Ολυμπιονίκες που βρέθηκαν στο ψηλότερο βάθρο κι έπιασαν πάτο: Από τη Μάριον Τζόουνς στον Φελπς και τον Θορπ

Για κάποιους όλη αυτή η επιμονή που τους ωθεί να κατακτούν τους στόχους τους και να φτάσουν στην κορυφή συνοδεύεται από πολλή πίεση και μία συνεχή πάλη με τους προσωπικούς τους δαίμονες, όπως η κατάθλιψη και το αλκοόλ.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Το μεγαλύτερο όνειρο ίσως όλων των αθλητών είναι το να αγωνιστούν κάποια στιγμή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

-Advertisement-

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να εξυψώσουν το όνομα της χώρας τους και να γίνουν κάτι σαν εθνικοί ήρωες.

Μέσα από τη συμμετοχή και τις νίκες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να σπάσουν τα ρεκόρ τους και να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο.

Για κάποιους όλη αυτή η επιμονή που τους ωθεί να κατακτούν τους στόχους τους και να φτάσουν στην κορυφή συνοδεύεται από πολλή πίεση και μία συνεχή πάλη με τους προσωπικούς τους δαίμονες, όπως η κατάθλιψη και το αλκοόλ. 

- Advertisement -

Μάικλ Φελπς: Ο Ολυμπιονίκης με τα 28 μετάλλια που σκέφτηκε να αυτοκτονήσει

Ο Μάικλ Φελπς, θεωρείται ο κορυφαίος των κορυφαίων στην αγωνιστική κολύμβηση, με 28 ολυμπιακά μετάλλια στο ενεργητικό του από τα οποία τα 23 χρυσά!

Στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, το 2008, έγινε ο πρώτος αθλητής που κέρδισε οκτώ χρυσά σε μία διοργάνωση.

Αμέτρητα είναι ακόμα τα μετάλλια από παναμερικανικά και εθνικά πρωταθλήματα αλλά και τα παγκόσμια ρεκόρ που έχει καταρρίψει.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Μπορεί ο κόσμος να παραληρούσε βλέποντας το Μάικλ Φελπς να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αλλά εκείνος πάλευε με βαριάς μορφής κατάθλιψη, μέχρι που έφτασε κοντά στην αυτοκτονία.

«Εάν γυρίσω πίσω τον χρόνο και πω κάτι στον πιο νέο εαυτό μου, είναι να πιστέψει στην καρδιά του και να μην τα παρατάει ποτέ. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι όταν κατάλαβα ότι είναι εντάξει να μιλήσεις σε κάποιον και να ζητήσεις βοήθεια. Νομίζω αυτό άλλαξε τη ζωή μου για πάντα», έχει εξομολογηθεί.

Το 2004, συνελήφθη γιατί οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ η φωτογραφία του την ώρα που κάπνιζε ναργιλέ έκανε πολλούς από τους χορηγούς του να του γυρίσουν την πλάτη.

Μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 έπιασε πάτο.

«Μετά από κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων έπεφτα σε βαριάς μορφής κατάθλιψη. Μετά τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ήμουν σπίτι μου χωρίς φαγητό ή ύπνο για τέσσερις μέρες. Δεν ήθελα να επιστρέψω στην κολύμβηση, δεν ήθελα να ζω. Σε αυτή την κατάσταση σκέφτεσαι ακόμη και την αυτοκτονία. Όλοι νομίζουν πως είμαστε αυτοί οι ανίκητοι άνθρωποι, αλλά κι εμείς ψάχνουμε βοήθεια» είχε παραδεχτεί ο Αμερικανός αθλητής.

Ίαν Θορπ: Η «τορπίλη» και το φάντασμα της κατάθλιψης και του αλκοόλ

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου όταν ακούει κολύμβηση, το πρώτο όνομα που του έρχεται ααυυτόματα στο μυαλό είναι αυτό του Μάικλ Φελπς.

Ωστόσο, υπήρχε ήδη κάποιος που μεσουρανούσε στο χώρο, δεν ήταν άλλος από τον Αυστραλό Ίαν Θορπ.

Στα 22 του χρόνια, είχε κερδίσει πέντε χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια στο Σίδνεϊ το 2000 και στην Αθήνα το 2004 αντίστοιχα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Με ακόμα έντεκα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και δεκατρία παγκόσμια ρεκόρ σε αγώνες μέσης και μακράς απόστασης, του δόθηκε το προσωνύμιο «τορπίλη».

Από τον καιρό που θριάμβευε στις πισίνες, ο Ίαν Θορπ είχε τεθεί αντιμέτωπος με το «φάντασμα» της κατάθλιψης.

Κατέφυγε στο αλκοόλ, πιστεύοντας ότι έτσι θα την νικούσε αλλά το αποτέλεσμα ήταν στα 31 του χρόνια να εισηχθεί σε κλινική αποτοξίνωσης για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και τον εθισμό του στο αλκοόλ.

Κάποια στιγμή έφτασε στο στάδιο η αστυνομία να τον μαζέψει από τους δρόμους του Σίδνεϊ ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών.

Ο κάτοχος πέντε χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων – κι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ανθρώπους στην Αυστραλία – είχε αποκαλύψει το πρόβλημά του στην αυτοβιογραφία του το 2012.

Σε αυτή μίλησε, για πρώτη φορά, για τη συνεχή μάχη του με την κατάθλιψη – ακόμη και την εποχή που ήταν στο αποκορύφωμα της καριέρας του στις πισίνες -, κάτι που δεν γνώριζαν ούτε οι γονείς του.

Αποχώρησε απο το άθλημα που θριάμβευσε όταν ήταν μόνο 24 ετών.

Μάριον Τζόουνς: Η δόξα, το ντόπινγκ και η αποκαθήλωση

Η Μάριον Τζόους αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα των σπριντ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές εκείνης του 2000.

Σάρωσε τα μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως στο τέλος έμεινε στη μνήμη όλων ως μία… ντοπαρισμένη.

Στο Σίδνεϋ, κατέκτησε τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια, παρά τις φήμες που ήθελαν την επίδοσή της να οφείλεται σε ειδικά σκευάσματα, οι οποίες και δεν αποδείχθηκαν.

Αποφάσισε να αποσυρθεί από τον αθλητισμό για να γίνει μητέρα, ενώ όταν επέστρεψε δεν κατάφερε να φτάσει στις ένδοξες επιδόσεις της. Το 2003, κατηγορήθηκε για χρήση ναρκωτικών και στεροειδών με την ίδια να αρνείται τα πάντα. 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2007 οι μάσκες έπεσαν όταν παραδέχθηκε πως έκανε χρήση ειδικών ουσιών που ενίσχυαν την επίδοσή της, ενώ είχε πει ψέματα για τη συμμετοχή της σε ξέπλυμα χρήματος.

Καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση και έμεινε «ταπί και ψύχραιμη». Η αθλήτρια που κολυμπούσε στο χρήμα, έφτασε να ζει στα όρια της φτώχειας και κυρίως έχοντας χάσει το σεβασμό όλων.

Κλιτ Κέλερ: Από τα μετάλλια στην εισβολή στο Καπιτώλιο 

Ο κολυμβητής Κλιτ Κέλερ, κάτοχος πέντε ολυμπιακών μεταλλίων, κατηγορήθηκε για συμμετοχή στις φονικές ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μετά την δημοσιοποίηση βίντεο που τον δείχνει να βρίσκεται μεταξύ αυτών που είχαν εισβάλλει στο κτίριο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Το FBI ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Αμερικανό Ολυμπιονίκη της κολύμβησης. 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg


Ο 38χρονος Κέλερ, ο οποίος αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2000, 2004 και 2008, έχοντας κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο στα 4×200 ελεύθερο, καθώς και δύο χάλκινα μετάλλια στα 400 ελεύθερο, αναγνωρίστηκε μέσω βίντεο και φωτογραφιών μέσα στο κτίριο.

Αναφερόμενη στον Κέλερ, η πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Αμερικανικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σάρα Χίρσλαντ, εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας τις ενέργειες των εισβολέων στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι «αυτά τα γεγονότα δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες των ΗΠΑ και της Ολυμπιακής ομάδας της».

Η παρουσία του στην εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, τον… βάφτισε στις δικογραφίες από «πρώην Ολυμπιονίκη» σε «Person 1». 

Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *