Παγκόσμια ανησυχία: Αυξάνονται οι φωνές στη Ρωσία περί ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Tην ώρα που υπάρχει κανένα σημάδι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τον τερματισμό του, αυξάνονται οι αναφορές από τη Μόσχα περί καταφυγής στο τεράστιο πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε περίπτωση απειλής της ύπαρξης της Ρωσίας.

-Advertisement-

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ανέφερε πως «η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία παρά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της», σήμερα ήρθε ο (συνήθως μετριοπαθής) πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να προειδοποιήσει για μία επικείμενη πυρηνική δυστοπία που θα οφείλεται στους χειρισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ότι ο κόσμος μπορεί να εξελιχθεί σε μια πυρηνική δυστοπία αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει μακροπρόθεσμη συνωμοσία για να καταστρέψει τη Ρωσία. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός «ξεπερασμένου παιχνιδιού» μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

«Σημαίνει πως η Ρωσία πρέπει να ταπεινωθεί, να περιοριστεί, να κομματιαστεί, να διαιρεθεί και να καταστραφεί», ανέφερε ο 56χρονος Μεντβέντεφ σε μια δήλωση 550 λέξεων. Οι απόψεις του Μεντβέντεφ, που θεωρείτο κάποτε ένα από τα λιγότερο πολεμοχαρή μέλη του κύκλου του Πούτιν, δίνουν μια ιδέα για το πώς σκέπτονται στο Κρεμλίνο καθώς η Μόσχα έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά την κρίση των κουβανικών πυραύλων το 1962.

- Advertisement -

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει κατ΄επανάληψη πως δεν επιθυμούν την κατάρρευση της Ρωσίας και πως τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται τα μέγιστα από μια εύπορη, σταθερή και ανοικτή Ρωσία. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ την καταστροφή της Ρωσίας, αλλά προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι αν επιτύχει τους ολέθριους σκοπούς της, όπως τους χαρακτήρισε, ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με μια δυστοπική κρίση που θα κατέληγε σε μια «μεγάλη πυρηνική έκρηξη».

Περιέγραψε επίσης μια εικόνα του κόσμου μετά τον Πούτιν, που θα ακολουθούσε την κατάρρευση της Ρωσίας, με περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η καταστροφή της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο από άποψη έκτασης, είπε ο Μεντβέντεφ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ασταθή ηγεσία στη Μόσχα «με έναν μέγιστο αριθμό πυρηνικών όπλων που θα σημαδεύουν στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη». Η κατάρρευση της Ρωσίας, είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πέντε ή έξι χώρες με πυρηνικά όπλα σε όλη την περιοχή της Ευρασίας υπό την ηγεσία «τρελαμένων, φανατικών και ακραίων». «Είναι αυτή μια δυστοπία ή κάποια τρελή μελλοντολογική πρόβλεψη; Είναι Pulp fiction; Όχι», είπε ο Μεντβέντεφ.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξη της Ρωσίας»

Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία παρά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε από την πλευρά του το βράδυ της Τρίτης (22/3) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο CNN International. «Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», είπε.

Η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ είχε ρωτήσει τον Πεσκόφ εάν είναι «σίγουρος» ή «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου είναι στενός συνεργάτης, δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός συνάντησε απρόσμενη αντίσταση εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας μετά την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο ουκρανικός στρατός, που διατηρεί τον έλεγχο των μεγάλων αστικών κέντρων, ήταν τις τελευταίες ημέρες σε θέση να κάνει ορισμένες αντεπιθέσεις που του επέτρεψαν, κυρίως στον νότο, να ανακτήσει εδάφη από τους Ρώσους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει επιμελητειακά και επικοινωνιακά προβλήματα.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *