Με το βεληνεκές των 13.000 χλμ. του Hwasong-15, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί πλέον να βάλει στο στόχαστρό του προς ανατολάς όχι μόνον την Ιαπωνία και το Γκουάμ, αλλά ολόκληρες τις ΗΠΑ, ακόμη και το θέρετρο του Ντόναλντ Τραμπ, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. Ενώ προς δυσμάς οι πύραυλοι δεν φθάνουν πλέον μόνον μέχρι τα δυτικά σύνορα της Κίνας, άντε και το Καζακστάν, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέχρι κάτω στην Τενερίφη.
Το βεληνεκές των διηπειρωτικών πυραύλων εξαρτάται, βέβαια, από διάφορες παραμέτρους, αλλά ακόμη και ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζέιμς Μάτις, παραδέχθηκε ότι η Βόρεια Κορέα «μπορεί κατά βάση να πλήξει κάθε σημείο της Γης». Έτσι, το τελευταίο κομμμουνιστικό δικτατορικό καθεστώς του πλανήτη κατάφερε όσον αφορά στο πυραυλικό πρόγραμμα να κοιτάζει στα μάτια ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.
Κινδυνεύει η Ευρώπη;
Βεβαίως ο νέος πύραυλος φαίνεται ότι εξερράγη σε τρία κομμάτια λίγο πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ενώ είναι γεγονός ότι για να φθάσουν πύραυλοι του Κιμ στην Ευρώπη θα πρέπει να πετάξουν πάνω από τη βορειοανατολική Κίνα και ολόκληρη τη Ρωσία -κίνηση που θα αποτελούσε πρόκληση πρώτης γραμμής για τις δύο γειτονικές χώρες που διατηρούν ακόμη σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.
Αλλά ο Κιμ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να προβεί σε ενέργειες που θεωρούνται παράλογες σε διπλωματικό επίπεδο. Πρόσφατα άλλωστε το καθεστώς του απείλησε ακόμη και το ΝΑΤΟ, όταν έκανε ασκήσεις αναχαίτισης πυραύλων ανοικτά των ακτών της Σκωτίας. Και πέραν όλων αυτών, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος είναι τεράστιος ακόμη κι αν εκραγεί σε δύο χιλιόμετρα ύψος ένας πύραυλος με πυρηνική κεφαλή, χώρια που με τους ρυθμούς που εξελίσσεται το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ μπορεί σύντομα οι πύραυλοι του Κιμ να μην εκρήγνυνται στον αέρα.
Ο Hwasong-15 δοκιμάστηκε σε απότομη τροχιά, σχεδόν κάθετα στο Διάστημα και πίσω στη Γη. Πέταξε 54 λεπτά, έφτασε σε ύψος 4.500 χιλιομέτρων (800 περισσότερα από τον προηγούμενο) και κάλυψε 960 χιλιόμετρα με χρόνο καύσης που διήρκεσε επτά λεπτά περισσότερο από τον Ηwasong-14 – αριθμοί που σημαίνουν πολλά στην πυραυλική τεχνολογία.
Σύμφωνα με το καθεστώς δοκιμάστηκε για πρώτη φορά ένα από τα δύο πραγματικά μεγάλα μοντέλα πυραύλων που διαθέτει και τα οποία παρουσίασε σε στρατιωτική παρέλαση τον περασμένο Απρίλιο.
Τα σενάρια ενός πολέμου
Αναλυτές επεξεργάστηκαν έναν αριθμό σεναρίων για το πως η κλιμάκωση των εντάσεων μπορεί να οδηγήσει σε σύρραξη, που όχι μόνον θα καταστρέψει την κορεατική χερσόνησο, αλλά και γειτονικές χώρες, όπως η Ιαπωνία.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ένας συμβατικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί αν κάποια απ’ τις εμπόλεμες πλευρές χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.
Τα τρία πιθανότερα σενάρια είναι μια προληπτική επίθεση από την Ουάσιγκτον, ένα πρώτο χτύπημα από την Πιονγιάνγκ και ξαφνική κλιμάκωση μιας μικρής σύρραξης σε γενικευμένο πόλεμο.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Troy της Σεούλ, Ντάνιελ Πίνκστον θεωρεί ότι το αποτέλεσμα οποιουδήποτε από αυτά τα τρία σενάρια θα είναι καταστροφικό.
Είναι πιθανό ένα αμερικανικό προληπτικό χτύπημα;
Ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η Ουάσιγκτον είχε εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο για πρώτη φορά το 1993-1994, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Κι ακόμη ότι η Πιονγιάνγκ έχει διασπείρει σ’ ολόκληρη τη χώρα τα όπλα της, πολλά από τα οποία έχει κρύψει σε ενισχυμένα καταφύγια, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να καταστραφούν. Δεν αποκλείεται δε, όπως τονίζουν, να μην έχουν εντοπίσει οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος, ενώ οι κινητοί εκτοξευτήρες πυραύλων είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να ανιχνευθούν.
Αλλά και από διπλωματικής άποψης θα είναι σχεδόν αδύνατο για τις ΗΠΑ να έχουν διεθνή στήριξη, αφού Κίνα και Ρωσία έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αναμένεται να αντιδράσουν αρνητικά στην προοπτική ενός προληπτικού χτυπήματος, αφού θα είναι οι πρώτες που θα δεχθούν τα αντίποινα του Κιμ.
Αλλά ακόμη κι αν αποφάσιζαν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση επικαλούμενες το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αναλυτές τονίζουν ότι η Πιονγιάνγκ θα το θεωρούσε κήρυξη πολέμου και θα χρησιμοποιούσε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντεπιτεθεί.
Κι αν επιτεθεί πρώτος ο Κιμ;
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια αιφνίδια επίθεση από τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που θεωρήσει ότι οι εχθροί της σχεδιάζουν επίθεση ή ανατροπή του καθεστώτος. Ο Κιμ, λένε αναλυτές, μάλλον θα προτιμήσει να πέσει μαχόμενος, παρά να εκθρονιστεί -έστω κι αν αυτό σημάνει όλεθρο και καταστροφή.
Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 πυροβόλα όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών στοχεύουν τη Σεούλ των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, που απέχει κάπου 55 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Οι Βορειοκορεάτες θα επιχειρήσουν -σε περίπτωση ξαφνικής επίθεσης- να στείλουν στρατεύματα μέσω τούνελ που έχουν σκάψει κάτω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ή με υποβρύχια και να ενεργοποιήσουν χιλιάδες πράκτορες «εν υπνώσει» που έχουν παρεισφρήσει στη Νότια Κορέα.
Στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι η Πιονγιάνγκ θα επιχειρήσει να σπάσει την άμυνα των Νοτιοκορεατών εκμεταλλευόμενη την αριθμητική της υπεροχή. Οι ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ αριθμούν περί τους 660.000 άνδρες, ενώ υπάρχουν και 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα. Η Βόρεια Κορέα από την άλλη διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο ετοιμοπόλεμους άνδρες και γυναίκες.
Ωστόσο, υστερεί σημαντικά από τεχνολογικής άποψης και σε περίπτωση σύρραξης η επέλασή της εκτιμάται ότι θα αναχαιτισθεί μετά από τέσσερα 24ωρα σφοδρών μαχών. Οι Αμερικανοί μπορούν να σφυροκοπήσουν με πυραύλους τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα επιτελικά κέντρα, ενώ θα βάλουν στο στόχαστρο τον Κιμ και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Άλλωστε η Ουάσιγκτον διέρρευσε πρόσφατα ότι η μονάδα των καταδρομέων που εξόντωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν εκπαιδεύεται στη Νότια Κορέα…
Μπορεί η Πιονγιάνγκ να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής;
Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι μήπως ο Κιμ καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής αν προδιαγράφεται η ήττα του. Το καθεστώς έχει ήδη δοκιμάσει πυρηνικά όπλα και δεν αποκλείεται να έχει φθάσει στο σημείο να μπορεί να εξοπλίσει τους πυραύλους του με πυρηνικές κεφαλές. Αλλά πέραν αυτού η Πιονγιάνγκ πιστεύεται ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα χημικών όπλων, ενώ ανεπιβεβαίωτες -μέχρι στιγμής- πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αναπτύξει και βιολογικά όπλα. Και μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σφοδρότητα σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά η ζημιά θα έχει ήδη γίνει.
Μπορεί ένα θερμό επεισόδιο να πυροδοτήσει ολοκληρωτικό πόλεμο;
Αυτό το σενάριο φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Ένα ατύχημα, ένας λάθος υπολογισμός, μια παρανόηση που θα κλιμακωθεί πολύ γρήγορα είναι η μεγαλύτερη απειλή», εκτιμά ο Πίνκστον. «Αν για παράδειγμα ένας από τους πυραύλους που δοκιμάζει η Πιονγιάνγκ κατευθυνθεί κατά λάθος προς τη Νότια Κορέα, η Σεούλ θα το θεωρούσε επίθεση και θα απαντούσε, πράγμα που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση. Αντίστοιχα η Πιονγάνγκ μπορεί να ερμηνεύσει κάποια κοινή στρατιωτική άσκηση στο νότιο γείτονά της ως προανάκρουσμα εισβολής και να απαντήσει. Και με τα νεύρα να είναι τεντωμένα και στις δύο πλευρές, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση, δεν χρειάζονται και πολλά για να οδηγήσει μια εσφαλμένη εκτίμηση σε μεγάλες απώλειες και καταστροφή.»