Από τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι είδε τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη να δημιουργούν ομπρέλα προστασίας πάνω από το Ισραήλ τη μέρα της ιρανικής επίθεσης, δεν έχει σταματήσει να ζητάει από τη Δύση να φτιάξει μια μόνιμη ομπρέλα στον ουρανό της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι, μετά απ’ όσα είδε να γίνονται για να προστατευτεί το Ισραήλ, νιώθει ότι η χώρα του είναι «ριγμένη». Παράλληλα, ο Ζελένσκι επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η Δύση θα πρέπει να αναλάβει η ίδια τη δουλειά της αναχαίτησης των πυραύλων και των drone που «σηκώνει» η Ρωσία για να πλήξει την Ουκρανία.
«Εδώ στην Ουκρανία, σε μέρος της Ευρώπης, δυστυχώς δεν έχουμε το επίπεδο άμυνας που είδαμε όλοι στη Μέση Ανατολή πριν από λίγες ημέρες»
Την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ζελένσκι άφησε ξανά αιχμές ότι η Ουκρανία δεν χαίρει παρόμοιας προστασίας μ’ εκείνην που απήλαυσε το Ισραήλ κατά το δύσκολο ξημέρωμα της 14ης Απριλίου. «Εδώ στην Ουκρανία, σε μέρος της Ευρώπης, δυστυχώς δεν έχουμε το επίπεδο άμυνας που είδαμε όλοι στη Μέση Ανατολή πριν από λίγες ημέρες. Όταν, χάρη στη συνδυασμένη δύναμη των συμμάχων, κατάφεραν να καταρρίψουν σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα drones που επιτέθηκαν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρώπη από βαλλιστικούς πυραύλους και Shaheds (σ.σ.: drones), από πυραύλους κρουζ και βόμβες, όπως συνέβη στον ουρανό του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «ο ουρανός της Ουκρανίας και ο ουρανός των γειτόνων μας αξίζουν την ίδια ασφάλεια».
Το «άδειασμα»
Την επομένη, όμως, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επί της ουσίας, δηλαδή, η ίδια η Ε.Ε.), «άδειασε» κανονικότατα τον Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας συγκρίνει ανόμοια πράγματα και ότι αυτό που έγινε με το Ισραήλ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ουκρανικό πρόβλημα. Αιτιολόγησε, δε, την επέμβαση των δυτικών μαχητικών πάνω από τις μεσανατολικές χώρες όπου επιχείρησαν μ’ έναν τρόπο που δεν πείθει κανέναν, αλλά τη δουλειά του την έκανε ο Ισπανός πολιτικός. Τι είπε; Είτε ότι τα δυτικά μαχητικά κατέρριπταν τους πυραύλους και τα drone επειδή αυτά περνούσαν πάνω από στρατιωτικές βάσεις των δυτικών, οι οποίες, λέει, βρίσκονται στις χώρες απ’ όπου περνούσαν οι πύραυλοι και τα drone για να φτάσουν στο Ισραήλ. Ήταν ένας άκομψος τρόπος -αφού αυτά που ισχυρίστηκε στερούνται λογικής- να πει στον Ζελένσκι «ξέχασέ το».
Σαν να μην άκουσε τίποτα
Πώς αντέδρασε ο Ζελένσκι; Έκανε ξανά τις ίδιες δηλώσεις σαν να μην τον είχε «αδειάσει» ποτέ ο Μπορέλ. Χτες Παρασκευή (19/4), λοιπόν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον επτά συστήματα αεράμυνας Patriot ή άλλα υψηλής τεχνολογίας συστήματα αεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τον Ουκρανό πρόεδρο να προτρέπει τα μέλη της Συμμαχίας να εντείνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια στο Κίεβο.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε το τρέχον επίπεδο ξένης βοήθειας ως «πολύ περιορισμένο» και ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν αφέθηκε να προστατευτεί μόνο του στη μαζική αεροπορική επιδρομή του Ιράν το περασμένο Σάββατο.
«(Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και ο ουρανός μας πρέπει να γίνει ξανά ασφαλής… Και αυτό εξαρτάται πλήρως από την επιλογή σας… (η) επιλογή αν είμαστε πράγματι σύμμαχοι», τόνισε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.
Η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς μεγάλης εμβέλειας κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και ουκρανικών πόλεων τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνοντας την πίεση στο Κίεβο καθώς οι πολυάριθμες και καλύτερα εξοπλισμένες δυνάμεις της Μόσχας προχωρούν αργά στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία.
in.gr