Ούτε μάσκα δεν χρειάζονται πλέον οι Δανοί για να κυκλοφορήσουν στο δρόμο ή να εισέλθουν σε οποιοδήποτε χώρο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αρθούν όλα τα μέτρα κατά της Covid 19. Κάτι που είχε συμβεί βέβαια και τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την διαφορά ότι τότε η αίσθηση ελευθερίας κράτησε μόνο για περίπου δύο μήνες, πριν οι εξελίξεις επιβάλουν την επαναφορά των μέτρων περιορισμού.
Αυτήν τη φορά, πάντως, η Δανία θεωρεί ότι επιλέγει τον σωστό δρόμο και λειτουργεί σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός στην χώρα. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει από την στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Περίπου 35.000 πολίτες μολύνονται σε καθημερινή βάση (και μιλάμε για ένα κράτος με πληθυσμό 5.900.000, δηλαδή τον μισό της Ελλάδας), αλλά αυτό το στοιχείο δεν δείχνει να τους ανησυχεί καθόλου.
Ο Μίχαελ Μπανγκ Πέτερσεν, σύμβουλος της κυβέρνησης της χώρας και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στο μέτωπο του κορωνοϊού, μιλώντας σε αμερικανικό Μέσο εξηγεί αυτήν την συμπεριφορά που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει αλλόκοτη. «Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κορωνοϊός αποχαρακτηρίστηκε, για πρώτη φορά, από κρίσιμη απειλή. Η κατάσταση ήταν ελαφρώς διαφορετική από ό,τι είναι τώρα, επειδή οι περιορισμοί είχαν σιγά-σιγά αρχίσει να μην ισχύουν ο ένας μετά τον άλλο, για μερικούς μήνες. Ο Σεπτέμβριος δεν ήταν μήνας ορόσημο. Στη συνέχεια, στα τέλη του φθινοπώρου, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και εκατοντάδες ασθενείς να εισάγονται σε νοσοκομεία. Τον Νοέμβριο, ο κορωνοϊός επανεκτιμήθηκε και ταξινομήθηκε ξανά ως κρίσιμη απειλή και εισήχθησαν εκ νέου ορισμένοι ηπιότεροι περιορισμοί. Μετά ήρθε η μετάλλαξη Όμικρον κάτι που οδήγησε σε αυστηρότερους περιορισμούς» τονίζει και στη συνέχεια δίνει την εξήγησή του για την αλλαγή η οποία οφείλεται σε ένα άλλο κρίσιμο μέγεθος.
«Αν δείτε τα ημερήσια στατιστικά του κορονοϊού στη Δανία, θα απορήσετε. Όμως όλα τα δεδομένα που προέρχονται από την εξαιρετική μας υποδομή στα νοσοκομεία δείχνουν ότι δεν έχουμε πλέον κρίσιμη απειλή», ξεκαθαρίζει ο Δανός επιστήμονας. Τονίζει, δηλαδή, ότι πλέον η Covid 19 δεν θεωρείται απειλή για τις κρίσιμες λειτουργίες της κοινωνίας. Φυσικά δεν πρόκειται για μια απόφαση χωρίς κόστος, όμως οι Σκανδιναβοί θεωρούν ότι τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα για όλους εφόσον είχαν παραταθεί τα μέτρα. Αναφέρεται δηλαδή στις επιπτώσεις που έχουν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, στην κοινωνική ευημερία, αλλά και στην αίσθηση ελευθερίας των πολιτών που «ανασαίνουν» ξανά καθώς απολαμβάνουν ξανά πλήρως όλες τις συνταγματικές ελευθερίες τους.
Από την στιγμή, λοιπόν, που το υγειονομικό σύστημα είναι εξαιρετικό και μπορεί να απορροφήσει τις νοσηλείες, ειδικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που είναι κατά πολύ λιγότερες, οι Δανοί θεωρούν ότι η κατάσταση υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απολύτως ελεγχόμενη και σε αυτό πολύ μεγάλο ρόλο έχει παίξει η κουλτούρα του ίδιου του λαού σχετικά με τους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 81% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις από οποιοδήποτε εμβόλιο, ενώ περίπου το 61% έχει λάβει τρεις, χωρίς μάλιστα να τεθεί καν θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Στη Δανία, οι άνθρωποι είναι υπέρ των εμβολίων. Δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα στη Βουλή που να υποστηρίζουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Όταν διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο για τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έγινε μεγάλη συζήτηση για τα εμβόλια, αλλά τελικά σχετική διάταξη για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφαιρέθηκε» τόνισε πρόσφατα ο Σέρεν Μπρούστραμ, ο γενικός διευθυντής της Ανώτατης Υγειονομικής Αρχής της Δανίας, ο οποίος μάλιστα από την αρχή είχε τεθεί κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε δημιουργήσει αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η Δανία των 35.000 κρουσμάτων την ημέρα, πλέον λειτουργεί χωρίς να φοβάται τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του και δείχνει ξεκάθαρα σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας τα χειρότερα πέρασαν. Ελπίδα όλων είναι –φυσικά- αυτή τη φορά να μην επαναληφθεί το προ μηνών πισωγύρισμα και οι εξελίξεις αναγκάσουν τους Δανούς σε νέα άτακτη υποχώρηση.
πηγη-menshouse.gr