Ουκρανία: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Ρωσικά άρματα κινούνται προς το Ντονέτσκ – Οι αντιδράσεις της Δύσης

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Στην κόψη του ξυραφιού η κρίση στην Ουκρανία, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το οποίο αναγνώρισε ως αυτόνομες περιοχές το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Το διάγγελμα Πούτιν σήμανε συναγερμό στη Δύση και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ενώ ήδη ετοιμάζονται κυρώσεις.

-Advertisement-

Σύμφωνα με το Reuters, ήδη ρωσικά άρματα μάχης κινούνται προς το Ντονέτσκ. Ανταποκριτής του πρακτορείου μεταδίδει πως είδε ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντανιέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Βίντεο του Guardian δείχνει κομβόι στρατιωτικών οχημάτων να κινείται σε δρόμο της περιοχής αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί εάν τα εν λόγω στρατεύματα ανήκαν στον τακτικό ρωσικό στρατό ή στις φιλορωσικές αυτονομιστικές μονάδες.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σήμερα στις 09:30 το πρωί συνέρχεται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

- Advertisement -

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου, ως αρμόδιο όργανο για θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, να παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα πιθανά σενάρια για τις επιπτώσεις για τη χώρα μας από πιθανή πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ μετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αλλά και τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια απειλή.

Σε πρώτο πλάνο η ενεργειακή ασφάλεια

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ μετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας θα αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αλλά και τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια απειλή.

Υπουργείο Εξωτερικών για απόφαση Πούτιν: Κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου

Στην αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ»

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών – μελών του, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Ρωσία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια ορίζει την ατζέντα, ήθελε η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι όμως στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Σε επιστολή προς τον ρώσο ομόλογό του Βασίλι Νεμπένζια, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕΣεργκέι Κίσλιτσια, βασιζόμενος στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού και στους διαδικαστικούς κανόνες, ζήτησε να είναι παρών εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης στην έκτακτη συνεδρίαση.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης, αντίγραφο της επιστολής του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζήτησε επίσης να συμμετάσχει σε αυτή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες, καθώς και εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει στρατό, ως «ειρηνευτική δύναμη», σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

«Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν, 12 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των αυτονομιστών»

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί τη βία, σημειώνοντας ότι η Μόσχα τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και να μεταφέρει στρατεύματά της στην περιοχή, επιδεινώνοντας την κρίση και εγείροντας φόβους στη Δύση ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μείζονα σύρραξη.

Στόλτενμπεργκ για διάγγελμα Πούτιν: Ρωσικό πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερθείς στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτινανέφερε πως πρόκειται για πρόσχημα, το οποίο θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters, καταδίκασε την αναγνώριση από τη Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας την Μόσχα ότι δημιουργεί πρόσχημα για μια νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αναφέρει το AFP.

«Αυτό (σ.σ. η αναγνώριση της ανεξαρτησίας) υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία αποτελεί μέλος», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου»

Για «κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στην αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία.

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

newsbeast.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *