Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική»

15 Min Read

Η υψηλή ανθεκτικότητα, η μεγάλη πρόοδος και η ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας – που, μεταξύ άλλων, αποτυπώνονται στην αναθεωρημένη επί τα βελτίω εκτίμηση για μηδενισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας το 2022 –, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου 2023, το Υπουργείο Οικονομικών για τη συνοπτική επισκόπηση της πορείας και της προοπτικής της οικονομίας μας, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου του Eurogroup κ. Paschal Donohoe και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

-Advertisement-

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο «Θέατρον» – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Υπουργοί, Βουλευτές, πρέσβεις, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών και πλήθος προσωπικοτήτων της πολιτικής και οικονομικής ζωής, ενώ μεγάλη ήταν και η προσέλευση των πολιτών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεσμευτήκαμε για μείωση φόρων το 2019 και μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους – Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα – Οι πολίτες θα κρίνουν και θα ζυγίσουν, θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή στις 21 Μαΐου»

«Το 2023 δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής επιτήρησης, αυτή που ύστερα από τα capital controls, ύστερα από τις πολλές περικοπές των μισθών και των συντάξεων εμφάνιζε μηδενική ανάπτυξη, αλλά και χαμηλή διεθνή αξιοπιστία, με τραυματισμένη και διχασμένη την κοινωνία της, με τον κύριο πάροχο ηλεκτρισμού στα πρόθυρα χρεοκοπίας έχοντας ετήσιες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων», τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

- Advertisement -

Και πρόσθεσε: «Το καλοκαίρι του 2019, λοιπόν, κάναμε μια νέα αρχή. Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καλύψει απώλειες στο μέσο εισόδημα, έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητά μας, τις επενδύσεις μας, τις εξαγωγές μας. Το εθνικό προϊόν επανέρχεται φέτος στα επίπεδα του 2010, ενώ το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Είναι κάτι που, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, αισιοδοξούμε ότι θα διατηρήσει το θετικό πρόσημο και εν μέσω των ανησυχιών για μια διεθνή οικονομική κάμψη.

Όμως, ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι και πρέπει πάντα να είναι μια παράμετρος της συλλογικής ευημερίας αλλά και της ατομικής προκοπής».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας το 2019 για μειώσεις φόρων: «Είχαμε δεσμευθεί το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους, αποκλιμακώνοντας ταυτόχρονα και τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών.

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν πια χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, καταργήθηκε για όλους η εισφορά αλληλεγγύης, πρακτικά έχουν γίνει δωρεάν οι γονικές παροχές, ο εταιρικός φόρος έπεσε στο 22%, ο φόρος στα μερίσματα στο 5%. Αλλά χρησιμοποιήσαμε και τη φορολογία ως κίνητρο, ως επενδυτικό κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8%: «Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά το δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Είναι δηλαδή ένας δίκαιος συνδυασμός συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας.

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ. Και ξέροντας λοιπόν ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία, συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών: «Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει τη μετάβαση από τον λαϊκισμό στον ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν. Με ορόσημο την Κυριακή 21η Μαΐου, ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

Paschal Donohoe: «Η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Paschal Donohoe δήλωσε «πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος», προσθέτοντας: «Ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί είναι όλη η δουλειά που μας έχει φέρει έως αυτό το σημείο».

Ο κ. Donohoe εξήρε την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία τετραετία, εστιάζοντας στη σημασία της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το περασμένο καλοκαίρι:

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν δείξει την πρόοδο που σημειώσαμε στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής νομισματικής ένωσης, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον σε περιόδους κρίσης. Τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στο έργο σας, την αποφασιστικότητά σας και τις πολιτικές σας, η Ελλάδα εξήλθε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη.

Ως Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που βρέθηκε σε Πρόγραμμα, αντιλαμβάνομαι πλήρως πόσο σημαντικό είναι αυτό το επίτευγμα, για την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος αυτής της πρόκλησης για πολλά χρόνια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο τώρα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωζώνης που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους, με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείχνουν πολύ ισχυρή οικονομική προοπτική για την Ελλάδα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στη σημασία της υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης και τόνισε:

«Όταν συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη Κυβέρνηση εδώ και καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή η δουλειά απέφερε αποτελέσματα, ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που το χρειαζόμαστε… Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στον ελληνικό λαό».

Χρήστος Σταϊκούρας: «Ό,τι είπαμε, το κάναμε, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες – Η χώρα μηδενίζει το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022»

-Advertisement-
=Advertisement=

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του τόνισε ότι «πολίτες και πολιτεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες την τελευταία τετραετία, καταφέραμε, συλλογικά, η οικονομία μας να διακρίνεται σήμερα, για υψηλή ανθεκτικότητα, μεγάλη πρόοδο και ισχυρή δυναμική, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον».

Επισήμανε δε ότι «παρότι στηρίξαμε, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε, γενναία την κοινωνία σε όλες τις κρίσεις, με το 3ο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ε.Ε., η χώρα μηδενίζει το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022, και επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός, «ό,τι είπαμε, το κάναμε, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς, σήμερα, μπορούμε να μιλάμε με έργα και πράξεις». Έργα όπως, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η γενναία στήριξη των πολιτών σε όλες τις κρίσεις με μέτρα άνω των 57 δισ. ευρώ, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υλοποίηση αλλαγών που εκσυγχρονίζουν την χώρα, η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, αλλά και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα που καθιστά απολύτως εφικτή την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

«Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα» και «η χώρα κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο», υπογράμμισε ο Υπουργός, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη σταθεροποίηση και βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι στην πορεία έγιναν και λάθη: «Δεν κλείνουμε τα μάτια στα “κακώς κείμενα”, αλλά προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, με ορθολογισμό, ειλικρίνεια και κοινωνική ευαισθησία. Σε εμάς είναι ξεκάθαρο ότι για να δημιουργήσουμε πατρίδα υψηλών προσδοκιών, οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πιο ποιοτικό και αποτελεσματικό κράτος».

Κλείνοντας, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, εκφράζοντας την πίστη και αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα επιλέξουν «την Κυβέρνηση που οδηγεί, με ασφάλεια, το “καράβι” της οικονομίας σε δύσκολους καιρούς, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή προόδου για τη χώρα μας. Την Κυβέρνηση της σοβαρότητας, της αποτελεσματικότητας και της σταθερότητας».

«Προχωράμε για μια οικονομία που θα λειτουργεί εταιρικά και συναγωνιστικά δίπλα στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης, προσφέροντας καλύτερες δουλειές, υψηλότερες αμοιβές και περισσότερες ευκαιρίες, για όλους, πρωτίστως για τη νέα γενιά», κατέληξε.

Θόδωρος Σκυλακάκης: «Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και ένα καλύτερο μέλλον ανοίγεται μπροστά μας»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Αρμόδιος για την προετοιμασία και τον συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε στον χαιρετισμό του:

«Την τετραετία της διακυβέρνησής μας, με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε και τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε, πετύχαμε, παρά τις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις που διαχειριστήκαμε (πανδημία, ενεργειακή-πληθωριστική κρίση, εξ ανατολών επιθετικότητα), εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις. Πετύχαμε αύξηση Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, κατά 25 δισ. ευρώ, 15 μονάδες μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ σε σχέση με το 2018, αύξηση 45% των επενδύσεων και ραγδαία μείωση της ανεργίας. Τα πετύχαμε αυτά, ανατρέποντας την ιδεοληπτική και καταστροφική οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στηριζόταν στην υπέρογκη φορολογία στην εργασία και στο κεφάλαιο και στην απροκάλυπτη εχθρότητα για την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Με τα κίνητρα που δώσαμε, βελτιώσαμε όλους τους δείκτες αποτελεσματικότητας της οικονομίας, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκλήθηκαν από τις διαδοχικές κρίσεις. Σήμερα, μετά από 13 επιτυχημένες αξιολογήσεις από τους θεσμούς και 12 αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους, με τη συνετή και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε, απέχουμε ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα μας, καθιστώντας την βασικό, επενδυτικό προορισμό.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι πολύτιμη και η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα είναι, από την πρώτη στιγμή, από τους πρωτοπόρους στην αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου, αναπτυξιακού εργαλείου. Έχουμε φέρει πάνω από 11 δισ. στα ταμεία του Κράτους, τα οποία χρηματοδοτούν τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν, ήδη, ξεκινήσει.

Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και ένα καλύτερο μέλλον ανοίγεται μπροστά μας»

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Έχουμε προχωρήσει σε δομικές φορολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες αύξησαν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και δημιούργησαν ένα ασφαλές και σταθερό οικονομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις»

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος επικεντρώθηκε στη φορολογική πολιτική, υπογραμμίζοντας στον χαιρετισμό του:

«Στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, οι παρεμβάσεις μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού, που θέτει τις βάσεις για την οικονομική μεγέθυνση μετά από μία και πλέον δεκαετία απαιτητικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έχουμε προχωρήσει σε δομικές φορολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες αύξησαν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και κατ’ επέκταση την ιδιωτική κατανάλωση και τις αποταμιεύσεις, και δημιούργησαν ένα ασφαλές και σταθερό οικονομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, θέτοντας τις προϋποθέσεις για επενδύσεις και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ιδιωτική και την εθνική οικονομία.

 Σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, που επιβλήθηκαν 29 φόροι, αυτή η Κυβέρνηση έχει έως τώρα προχωρήσει σε πάνω από 50 μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων. Οι μειώσεις αυτές διενεργήθηκαν σε όλες τις φορολογίες, όπως στην Άμεση Φορολογία, ωφελώντας τόσο τα Φυσικά όσο και τα Νομικά Πρόσωπα, στην Έμμεση Φορολογία με στοχευμένες παρεμβάσεις, εντός του ενωσιακού πλαισίου και ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, στη Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας και γενικότερα στην Περιουσία Κεφαλαίου.

Κεντρικός πυρήνας της φορολογικής μας πολιτικής ήταν και παραμένει η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, η ισχυρή εθνική οικονομία και η στήριξη της ανταγωνιστικότητας, με ταυτόχρονο σεβασμό στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στον Έλληνα φορολογούμενο».

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *