Αναβρασμός στο “Ποτάμι” μετά την απόφαση Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεύτερες σκέψεις για την στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ποιά είναι τα τρία σενάρια που εξετάζονται. Κρίσιμες οι ψήφοι βουλευτών του ποταμιού για τη συμφωνία.
Ως “αιτία πολέμου” αντιμετωπίζει το “Ποτάμι” την απόφαση Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Μάλιστα χαρακτηρίζουν την κίνηση Δανέλλη ως “αρπαγή“. “Το πολιτικό σκηνικό δεν είναι πλέον το ίδιο. Το να σου παίρνουν βουλευτή δεν είναι απλό πράγμα“, είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος Τύπου του “Ποταμιού”, Δημήτρης Τσιόδρας.
Όπως είπε ο ίδιος, το Ποτάμι θα συζητήσει και πιθανά θα επανεκτιμήσει την στάση του σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το βράδυ της Τετάρτης.
Τα σενάρια που εξετάζονται από το “Ποτάμι” είναι:
- Να “αντισταθεί στην επιχείρηση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το κόμμα ως δεκανίκι”, καταψηφίζοντας την συμφωνία.
- Να εμμείνει στην θέση που έχει διαμορφωθεί για ψήφο κατά συνείδηση.
- Να απέχει από την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας.
«Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην επικείμενη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι θα γίνει Καμμένος στη θέση του Καμμένου ή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτορραπτική», είπε επίσης ο κ. Μαυρωτάς που κατηγόρησε την κυβέρνησηότι διεκδικώντας επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης με 151 ψήφους και συνδέοντας τη με τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσε «χτύπημα κάτω από τη μέση» στο Ποτάμι υφαρπάζοντας του έναν βουλευτή.
«Θεωρούμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά για τη χώρα μας και γι’ αυτό τη στηρίζουμε. Το πιο αρνητικό όμως κομμάτι της συμφωνίας είναι η εργαλειοποίησή της που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στην αρχή, εργαλοιοποίηση από την κυβέρνηση για να διεμβολίσει την αντιπολίτευση και στη συνέχεια από την αντιπολίτευση για να μη διαρραγεί η ενότητά της. Έτσι χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα στα αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μέσα στο μπούλινγκ. Η γνωστή ασπρόμαυρη Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος που είχε θέσει θέμα αλλαγής της στάσης του “Ποταμιού” ανάλογα με την στάση Δανέλλη, ήταν ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός.
– Αν ο ΣπΔαν ψηφίσει την Κυβέρνηση, ο ΣΘ και Το Ποτάμι ΔΕΝ ψηφίζουν την Συμφωνία Πρεσπών και το γκουβέρνο ζορίζεται αγρίως.
– Αν ο ΣπΔαν ΔΕΝ ψηφίσει
η Κυβέρνηση πέφτει.Καλό μού φαίνεται. pic.twitter.com/OASf7XbJ0J
— Grigoris Psarianos (@grpsarianos) 14 Ιανουαρίου 2019
Ενδεικτική της δυσφορίας που προκάλεσε στο “Ποτάμι” η στάση Δανέλλη, είναι και η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Θεοδωράκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και απευθυνόμενος στον διαγραμμένο από το Ποτάμι βουλευτή είπε:
“Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Δανέλλη: Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο. Είναι λάθος. Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, ένστικτο και απερισκεψία. Στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός”.
Υπενθυμίζεται πως στους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβάνονταν οι ψήφοι του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και -φυσικά- του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι.
πηγη-newsit.gr