Κύριε πρόεδρε
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι
Τα χρόνια της κρίσης προκειμένου η χώρα να ανταπεξέλθει στις μημονιακές της δεσμεύσεις τα φορολογικά νομοσχέδια, συνιστούσαν κάτι σαν επέλαση του κράτους στα εισοδήματα, την περιουσία, την επιχειρηματική δραστηριότητα των πολιτών.
Ιδίως όταν η υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας κατέστη από την κυβέρνηση της Αριστεράς συνειδητή και στρατηγική επιλογή η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.
Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα κατέρρευσε
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία εκτοξεύτηκαν
Η φοροδιαφυγή όχι απλώς δεν περιορίστηκε αλλά άνθισε ακόμη περισσότερο.
Η φορολογική σε συνδυασμό με την ασφαλιστική πολιτική της προηγούμενης τετραετίας σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις «πέτυχε» κάτι πραγματικά μοναδικό:
Κατέστησε τις δουλειές, το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, την πώληση αγροτικών προϊόντων ασύμφορές, αφού όσο περισσότερο αποτέλεσμα είχες στην δουλειά σου, όχι απλώς κέρδιζες λιγότερο αλλά τόσο περισσότερα χρωστούσες.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό της υπερφορολόγησης είναι ότι δεν συνοδεύτηκε από κάποιου είδους ποιοτική ανταποδοτικότητα σε επίπεδο υποδομών ή δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών. Ίσα – ίσα μάλλον το αντίθετο συνέβη.
Και το λέω αυτό για να ξεκινήσω έτσι την σύνδεση με το από εδώ και εμπρός γιατί κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε ως πολιτικό σύστημα και την απαίτηση της κοινωνίας να βλέπει καλύτερο αποτέλεσμα από το κράτος για τους 47,2 δις φόρους που πληρώνει.
Μέχρι να φτάσουμε όμως και σε αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα λειτουργεί όπως τα χρόνια που πέρασαν αλλά θα είναι ένα καθοριστικό εργαλείο. Ένα εργαλείο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη του αναπτυξιακού κενού και στην μεγέθυνση της οικονομίας.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί μια αίσθηση δικαιοσύνης. Ότι δηλαδή η φιλοσοφία της φορολογικής πολιτικής δεν είναι να παίρνουμε πολύ περισσότερα από όσο αντέχουν να πληρώνουν αυτοί που παράγουν για να μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να εξαγοράζει ψήφους.
Να φύγουμε από τη λογική μιας τεχνητής ομοιομορφίας προς τα κάτω που συμπιέζει τα εισοδήματα και αυξάνει τις υποχρεώσεις και να προχωρήσουμε σε μια φορολογική πολιτική που θα δεν θα συνιστά αντί- κίνητρο αλλά προϋπόθεση δημιουργίας και επενδύσεων. Να πάψουμε να εξοντώνουμε φορολογικά κλάδους της οικονομίας που η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Να αξιοποιήσουμε και την φορολογία για να ενισχύσουμε παραγωγικά όμως εργαζόμενους, χαμηλόμισθούς και ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο η ίδια η φορολογική πολιτική του κράτους να ανατροφοδοτεί την φοροδιαφυγή.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, κινείται σαφέστατα στην κατεύθυνση αυτή.
Προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση φυσικών προσώπων, γεγονός που σημαίνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, από 150 έως 1300 ευρώ για τους φορολογούμενους.
Δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για παροχές στους εργαζόμενους, γεγονός που σημαίνει ότι αντί για έμμεσους φόρους το νομοσχέδιο μας φέρνει έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Κάνουμε την φορολογική πολιτική εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ελαφρύνουμε τα βάρη στις επιχειρήσεις, όπως γίνεται παντού τριγύρω μας.
Γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας, στον πρωτογενή τομέα και την οικοδομική δραστηριότητα από τις οποίες μπορούμε να προσδοκούμε ευρύτερα οφέλη όπως τόνωση των εξαγωγών και αύξηση της απασχόλησης.
Τέλος θεσπίζονται διαδικασίες που θα καλλιεργήσουν τη φορολογική συνείδηση και θα αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ρωτούν πολλοί, από την αντιπολίτευση, από τους κοινωνικούς εταίρους, από τους πολίτες ακόμα και από αυτούς που μας ψήφισαν.
Είναι αρκετό αυτό το νομοσχέδιο για να μας φέρει κοντά στους διακηρυγμένους στόχους μας;
Κάνουμε ένα πρώτο πολύ ουσιαστικό βήμα, που φυσικά θα έχει και συνέχεια η οποία άλλωστε έχει προδιαγραφεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Είναι ένα βήμα που έγινε μετά από μια πολύ σοβαρή επεξεργασία των μεταβλητών της οικονομίας και των εκτιμήσεων που κάνουμε για τα μεγέθη της οικονομίας την χρονιά που έρχεται. Είναι ένα βήμα που καταφέρνει να ενισχύσει, για άλλους λίγο και για άλλους περισσότερο τα εισοδήματα των πολιτών, χωρίς να τινάξει στον αέρα την δημοσιονομική σταθερότητα που είναι θεμέλιο για την αξιοπιστία της χώρας.
Είναι ένα ακόμη βήμα στο οποία αντανακλάται η συνεκτικότητα και η συνάφεια της πολιτικής μας. Πιστεύουμε στο επιχειρηματικό και δημιουργικό δαιμόνιο του Έλληνα. Πιστεύουμε ότι έτσι μπορεί να μεγαλώσει ο παραγόμενος πλούτος και με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθούν πολλαπλά οφέλη για όλους.
Στο φορολογικό μας νομοσχέδιο δεν ζημιώνεται κανείς, είναι ένα νομοσχέδιο που δεν αυξάνει αλλά μειώνει φόρους. Κυρίως όμως το νέο φορολογικό καθεστώς δίνει μια ουσιαστική βοήθεια στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους σε όλους όσους έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξαρτήτως μεγέθους. Η βοήθεια αυτή θα είναι καθοριστικής σημασίας, για την αύξηση της κατανάλωσης, και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης για όλους.