Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα «ισοφάρισαν» και πάλι τα ιταλικά, μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος, το οποίο ήταν πιο έντονο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, τη στιγμή που έλαβαν στήριξη από την ΕΚΤ
Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα «ισοφάρισαν» και πάλι τα ιταλικά, μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος, το οποίο ήταν πιο έντονο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, τη στιγμή που έλαβαν στήριξη από την ΕΚΤ, σε αντίθεση με τους ιταλικούς τίτλους όπου η κεντρική τράπεζα μείωσε τις θέσεις της περαιτέρω. Πάντως, σκέψεις για έξοδο στις αγορές εντός του Δεκεμβρίου δεν υπάρχουν στο «τραπέζι» του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος επικεντρώνεται πλέον στον προγραμματισμό του νέου έτους.
Στο 3,65%
Το spread Ελλάδας – Ιταλίας μηδενίστηκε χθες με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και των δύο χωρών να διαμορφώνονται στο 3,65%, καθώς οι φόβοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν στρέψει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων και μακριά από τις μετοχές, εν αναμονή και της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Στα υψηλά του τρέχοντος έτους το spread είχε αγγίξει τις 84 μονάδες βάσης στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ τον περασμένο Ιούλιο άγγιξε τα χαμηλά, γυρνώντας σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω των ανησυχιών για το πολιτικό τοπίο της Ιταλίας με την παραίτηση Ντράγκι και την κήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο πολιτικός κίνδυνος είχε στείλει τα ιταλικά spread σε επικίνδυνα επίπεδα το καλοκαίρι, στις 250 μονάδες βάσης, και κοντά στα υψηλότερα από την περίοδο της ιταλικής πολιτικής κρίσης του 2018. Ωστόσο, η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν έχει, έως τώρα τουλάχιστον, προκαλέσει τον «θόρυβο» που φοβόταν η αγορά και, αντιθέτως, έχει ακολουθήσει ήπια στάση στα δημοσιονομικά, κατανοώντας τη σημαντικότητα των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την οικονομία της και για τις αγορές.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το spread Ελλάδας – Ιταλίας στην 5ετία κινείται ήδη σε αρνητικά επίπεδα από τον Νοέμβριο.
Το ελληνικό spread έναντι της Γερμανίας διαμορφώνεται πλέον στις 185 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα για το 2022, έπειτα από ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ράλι που σημείωσαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων από τα μέσα περίπου του Οκτωβρίου. Από το 5,1% που είχε βρεθεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πριν από περίπου δύο μήνες, έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 28%, ενώ το spread, από τα υψηλά των 270 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο (που ήταν και υψηλά δυόμισι ετών), έχει υποχωρήσει πλέον κατά 31%. Και αυτό καθώς η βελτίωση στους ελληνικούς τίτλους ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη το συγκεκριμένο διάστημα, με το ράλι να είναι ισχυρότερο στα ελληνικά assets.
Το τελευταίο δίμηνο η ΕΚΤ μείωσε τις θέσεις της στα ομόλογα της περιφέρειας με εξαίρεση τους ελληνικούς τίτλους.
Οι λόγοι της υπεραπόδοσης
Eνας από τους λόγους πίσω από αυτήν την υπεραπόδοση –εκτός από την ανθεκτικότητα που έχει δείξει η ελληνική οικονομία και το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να κινείται μειούμενος– είναι η στήριξη της ΕΚΤ, η οποία το τελευταίο δίμηνο αν και δεν εφάρμοσε την ευελιξία των επανεπενδύσεων του PEPP και συνέχισε να μειώνει τις θέσεις της στα ομόλογα της περιφέρειας, έκανε… εξαίρεση για τους ελληνικούς τίτλους αυξάνοντας την έκθεσή της.
Ειδικότερα, το τελευταίο δίμηνο η ΕΚΤ αύξησε τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα κατά 729 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αύξησε τις θέσεις της και στα γερμανικά και τα ολλανδικά ομόλογα. Αντιθέτως, το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου μείωσε τις θέσεις της στα ισπανικά ομόλογα κατά 1,4 δισ. ευρώ, στα ιταλικά ομόλογα κατά 794 εκατ. ευρώ και στα πορτογαλικά κατά 1,1 δισ. ευρώ.
Μία άλλη εξήγηση για τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, το οποίο αποτελεί πλεονέκτημα σε περιόδους αυξημένης όρεξης των επενδυτών για ομόλογα. Αυτό φυσικά λειτουργεί αντίθετα σε περιόδους αναταραχής, καθώς την κάνει περισσότερο ευάλωτη στα sell-offs, τη στιγμή που είναι και η μόνη χωρίς επενδυτική βαθμίδα στην Ευρωζώνη.
Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται διχασμένοι για την πορεία των ελληνικών ομολόγων στη συνέχεια, καθώς και έναντι των ιταλικών ομολόγων. Η Société Générale έχει συστήσει θετικές (long) θέσεις στα ελληνικά ομόλογα για το 2023, κυρίως μετά τις εκλογές, έναντι των ιταλικών, τονίζοντας πως τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και η βελτιωμένη ρευστότητα της αγοράς θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους ελληνικούς τίτλους. Οι οικονομολόγοι της μάλιστα προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ζώνης του Ευρώ έως το 2026 και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα συγκλίνει με εκείνον της Ιταλίας έως το 2027.
Αντιθέτως, η Citigroup έχει δηλώσει αρνητική για τα ελληνικά ομόλογα το 2023, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την εκλογική διαδικασία, που μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων θέτοντας σε κίνδυνο την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό, όπως εκτιμά, αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των ιταλικών ομολόγων τα οποία δεν ενέχουν πολιτικό ρίσκο πλέον, όπως τουλάχιστον δείχνει η πορεία της νέας κυβέρνησης.
kathimerini.gr