την πλευρά της πολιτείας.  Η επιβολή πιο αυστηρών νόμων και ποινών για τους θύτες, η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην κοινότητα για την προαγωγή της ισότητας των φύλων, η παροχή οικονομικής στήριξης σε ευάλωτες γυναίκες αλλά και η οργάνωση  σύγχρονων Δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών από την πλευρά του κράτους, είναι κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού, όπου οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν ελεύθερα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς τον φόβο της κακοποίησης ή της εκμετάλλευσης. 

      Η σημερινή μέρα αποτίνει φόρο τιμής στους αγώνες των γυναικών για την κατάκτηση ίσων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αποτελεί όμως και μέρα περισυλλογής για την συνέχιση των δράσεων, ώστε να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης στην αγορά εργασίας, στην οικογένεια, στην εκπαίδευση,  στον πολιτικό στίβο.  Μια πρόκληση για την πολιτεία ώστε μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων να συμβάλει στην δημιουργία κατάλληλων συνθηκών κάτω από τις οποίες η κάθε γυναίκα θα νιώθει ελεύθερη, δυνατή και ασφαλής να υλοποιεί τους στόχους της, τα όνειρά της και να εξελίσσεται σε όλους τους τομείς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

   Ας ελπίσουμε ότι με την προσπάθεια όλων μας θα καταφέρουμε κάποτε να μιλάμε για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς φαινόμενα κακοποίησης, ακραίας βίας και στοχοποίησης των γυναικών, αλλά για έναν κόσμο που θα αναδεικνύει την προσφορά τους, θα ακούει την φωνή τους και θα εστιάζει στο έργο τους. 

Χρόνια Πολλά μητέρα, κόρη, γιαγιά, εργαζόμενη, συνάδελφε, φίλη!! 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ!!!

                                                                                            ΖΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version