Νέα ολλανδική μελέτη αναφέρει πως, οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που ακολουθούν διατροφή με πολλές φυτικές τροφές και λίγα ζωικά προϊόντα, είναι καλύτερα προστατευμένοι από την παχυσαρκία.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Εράσμους του Ρότερνταμ μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των διαφόρων διαβαθμίσεων της φυτοφαγικής διατροφής και του Δείκτη Μάζας Σώματος, της περιμέτρου της μέσης, της λιπώδους μάζας, της ελεύθερης λίπους μάζας και του ποσοστού σωματικού λίπους σε δείγμα 9.641 μεσηλίκων και ηλικιωμένων ατόμων με μέση ηλικία τα 62 έτη.
Οι ειδικοί ανέλυσαν τις απαντήσεις τριών ομάδων συμμετεχόντων με διατροφικά ερωτηματολόγια, διαμορφώνοντας τον δείκτη φυτοφαγίας έναντι των ζωικών τροφίμων. Οι συμμετέχοντες κέρδιζαν πόντους εάν έτρωγαν φυτικές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ έχαναν πόντους, έαν έτρωγαν κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά.
Όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο μεγαλύτερη η συμμόρφωση στη φυτοφαγία και λιγότερα τα ζωικά τρόφιμα.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε πως, το υψηλότερο σκορ φυτοφαγίας συντελούσε μακροπρόθεσμα σε χαμηλότερο ΔΜΣ, κυρίως χαμηλότερο σωματικό λίπος, μετά την συνεκτίμηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, της μόρφωσης, της κοινωνικοοικονομικής προέλευσης και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας.
Συγκριτικά με τα άτομα που είχαν μηδενικό σκορ, όσοι είχαν σκορ 10 είχαν 0,70 kg/m² χαμηλότερο ΔΜΣ και 0,62 kg/m² χαμηλότερη λιπώδη μάζα.
Για την επίτευξη του 10 στο σκορ αρκούσε να αντικαταστήσει κανείς 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα με 200 γραμμάρια λαχανικών. Ομοίως, το υψηλό σκορ σχετιζόταν με μικρότερη περίμετρο μέσης.
Τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη.