Η ατμόσφαιρα στην κεντρική πλατεία της μικρής κωμόπολης ήταν πανηγυρική, αγκαλιές, χαμόγελα, χορός και τραγούδι αλλά και κλίμα συγκινησιακής φόρτισης από όσους από το 2010 διεκδικούσαν την επανασύσταση του δήμου που κατάργησε το σχέδιο «Καλλικράτης». Λίγο νωρίτερα τα μέλη του ΔΣ της ΜΚΟ «Κοινωνίας των πολιτών» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα υποδέχθηκαν με μια θερμή ανακοίνωση την απόφαση της Βουλής για την δημιουργία του νέου δήμου, σημείωσαν ότι με την απόφαση αυτή «το Βελβεντό αλλάζει σελίδα» και ότι «οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της μικρής αυτής πόλης θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση».
Προανήγγειλαν ότι τις επόμενες ημέρες, στη γενική συνέλευση της ΜΚΟ, θα ληφθούν οι αποφάσεις που αφορούν και τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «όπως συλλογικά κάναμε μέχρι σήμερα, όλοι μαζί, έτσι θα αποφασίσουμε για την από δω και πέρα πορεία μας». Απεύθυναν έκκληση ενότητας σε όλους τους πολίτες του δήμου, «προφανώς και σε αυτούς που δεν συντάχθηκαν η εγκατέλειψαν νωρίς τον αγώνα», λέγοντας ότι «το Βελβεντό μας χρειάζεται όλους και θα είμαστε παρόντες με ομόνοια, και θέληση».
Ο τελευταίος δήμαρχος του δήμου Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, φανερά συγκινημένος τόνισε ότι «σήμερα επανέρχεται η αυτοδιοίκηση στο Βελβεντό» και ότι ο επίμονος αγώνας των προηγούμενων εννέα ετών «άνοιξε δρόμους για την αναδιάταξη του χωροταξικού χάρτη της αυτοδιοίκησης και σε άλλες τοπικές κοινωνίες που αδικήθηκαν».
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ -ενός από τους σημαντικότερους συνεταιρισμούς στη χώρα και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Νίκος Κουτλιάμπας, εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του νέου δήμου και πρόσθεσε ότι ο δήμος βρισκόταν πάντα δίπλα σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, «ήταν η ομπρέλα σε πολλές από τις δράσεις μας».
«Ο κοινοτισμός είναι μια σημαντική ιδέα για τον Ελληνισμό και εμείς με σταθερή συνέπεια στην κοινωνική συνεκτικότητα που διακρίνει την τοπική μας κοινωνία καταφέραμε όχι μόνο να πετύχουμε την ανασύσταση του δήμου αλλά και να ανοίξουμε δρόμους και σε άλλες τοπικές κοινωνίες που αισθάνονται ότι η εφαρμογή του Καλλικράτη τους πληγώνει» ανέφερε ο οινοποιός Γιάννης Καμκούτης. Πρόσθεσε επίσης ότι η κοινωνία αλλά και επιχειρήσεις της περιοχής «θα ανακτήσουν γρήγορα το χαμένο έδαφος των τελευταίων εννέα ετών, εξαιτίας της εγκατάλειψης και απαξίωσης των πλεονεκτημάτων της περιοχής από τον κεντρικό δήμο».
Προβληματισμός στα Σέρβια
Στον αντίποδα των πανηγυρισμών και του κλίματος ευφορίας που επικρατεί στο Βελβεντό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία σε μερίδα αυτοδιοικητικών στελεχών σε ό,τι αφορά το μέλλον τόσο του δήμου Βελβεντού, όσο και εκείνου των Σερβίων. Στα Σέρβια, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος σήμερα και αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα το Βελβεντό την περίοδο 2011-2014, Νίκος Λαζαριωτης, εκφράζει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των δύο δήμων στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να έχουμε δύο προβληματικούς δήμους».
Επισημαίνει ότι η απόφαση για την διάσπαση ελήφθη χωρίς οι αρμόδιοι του υπουργείου αλλά και το πολιτικό προσωπικό της περιοχής που υποστήριξε το αίτημα, να λάβουν υπόψιν τους την πραγματική κατάσταση του σημερινού δήμου. «Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού σήμερα ουσιαστικά είναι σε διάλυση δεν έχει αντιδήμαρχο Οικονομικών, δεν έχει δικηγόρο, ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας δίνει καθημερινό αγώνα ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί για την στοιχειώδη λειτουργία του και ίσως να μην καταφέρουν να γίνουν όσα προβλέπονται από τις διαχωρισμού και την σύσταση των δύο νέων δήμων». Ο κ. Λαζαριώτης, που στο παρελθόν ως αντιδήμαρχος είχε προπηλακιστεί από θερμόαιμους κατοίκους του Βελβεντού, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων του, δήλωσε ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν και υπενθύμισε ότι υποστήριξε με την ψήφο του στο δημοτικό συμβούλιο την επανασύσταση του δήμου Βελβεντού.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καταφυγίου, Ιωάννης Τζέλλας, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Βελβεντού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι «οι κάτοικοι της ορεινής κοινότητας δεν ρωτήθηκαν ποτέ για την απόφαση της κυβέρνησης, και ότι δεν καλέστηκαν ούτε συμμετείχαν σε κάποια από τις συναντήσεις με τους υπουργούς, όπου συζητιόταν το θέμα της επανασύστασης του δήμου Βελβεντού». Επανέλαβε δε, ότι η απόφαση των κατοίκων του Καταφυγίου το 2017 προέβλεπε τη δυνατότητα ανεξάρτητης κοινότητας, ειδάλλως την επιλογή να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να ενταχθούν στο Βελβεντό, στα Σέρβια ή στον δήμο Κατερίνης, μιας και οι περισσότεροι τους χειμερινούς μήνες διαμένουν εκεί (στην Κατερίνη).