Ουγγαρέζα τουρίστρια μαγεύτηκε από το Λιβάδι Ελασσόνας και «βομβαρδίζει» τις ιστοσελίδες του εξωτερικού με φωτογραφίες του για να το διαφημίσει

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
6 Min Read

Μια πράξη αυτονόητη που έπρεπε να γίνει από τους ιθύνοντες για να διαφημιστεί ο τόπος μας και τα μαγευτικά του μέρη, την κάνει μια ξένη τουρίστρια που λατρεύει την Ελλάδα και τα μέρη μας.

Συγκεκριμένα η Ουγγαρέζα Rita Kakany, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως μόνιμη τουρίστρια της Ελλάδας και ερασιτέχνης φωτογράφος, έγραψε μια επιστολή και τη δημοσίευσε στη δική της σελίδα που διατηρεί στο facebook (Το Λιβάδι με άλλο μάτι-Livadi hegyi falu) και πραγματικά υμνεί το Λιβάδι Ελασσόνας και όχι μόνο.

Μάλιστα αναρωτιέται στην επιστολή της, πως γίνεται αυτό το μαγικό μέρος, όπως είναι το Λιβάδι να μην διαφημίζεται ως τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό, την στιγμή που ο τόπος αντιμετωπίζει προβλήματα ανεργίας με κατοίκους που δεν θέλουν να φύγουν από το χωριό τους, αλλά δεν βρίσκουν εργασία.

Ουγγαρέζα τουρίστρια μαγεύτηκε από το Λιβάδι Ελασσόνας και «βομβαρδίζει» τις ιστοσελίδες του εξωτερικού με φωτογραφίες του για να το διαφημίσει

- Advertisement -

Δείτε την επιστολή της:

Αγαπητοί Λιβαδιώτες!
Έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούμαι για αρκετό χρόνο στο χωριό σας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκα αυτό το ευλογημένο μέρος, το οποίο με έχει μαγέψει και στο παρελθόν. Δεν σας κρύβω πως το όνειρό μου ήταν να ζήσω σε ένα ήρεμο ορεινό χωριό με φυσικό πλούτο, καθαρό αέρα και απλούς, καλούς και φιλόξενους ανθρώπους. Όλα αυτά τα στοιχεία τα έχω βρει στο Λιβάδι.
Ως μόνιμη τουρίστρια στην Ελλάδα (έχω επισκεφθεί πάρα πολλά μέρη στη χώρα σας) θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου για το όμορφο χωριό σας.

Διαπίστωσα ότι στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την τουριστική ανάπτυξη του Λιβαδίου αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μου έκαναν μεγάλη εντύπωση, διαβάζοντας τα «Πρακτικά του Συνεδρίου για την Ιστορία και την Ανάπτυξη του Λιβαδίου» (έκδοση του Συνδέσμου Επιστημόνων Λιβαδίου), οι λαμπερές ιδέες που γεμίζουν έναν πολυτελέστατο τόμο αλλά ιδέες που έμειναν μόνο στα χαρτιά.

Κατάγομαι από την Ουγγαρία στην οποία το πιο ψηλό βουνό έχει ύψος 1015 μέτρα. Στη χώρα μου δεν υπάρχει ούτε ένα χωριό σαν το Λιβάδι, χωριό που να βρίσκεται σε τόσο μαγευτική τοποθεσία και με μοναδική θέα απέναντι σ ένα μυθικό βουνό, όπως ο Όλυμπος. Αν το Λιβάδι βρίσκονταν στην Ουγγαρία να είστε βέβαιοι ότι θα ήταν τουριστικό θέρετρο και το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Όμως το Λιβάδι δεν έχει σχεδόν καθόλου τουρισμό αλλά και καμιά προβολή σε ξένες χώρες.
Πέρασαν ακριβώς τριάντα χρόνια από το ιστορικό γεγονός της «Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου» γεγονός που έφερε δραματικές αλλαγές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες του λεγόμενου Ανατολικού Μπλοκ.
Μία από τις πολλές αλλαγές είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους να κάνουν τουρισμό ελεύθερα σε ξένες χώρες.
Από το 1989 και μετά εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μου επιλέξανε την Ελλάδα για τις διακοπές τους και οι περισσότεροι από αυτούς την Παραλία Κατερίνης και τους Νέους Πόρους ως περισσότερο οικονομικούς προορισμούς.
Οι τουρίστες που με λαχτάρα ετοιμάζονται κάθε χρόνο να έλθουν στην Ελλάδα θέλουν να δουν και κάτι διαφορετικό πέρα από τις παραλίες. Τα τουριστικά γραφεία οργανώνουν ημερήσιες αποδράσεις αλλά κάθε χρόνο οι προορισμοί είναι ίδιοι. (Μετέωρα, Έδεσσα, Λουτρά Πόζαρ, Θεσσαλονίκη, Σκιάθο, βόλτα στον Όλυμπο)
Όσοι έρχονται κάθε χρόνο ψάχνουν καινούριους προορισμούς. Όμως κανένας ποτέ δεν τους πρότεινε το Λιβάδι, που είναι μια ώρα δρόμος από την Κατερίνη και μάλιστα μια πολύ όμορφη διαδρομή ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια.
Το Λιβάδι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους προηγούμενους προορισμούς. Τα έχει όλα και μάλιστα με το παραπάνω.
Πέρα από την απίστευτη φυσική ομορφιά, τη μοναδική θέα του Ολύμπου και των κορυφών του έχει και μια αξιοθαύμαστη ιστορία (που συνδέεται και με την Ουγγαρία από την εποχή του επισκόπου Άνθιμου).
Οι εκκλησίες με τα υπέροχα τέμπλα, η εκκλησιαστική και λαογραφική συλλογή, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, τα παλιά αρχοντικά (που χρειάζονται συντήρηση), τα υπέροχα μονοπάτια για περπάτημα, οι ταβέρνες, τα τσιπουράδικα, τα μαγαζιά που προσφέρουν αγνά τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα συμπληρώνουν την εικόνα του Λιβαδίου και το καθιστούν έναν όμορφο τουριστικό προορισμό.
Και φυσικά να μην ξεχάσω τους όμορφους και χαμογελαστούς κατοίκους, που αποτελούν την ψυχή του χωριού, τους ωραίους ηλικιωμένους που περήφανα περπατάνε στους δρόμους του χωριού.
Ως ερασιτέχνης φωτογράφος πήρα την πρωτοβουλία να παρουσιάσω δεκάδες φωτογραφίες του Λιβαδίου σε ουγγρικές ιστοσελίδες που προωθούν τουρίστες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Παραλία της Κατερίνης. Πάρα πολλοί ενθουσιάστηκαν βλέποντας τις φωτογραφίες του χωριού και απορούσαν μάλιστα που δεν υπάρχει σαν προορισμός.
Μερικοί μάλιστα που είχαν δικό τους μεταφορικό μέσον ήρθαν και κυριολεκτικά μαγεύτηκαν από το Λιβάδι.
Οι περισσότεροι τουρίστες όμως έρχονται είτε με αεροπλάνα είτε με λεωφορεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το επισκεφτούν, αφού δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία.
Είναι άξιον απορίας που κανένας ως τώρα δεν προσέγγισε κάποιο τουριστικό γραφείο για να φέρει κόσμο στο Λιβάδι.
Ύστερα παραπονιέστε (συγνώμη που το λέω έτσι ξεκάθαρα) ότι δεν υπάρχουν δουλειές (εκτός από την κτηνοτροφία) και τα παιδιά σας πάνε αλλού για δουλειές ενώ είναι σίγουρο πως ο τουρισμός θα βοηθήσει σ αυτό..
Βέβαια, η τουριστική ανάπτυξη χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια, την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον εθελοντισμό και πάνω απ΄ όλα όρεξη για δουλειά.
Πολλές ευχές και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Rita Kakany

 

onlarissa

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *