Πέτυχε 42 γκολ σε 46 συμμετοχές με την Αϊντχόφεν και ανάγκασε το καλοκαίρι του 1997 την Μπαρτσελόνα να καταβάλει το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αγοράσει.
Κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» το 1997.
Πήρε από το χέρι τη Βραζιλία και την οδήγησε στον Όλυμπο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ του 2002, αφού με δύο δικά του γκολ στον τελικό η «σελεσάο» επιβλήθηκε της Γερμανίας με σκορ 2-0.
Ψηφίστηκε εκ νέου νικητής της «Χρυσής Μπάλας» την ίδια χρονιά.
Αναγορεύτηκε από τη φίλαθλη κοινή γνώμη σε «φαινόμενο». Εντούτοις, πριν από όλα αυτά, τα οποία συνιστούν μερικά μονάχα από τα αξιομνημόνευτα κατορθώματά του, ο Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο Ντε Λίμα βρέθηκε μια ανάσα από τη «Μαύρη Θύελλα».
Αναμφίβολα έχουν ειπωθεί πολλά για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ως είθισται, αρκετά από αυτά εμπεριέχουν μπόλικη υπερβολή.
Ο άλλοτε χαρισματικός ακραίος επιθετικός Ζαϊρζίνιο είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ωστόσο συνέχιζε να είναι στα γήπεδα από το πόστο του προπονητή. Ο ίδιος, όντας τεχνικός στη Σάο Κριστοβάο, αποτέλεσε έναν από τους πρώτους ανθρώπους ο οποίος αντιλήφθηκε το ανεξάντλητο ταλέντο του «φαινόμενου», όταν βρισκόταν μόλις στα 14 χρόνια του
Δίχως περαιτέρω χρονοτριβή, αξίωσε την απόκτηση του Ρονάλντο. Η επιθυμία του πήρε σάρκα και οστά το 1991 με αντίτιμο τις 10.000 δολάρια
Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από εκεί, η ανάληψη του προεδρικού θώκου της Καλαμάτας από τον Σταύρο Παπαδόπουλο το 1992, σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία στους φίλους της ομάδας.
Ο Παπαδόπουλος ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλά κράτη του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και η «χώρα του καφέ». Ο Βραζιλιάνος θρύλος Ζαϊρζίνιο που συμμετείχε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1966, 1970, 1974), εξελίχθηκε σε έναν από τους συνεργάτες, τους οποίους εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Έλληνας παράγοντας. Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο άνδρες υπήρξε αμοιβαία.
«Χάλασε» για 10.000 δολάρια
Η πρώτη δουλειά του Ζαΐρ Βεντούρα Φίλιο, ευρέως γνωστού ως Ζαϊρζίνιο, ήταν να συμβουλέψει το 1992 τον Παπαδόπουλο να αγοράσει το μικρό «διαμάντι». Με την πάροδο του χρόνου, οι μετοχές του 15χρονου εκκολαπτόμενου σταρ είχαν πάρει ανοδική τάση.
Έτσι, ο Ζαϊρζίνιο διεμήνυσε στον Παπαδόπουλο πως θα πρέπει να δοθεί ένα ποσό της τάξεως των 50.000 δολαρίων, προκειμένου μετέπειτα ο χαρισματικός ποδοσφαιριστής να έρθει στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, τα χρήματα κρίθηκαν υπερβολικά και στην ουσία ο… γάμος δεν επισφραγίστηκε ποτέ, εξαιτίας μιας διαφοράς, η οποία δεν υπερέβαινε τα 10.000 δολάρια.
Πάντως, ο προπονητής Τάσος Σιούλας, ο οποίος από το 1994 εργαζόταν στην Καλαμάτα, απέρριψε τον εν λόγω ισχυρισμό, καταθέτοντας τη δική του εκδοχή αναφορικά με το πού χάλασε η μεταγραφή.
Σύμφωνα με εκείνον, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ότι ο σύλλογος της Μεσσηνίας είχε καλύψει τις δύο θέσεις ξένων με τους Αλντεμάρ και Τονίνιο. Επιπλέον, η εμπειρία των δύο παικτών εξελίχτηκε σε καταλυτικό παράγοντα για την απόφαση που πάρθηκε εντέλει. Το «φαινόμενο» κρίθηκε «άγουρο», καθώς υπήρχαν αμφιβολίες σε σχέση με το κατά πόσο είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο επίπεδο της Β’ Εθνικής.
H ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της «Μαύρης Θύελλας» από τον Ζαϊρζίνιο λίγα χρόνια αργότερα, ειδικότερα το 1998, καλλιέργησε ελπίδες και προσδοκίες. Όμως τα όνειρα των υποστηρικτών του κλαμπ να ανακαλύψει τους επόμενους «Ρονάλντο», έμελλε να μείνουν ανεκπλήρωτα. Η μεγάλη ευκαιρία είχε πια περάσει ανεπιστρεπτί…
Τελικά το 1993 ο Ρονάλντο έβαλε την υπογραφή του σε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Κρουζέιρο. Όσα ακολούθησαν είναι γνωστή ιστορία…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα περιστατικό παρόμοιας φύσης, το οποίο εκτυλίχθηκε το 1996. Εκείνη την εποχή προτάθηκε στην Καλαμάτα, έναντι 500.000 δολαρίων, ένας ομοεθνής του Ρονάλντο, αλλά δεν έπεισε ούτε εκείνος τους διοικούντες. Σήμερα -παλαίμαχος πια- λογίζεται ως ο κορυφαίος εκτελεστής φάουλ όλων των εποχών. Το όνομα του; Ζουνίνιο Περναμπουκάνο. Το «δις εξαμαρτείν» στην πλήρη εφαρμογή του…
πηγή: Sport-FM