Ώρα αποφάσεων για νέα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ για τα πυραυλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής SPIKE-NLOS, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και της Αεροπορίας Στρατού

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ για τα πυραυλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής SPIKE-NLOS, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και της Αεροπορίας Στρατού. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ο μόνιμος γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας προκειμένου να ολοκληρωθούν ή να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες οι συζητήσεις για τα συστήματα αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού, σε κανονιοφόρους του Π.Ν. και ενδεχομένως λέμβους των Ειδικών Δυνάμεων.

Παρά τις σαφείς κατευθύνσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου φαίνεται ότι υφίστανται ορισμένα εμπόδια τεχνοκρατικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν καθηλώσει το θέμα σε διαδικαστικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με ενστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Μία από τις πιθανές αρνητικές εξελίξεις σε περίπτωση που η συμφωνία δεν κλείσει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, θα ήταν τα περίπου 30 συστήματα SPIKE-NLOS, τα οποία προορίζονται για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), να εξαχθούν σε τρίτη χώρα και η διαδικασία να παραπεμφθεί σε επόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ήδη γίνει και οι σχετικές ενημερώσεις στη Βουλή.

Υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας

Συζητείται η προμήθεια 30 SPIKE-NLOS, αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ – Tην επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο μόνιμος γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ στον αμυντικό τομέα έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια ποικιλοτρόπως και έπεται συνέχεια. Υπολογίζεται ότι αν προστεθούν όλα τα συμβόλαια (όσα ήδη εκτελούνται και όσα βρίσκονται υπό συζήτηση) το συνολικό ποσό κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,5 δισ. ευρώ. Πέρα από το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Καλαμάτας, το οποίο προχωράει (ήδη έχουν αναβαθμιστεί τα ελικοφόρα Τ-6, ενώ στην Ιταλία κατασκευάζονται τα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346), αυτή την εποχή βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη συζήτηση για τα βλήματα αέρος εδάφους υψηλής ακριβείας Rampage, αλλά και τις «έξυπνες βόμβες» SPICE, προγράμματα που αφορούν όλα την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.).

- Advertisement -

Ισως το πιο σημαντικό σύστημα αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ είναι και εκείνο το οποίο υλοποιήθηκε το καλοκαίρι υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας: εκείνο της τοποθέτησης συστημάτων αντιμετώπισης UAV σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό τη σταδιακή δημιουργία αποτελεσματικών αντιμέτρων στη δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ). Επιπλέον, από τη Σκύρο επιχειρούν σε καθημερινή βάση UAV τύπου HEROΝ, τα οποία έχουν εκμισθωθεί από την Π.Α. με σκοπό την επιτήρηση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ψηλά στην ατζέντα των επαφών μεταξύ Αθήνας και Ισραήλ βρίσκεται αφενός η ανανέωση της εκμίσθωσής τους, αφετέρου η πιθανότητα προμήθειας της πιο σύγχρονης εκδοχής των HERON τα οποία αποτελούν το πλέον εξαγώγιμο UAV που κατασκευάζεται από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *