Ουκρανία: Τι σηματοδοτεί η «στροφή» της Δύσης με την αποστολή τανκς στο Κίεβο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ στέλνουν τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, σπάζοντας ένα «ταμπού» που κρατούσε εδώ και πολλούς μήνες – Θα είναι μόνο το πρώτο βήμα και πόσο μπορεί να επηρεάσει την εικόνα στο πεδίο της μάχης;

Στην κίνηση των ισχυρών δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας – Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ – να ενισχύσουν (επιτέλους, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει) με τανκς το Κίεβο στον πόλεμο έναντι της Ρωσίας αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ του το Politico

Υπενθυμίζεται ότι την ανακοίνωση, την Τετάρτη, του Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή «ελαφρών τεθωρακισμένων AMX-10 RC, ακολούθησαν χθες Ουάσιγκτον και Βερολίνο (θα σταλούν Bradley από τις ΗΠΑ και Marder από τη Γερμανία).

Όπως αναφέρει το Politico, κανένα από τα παραπάνω άρματα μάχης δεν αποτελεί τις σύγχρονες πολεμικές μηχανές που οι Ουκρανοί πραγματικά θα ήθελαν. Οι τρεις χώρες διαθέτουν πιο ισχυρά «όπλα», όπως το γαλλικό Leclerc, το γερμανικό Leopard και το αμερικανικό M1 Abrams, που είναι πιο κινητικά, περισσότερο ακριβή και με σαφώς μεγαλύτερη εμβέλεια συγκριτικά με τα παλαιά σοβιετικά τανκς.

- Advertisement -

Ωστόσο, συνεχίζει το Politico, πρόκειται για κινήσεις υψηλού συμβολισμού, μιας και η αποστολή τεθωρακισμένων στο μέτωπο από τη Δύση δεν αποτελεί πλέον μια «κίνηση εκτός ορίων», ένα είδος ταμπού, όπως φαινόταν έως τώρα. «Συμβολικά είναι σημαντικό», σχολιάζει ο Φρανσουά Χισμπούρ, ανώτατος σύμβουλος στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών. 

Από την πλευρά του άλλου ισχυρού συμμάχου της Ουκρανίας, δηλαδή της Βρετανίας, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ανάλογη δέσμευση. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι άφησε πρόσφατα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. 

Ο αντίκτυπος στο πεδίο της μάχης

Κι ενώ το σκηνικό στην πρώτη γραμμή του πολέμου παραμένει «παγωμένο» τις τελευταίες εβδομάδες, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η προσοχή των Ευρωπαίων είναι στραμμένη στο τι έπεται. 

Για τη Γαλλία η πιθανότητα μιας νέας ρωσικής επίθεσης την άνοιξη είναι υπαρκτή, απηχώντας και τις σχετικές προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ. Το γαλλικό άρμα AMX-10 RC έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε γαλλικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Αφρική. Η ευκινησία και η ταχύτητά του θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να επιτύχει γρήγορα και μικρά χτυπήματα. Ωστόσο, η σχετικά ελαφριά θωράκισή του είναι ένα μειονέκτημα έναντι των βαρέων ρωσικών όπλων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σηματοδοτεί η «στροφή» της Δύσης με την αποστολή τανκς στο Κίεβο-1
Τα γαλλικά «ελαφριά» άρματα μάχης AMX-10 RC (Jeremy Bessat/Armee de Terre via AP)

Θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως εμπροσθοφυλακή μιας φάλαγγας μεγαλύτερων τεθωρακισμένων στο πεδίο της μάχης, όπως αναφέρει ο βετεράνος Γάλλος στρατηγός Ζερό Πελιστραντί. «Είναι ένα όχημα που σχεδιάστηκε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 για να παρακολουθεί την προέλαση των σοβιετικών ενόπλων χερσαίων δυνάμεων. Το παράδοξο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί σήμερα για τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε… επειδή οι Ρώσοι έχουν δείξει ότι το δόγμα τους δεν έχει αλλάξει πολύ από τη σοβιετική εποχή», υπογραμμίζει ο ίδιος. 

Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί ακόμη λεπτομέρειες ως προς το πόσα τέτοια άρματα θα αποσταλούν στο Κίεβο, ο Πελιστραντί εκτιμά πως η Γαλλία διαθέτει περίπου 30 διαθέσιμα για να σταλούν άμεσα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασής τους από πιο σύγχρονα τανκς.

Παραμένει, ωστόσο, ερωτηματικό το κατά πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εικόνα στο πεδίο της μάχης. «Μπορεί να βοηθήσει, αλλά σε επίπεδο αριθμών, δεν είναι πολλά, δεδομένου ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες τεθωρακισμένα στο μέτωπο. Οι Ουκρανοί θα τα χρησιμοποιήσουν σωστά, αλλά δεν είναι σε θέση να πυροβολήσουν τόσο μακριά, όσα τα ρωσικά τανκς», λέει, από την πλευρά του, ο Μισέλ Γκογιά, απόστρατος συνταγματάρχης και σύμβουλος άμυνας.

Θα υπάρξει συνέχεια;

Η απόφαση για αποστολή «ελαφρών τανκς» σηματοδοτεί, παρόλα αυτά, μια σημαντική μεταστροφή στη στάση της Γαλλίας, μετά και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν ότι το Παρίσι «θα βοηθήσει την Ουκρανία έως ότου φτάσει στη νίκη».

Όπως εκτιμά το Politico, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τη Δύση για αποστολή τεθωρακισμένων ίσως είναι μόνο η αρχή. Οι Ουκρανοί επιμένουν η Γαλλία να στείλει τα σύγχρονα άρματα Leclerc, κάτι που η γαλλική πλευρά φαίνεται πως εξετάζει. Η απόφαση θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το αν το Παρίσι είναι σε θέση να τα «μοιραστεί», αλλά και από το αν οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν έγκαιρα για να τα χρησιμοποιήσουν. 

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Χισμπούρ, πάντως, θα είχε περισσότερο νόημα για τους Ουκρανούς να εκπαιδευτούν στα γερμανικά Leopard 1 και 2, που κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «αυτό που πραγματικά θέλουν οι Ουκρανοί είναι τα Leopard».

kathimerini.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *